Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Cees Smit: Net als in de film

Cees Smit: Net als in de film
11 jan 2021 om 16:42

De afgelopen tijd hebben vele mensen (gedwongen) meer tijd voor online films gehad, ik helaas (of gelukkig) niet. Maar ik heb regelmatig het gevoel gehad, dat ik in een film beland was. En dat gevoel heb ik ook nu weer.

Een slechte film wel te verstaan, zo een waar iets gebeurt, dat in het echt nooit kan gebeuren zoals bijvoorbeeld wanneer iemand ontvoerd is door een vliegende schotel en na een paar jaar onderzoek teruggebracht is naar de aarde en dan niets meer van de realiteit begrijpt.

Want als je mij vooraf verteld had, dat de beurs hoger zou gaan op een gewapende bestorming van het Capitool in Washington dan had ik dat nooit geloofd en het als fictie afgedaan. Toch bleek dit precies wat er is gebeurd, en ook de volgende dag toen de ramp helemaal duidelijk was gingen we weer hoger.

En wij maar denken dat 2020 een gek jaar was. Het was een voorbedacht verhaal, immers, Trump had de datum en plaats duidelijk gemaakt via zijn social media kanalen en ook wat de bedoeling was is duidelijk uitgelegd.

Een aantal demonstranten had zelfs T shirts laten maken met o.a. de tekst: “Civil war 6 januari 2021”. Je had dus kunnen verwachten dat de politie in ruime mate aanwezig zou zijn geweest, maar nee de politie liet die dag (waarschijnlijk doelbewust) mensen door en maakte zelfs selfies met de demonstranten. Dat de demonstranten eigenlijk een aantal politici wilden vermoorden en bommen bij zich hadden was blijkbaar geen punt.

Kortom dit land is extreem verdeeld en de vraag is dus of het huidige politieke klimaat zorgt voor de rust, die een economie nodig heeft? Los van een oude beursman, maakt kennelijk niemand zich daar nog druk om.

Een land dat extreem verdeeld is lijkt mij geen goede belegging. Trump heeft 74 miljoen stemmers achter zich gekregen. Een derde van deze Republikeinen gelooft in Qanon en de daar geventileerde ideeën. Dus Biden is in hun ogen een antichrist die waarschijnlijk ook nog pedofiel is. Dit zijn dus bijna 25 miljoen mensen….!!

Wie krijgt de schuld?

Nu krijgen de Social media bedrijven de schuld van de verspreiders van ‘Fake news’ en het opruien van de mensen. Logisch dus, dat ook de Qanon-sympathisanten (en Trump) een hekel aan de grote Tech-bedrijven hebben.

Helemaal nu Trump van Twitter is verbannen en geblokkeerd is op Facebook hebben de Tech jongens het gedaan. Het feit dat iedereen ineens tegen is zou mogelijk grote gevolgen voor IT bedrijven moeten hebben omdat er reeds eerder plannen waren voor het opbreken van deze bedrijven en ze (meer) belastingen te laten betalen. Het was dan ook geen toeval dat Twitter een verkoopsignaal gaf.

Twitter

En ook Facebook had al langer verkoopsignalen.

FaceBook

Snapt u het nog?

Eerst is de markt blij met het feit dat de democraten geen meerderheid hebben in de senaat en het idee daarmee is dat er niet veel voor Wall Street en de grote jongens zal veranderen (even ter herinnering we zijn ten tijden van Trump juist opgelopen in aandelen door lagere belastingen).

En dan hebben de Democraten ineens na veel show in Georgia, de meerderheid in de Senaat en dan zijn we weer blij met deze meerderheid. Waterstofaandelen gaan uit hun dak en green energy aandelen, eerder getipt door mij bij BNR, gaan eveneens uit hun dak, elektrische auto fabrikanten gaan uit hun dak.

Maar ook banken en olie maatschappijen gaan uit hun dak. Die laatste dan weer op de olieprijs, maar dat de olieprijs in dit geweld om hoog gaat is net zo vreemd. Om het al helemaal niet te hebben over wat er de afgelopen week gebeurde met het wel, niet en dan weer wel afschaven van noteringen van Chinese bedrijven op Wall Street.

Covid19 update

Of we nu meer of minder doden hebben door corona, lock downs verlengd worden, vaccins later geleverd krijgen, ziekenhuizen uitpuilen of wat dan ook alles is prima en alles zorgt voor meer stimuleringen meer hogere koersen. Volgens de media hebben de mensen dit helikopter geld niet nodig en gaan ze er aandelen en Bitcoins van kopen? Ik geloof er allemaal niks van maar wie ben ik?

Wat ik persoonlijk wel weer grappig vind, is dat de geschiedenis zich herhaalt. Want de Britten testen veel meer mensen op variaties in het virus en komen dus eerder achter een variant. Net als tijdens de Spaanse griep was degene die eerlijk informatie deelde (toen de Spanjaarden) degene die de naamgever werd van het virus.

In 1917 was dit Spanje terwijl de rest al veel langer tijdens de eerste wereld oorlog  last had van het dodelijke virus…Dus nu is het ineens de Britse variant terwijl wij hem op het vaste land waarschijnlijk ook al veel langer hebben, alleen wij testen er niet of nauwelijks op. Heeft dit dan toch iets met de Brexit te maken?

Politiek heeft geen idee wat de effecten zijn van een lockdown

In de meest winstgevende maand van het jaar zijn de kappers, de winkels en de horeca dicht gegooid en het is volgens mij zoals Michiel Witteveen, Blokker baas in het FD zegt: “Overheid draait een hele bedrijfstak de nek om”.

De maatregelen hebben een enorme impact en los van de detailhandel zo zijn er nog meer sectoren zoals, de vuurwerk branche, de entertainment sector, kunst & cultuur, maar ook scholen en scholieren die geen stageperiode kennen en problemen hebben met lesgeven (en krijgen), etc. etc..

Alles wijkt voor de gezondheidszorg en de twaalf duizend doden. Zonder het probleem klein te willen maken is dit kil en zakelijk bekeken slechts enkele duizenden meer dan in een gemiddeld griep seizoen, Google zelf maar of zie bijv. artikel van vorig jaar in Parool. Maar de beurs maakt het ogenschijnlijk allemaal niet uit.

EOE index

Wat ook niet uit maakt is dat Brazilië heeft aangegeven failliet te zijn…

Nu draai ik al wat jaren mee, maar ik heb nog regelmatig meegemaakt dat we hard omlaag gingen op problemen in de emerging markets. Nu wordt het voor kennisgeving aangenomen. Wat ook voor kennisgeving aangenomen werd was:

Tesla baas de rijkste man van de wereld

Een raket stort neer tijdens een proefvlucht en je maakt nog geen 500.000 auto’s terwijl VW er bijvoorbeeld meer dan tien miljoen maakt om het niet eens over de andere grote autobouwers als BWM, Daimler, Fiat Chrysler, Toyota te hebben. Volkswagen gaat er in zijn eentje, de komende tien jaar er 22 miljoen elektrisch maken. Toch is Tesla in zijn eentje op beurskoers groter dan de grootste 5 autoproducenten gezamenlijk. Het kan verkeren ….

Nog meer gekte

De Bitcoin is gewoon weer door gegaan met haar loodrechte stijging. De Nederlandse Misses Bitcoin deed de uitspraak dat het gevaarlijker is om niet belegd te zijn in de Bitcoin, dan nu in deze loodrechte beweging te zitten…

Nu ben ik ook maar een eenvoudige lijntjes trekker maar ik geloof niet dat de huidige grafiek zonder gevaar is. Of dit nu de prijs van worstenbroodjes of Bitcoins is, dit is een blow-off chart, die alleen in een tranendal kan eindigen. Op vrijdag had de Bitcoin een Doji we zullen eens zien hoe dat de komende dagen verder gaat.

Bitcoin

Dit is de Doji, dit is twijfel en die kan omslaan in verdere stijging maar ook een daling teweeg brengen.

Bitcoin USD

Er is dus een berg vreemde dingen gaande in de markten en om terug te komen op de titel – “net als in de film ik wil het” was ook een populair liedje van een Toontje lager. Maar ik wil dit niet, ik wil juist dat de markt een toontje lager zingt.

Maar waar moet de daling vandaan komen

Nu komen grote dalingen altijd onverwachts dus waar de correctie uiteindelijk vandaan komt weet je nooit. De markt denkt nu dat alles opgelost wordt met stimulatie. Ondertussen wordt de grote reus China getergd en reageert nog niet of nauwelijks, op “delisting in USA” en andere politieke aanvallen, wellicht wacht het op een nieuwe president in de VS en dus tot Biden benoemd is.

Als die de inhuldiging overleeft want daar is ook weer een oproep over gedaan en Trump is niet voor niks niet aanwezig tijdens de inauguratie. Of is dit uit disrespect voor de opvolger? Een daling kan ook gewoon komen uit een verhoging van de rente want kijk maar eens naar de correlatie tussen de PMI en de 10-jaars rente in de VS. De PMI is fors opgelopen maar de rente wordt nog laag gehouden…

PMI

Natuurlijk kan het ook gewoon komen uit bedrijfsresultaten.

Adyen

Want de komende kwartaalcijfers komen er aan en veel bedrijven zijn redelijk pittig gewaardeerd. Zoals bijv. Adyen. Technisch hebben we ook hier verkoopsignalen. We blijven de TA-regel herhalen: de acceleratie van de trend is het einde van de beweging.

Een laatste gedachte waar een onverwachte daling uit kan komen is natuurlijk de klimaatverandering en de milieuverontreiniging. We doen allerlei vondsten in de ontdooiende permafrost en kijk eens hoeveel plastic mondkapjes er in het milieu belanden en wat voor gevolgen dit gaat geven.

Tot slot: een wijze les van een oude beursman: van Winstnemen is nog nooit iemand arm geworden.

Let wel:

De Column is op persoonlijke titel geschreven door Cees Smit, mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie). In het verleden werd deze gepubliceerd op IEX.nl als De Polder Portefeuille ( later de Lage Landen Portefeuille). Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt met regelmaat ook in op dalingen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.