Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Cees Smit: Helaas gelijk?

Cees Smit: Helaas gelijk?
9 mei 2022 om 12:07

Helaas gelijk?

Iedereen die mijn columns leest, was de afgelopen tijd gewaarschuwd voor een eerste grote correctie. Met mijn “sell in may” column van vorige week lijk ik (helaas) gelijk te krijgen. In de Telegraaf waren er een aantal concurrent-collega die heel positief waren (zoals vaker) en geen van hen zag een daling dan wel sprak zich hierover uit. De column van vorige week was niet opzichzelfstaand maar al vanaf december ben ik hernieuwd negatief en adviseer ik bescherming. Nu zeg ik hernieuwd negatief omdat in de corona periode ik me ook meerdere malen verbaasd heb over het positivisme bij de beleggers.

Perfect storm

Persoonlijk was ik dus hernieuwd negatief, omdat het wel duidelijk was dat de Oekraïne oorlog grote effecten zou hebben op vraag en aanbod en op de energieprijzen. We wisten dus dat er het een en ander aan het veranderen is en dat daarbij door de boycot van Rusland ook nog veel meer gaande is. Immers veel bedrijven met belangen in die regio moeten ineens grote afschrijvingen gaan doen. Om de storm helemaal perfect te maken zitten we ook nog in de transitiefase van de “corona economie” naar een meer normale situatie. Door deze transitie was er aan bepaalde bedrijven (producten) bijv. Tech minder behoefte omdat we minder online zaten en daarbij hebben we ook nog eens een oplopende rente. Al deze en nog veel meer zaken moest allemaal in de huidige kwartaalcijfers naar buitenkomen en kon dus niet anders dan volatiel zijn.

Nu hebben we het vaak over inflatie en rente gehad de afgelopen tijd en beide wordt door de economen ontkend en genegeerd maar heeft wel degelijk grote effecten. Het is dan ook niet voor niks dat de oude beursman Andre Kostalany zei: “dat de economie te belangrijk was om aan de economen over te laten”.

In Amerika is de rente voor de 10jaars ondertussen boven de 3% gestegen en nu was die drie procent grafisch (technisch) een target maar nu we daarboven zijn is de vraag hebben we een ‘overshoot’ (het doorschieten) of gaan we gewoon verder naar de volgende target? Dit zelfde verhaal kunnen we over de 30jarige houden.

tbond

De Bunds zelfde laken een pak

Ook de Europese marktrente correleert mee met de Amerikanen. Hoewel onze toppers van de ECB nog geen rente verhogingen hebben doorgevoerd en nog altijd negatieve rentes dicteren is er in de markt wel degelijk een enorme stijging aan de gang. Juist omdat iedereen verslaafd is aan de extreem lage rente zou dit wel degelijk pijn kunnen doen. Je zou maar als pensioenfonds belegd moeten zitten is staatspapier, je hebt dan een enorme tik gehad. Los van dit soort effecten en hogere financieringskosten voor bedrijven is een hogere markt rente ook van direct effect op de hypotheekrente en daarmee van direct effect op de huizenmarkt. (en de huizenmarkt heeft invloed op…).

Voor de duidelijkheid een lagere Bund is een hogere rente (yield).

Bund

Rente hedge

Als belegger kon je theoretisch je beschermingen tegen hogere rente door banken en verzekeraars te kopen. Die hebben al jaren last van de extreem lage rente (negatieve rente). Maar neem bijv. ING dit bedrijf moest flink afschrijven op ‘Wholesale banking’ tak dit door Rusland. Winst was dus fors lager dan vorig jaar en de afschrijving was een direct effect van de Oekraïne oorlog. Men komt deze komende week weer met een special dividend. Maar met de donkere wolken van een recessie waar ik in de toekomst rekening mee hou zie zou ik dit geld het liever even in de kluis van het bedrijf dan uitgekeerd. Technisch kan het aandeel nog veel lager.

ING Groep

Niet iedereen heeft problemen

Shell profiteert natuurlijk van de hoge olie en gasprijs, moet wel afschrijven op belangen in Rusland (en pijpleiding). In de toekomst zal Shell niet meer kunnen verdienen aan de handel van olie uit Rusland. Dus het is niet alleen maar rozengeur en mannenschijn. Technisch staat het aandeel nog op een koopsignaal maar ik zie toch ook wel een top-patroon.

RDSA

Live Nation Entertainment kwam met mindere cijfers

Nu is dit een aandeel wat ik langzaam maar zeker, eindelijk weer begin te begrijpen. In de lockdown (corona) periode was ik steeds verbaast dat een aandeel dat als business model heeft te verdienen aan het geven van concerten, toch bleef stijgen ondanks dat er geen concerten gegeven mochten worden. Dit omdat alleen kleine groepen samen mochten komen die ook nog eens getest moesten worden…

Je begint dan aan je verstandelijke gaven te twijfelen. Maar nu er eindelijk weer concerten gegeven worden en de reeds eerder verkocht kaartjes ingewisseld worden valt de omzet (die eerder geboekt is) terug (er kan maar 1 band op 1 avond in 1 zaal). Nu is het aandeel nog niet koopwaardig, maar ik snap het gelukkig weer. Technisch kan je gemakkelijk naar de 75 dollar. En bedenk ook wat de koers was in de dip van maart 2020…

Live nation ent

Sprekende over inleveren van eerder verkochte tickets

Schiphol had eerder veel mensen ontslagen in de pandemie, omdat er geen werk was. Nu zijn 92 procent van de aandelen in handelen van de overheid en als je het aan mij zou vragen is het de taak van de overheid om de winst te maximaliseren (verlies te beperken) in een periode van een pandemie? Dan had ik gezegd NEE! Natuurlijk er had bijvoorbeeld personeel uitgeleend kunnen worden aan de zorg of aan de GGD, etc. maar ik had wel gezorgd dat ik als overheid (grootste aandeelhouder) klaar zou zijn voor de periode na de pandemie. Er zou namelijk dan een stuw meer van tickets zijn en iedereen zou weer willen reizen na de lockdowns. Ik zou dan als Schiphol, kijkende naar de concurrentie tussen vliegvelden en bijv. de mogelijke komst van Lelystad willen zorgen dat iedereen via mij (lees Schiphol) zou willen en blijven vliegen. Maar we hebben de beelden gezien en nu klaagt KLM Airfrance ineens over Schiphol en zelf hebben ze ook ineens geen personeel? Gelukkig kreeg de topman geen bonus… ojee dat kreeg hij wel.

Moet de politiek hier niet iets van vinden? Moet je beleggen in dit soort bedrijven (in KLM AirFrance)? Is het echt de Nederlandse trots? We doen in de koers van KLM Airfrance al tijden niet veel. Maar je hebt een recent koopsignaal. Persoonlijk zou ik er even vanaf blijven en zoals ik in de Podcast bij de Aandeelhouder reeds zei kijkende naar de resultaten van de “day traders” zullen velen weer gewoon aan het werk gaan en zullen de personeelstekorten wel weg slijten.

KLM

Wijsheid komt met de jaren?

Mijn vader van 93 jaar zei in dit licht, dat als je er goed over na denkt het eigenlijk raar is dat mensen zo gemakkelijk ontslagen konden worden in de corona tijd. Ook verbaasd hij zich kijkende naar de Supermarkten dat deze 7 dagen in de week inclusief Pasen en Kerst open zijn en dat vaak ook nog tot heel laat in de avond. De vraag die hij stelde en waar ik geen goed antwoord op had was “Hebben de vakbonden dan ooit voor niks gevochten voor een vijf daagse werkweek? “

Rijp en Groen

Het leuke (om het maar leuk te noemen) van alle ETF handel is dat rijp en groen gewoon verkocht worden als beleggers uit Tech willen. Zo noemde ik eerder al dat Google en andere winstgevende Tech bedrijven gewoon verkocht worden in de huidige verkoopgolf. Zo zijn ook veel analisten positief over Nvidia. Nu ben ik zelf iets minder enthousiast over dit bedrijf maar wil me vandaag beperken tot de grafiek. Want ik zie pas onder de 150 dollar een zone waar het bedrijf tot rust kan komen.

En nogmaals doordat veel beleggers gewoon een indexproduct (ETF) hebben verkopen ze gewoon met het grootste gemak alle Tech en hoef je dus al bijna niet meer na te denken over bedrijven. Nu geloof ik juist wel in stock-picking maar …

Nvidia

Van rijp en groen naar de heer J. Groen

Just Eat was een mooi voorbeeld van een bedrijf dat in de pandemie goede zaken had gedaan en na het opengaan van de economie moest terugvallen in mijn eenvoudige optiek. Echter de terugval begon al veel eerder, maar er was een soort van Saucer top patroon dus kwam niet onverwacht.

En dus op 35 Euro dit jaar dacht ik; dit is een leuke koop, het patroon leek af want we waren waar we ooit gestart waren. Niet beseffende dat het bedrijf met de topman ondanks een daling van 110 Euro naar dat niveau (35 Euro) nog steeds niet enige zelfreflectie had gekregen. Op de aandeelhouders vergadering afgelopen week was de bestuurder ronduit bot tegen een kritische aandeelhouder. Hij kende alle grote persoonlijk en die persoon niet… Even een weetje: Bot en onbehouwen in de communicatie draagt niet bij aan een goede relatie. Je kunt recht voor de raap zijn maar dit werkt vaak averechts. Een bedrijf met een koerspatroon als Just Eat zou alles op alles moeten zetten om goed te zijn met zijn aandeelhouders. Natuurlijk je kunt het nooit iedereen naar zijn zin maken. Maar normale omgangsvormen zijn toch het minimum wat je iedereen kan geven.

Nu was mijn eerste reactie ik geef de aandelen een schop maar omdat de break-up waarde van het bedrijf aanmerkelijk boven de huidige beurswaarde ligt verkoop ik nog niet.

just eat

Tip voor 2022

Voor het geval mensen denken dat ik los van Just Eat alles goed doe, heb ik ook nog steeds als tip voor 2022 Atos in mijn portefeuille. Eind december gekocht en een behoorlijke dip meegemaakt. Maar nu lijkt ondanks het sacherijnige sentiment op de beurs, de koers van dit aandeel toch opveren. Er zijn overname geruchten bij concurrenten in deze sector, een nieuwe topman en de cijfers worden beter.

Atos

Geen woorden maar daden

Over Tesla blijf ik kort, je moet volgens de indicatoren nog steeds short.

Tesla

AEX kort

De AEX is na eerdere verkoopsignalen (200daags, EB Indicator en Twindicator) reeds behoorlijk gedaald. De vorige bodem in maart zou in theorie een eerste steun kunnen zijn. Maar als je naar een langer termijn plaatje kijkt zou je pas rond de 600 een steun zien.

eoe

Hoe langer hoe negatiever

Het lange plaatje zou ook nog negatiever kunnen zijn en tot de maart 2020 bodem gaan. Corona heeft nog steeds zijn effect in de wereld en er is ondertussen meer aan de hand…

EOE lang

De moeder van alle indices

De Dow Jones Industrial Average index (DJIA) heeft ook in de 200daags gemiddelde en andere indicatoren verkoopsignalen gegeven. Ik zie persoonlijk een soort Saucer top in de grafiek.

Dow Jones

En als we even uitzoomen dan zou je ook met enige fantasie een hoofd schouder of dus die Saucer top kunnen zien. In beide scenario’s zou je dus nog veel lagere koersen kunnen gaan zien.

DJIA lang

Bevestiging

Dit negatieve beeld op de DJIA wordt overigens bevestigd door de S&P 500. Ook in dit lange termijn plaatje zou je gemakkelijk negatieve patronen kunnen herkennen met behoorlijke negatieve targets.

sp500

Nasdaq is al bijna 25 procent lager voor het jaar en de verkoopsignalen hier voorspellen nog weinig goeds voor de nabije toekomst

nasdaq

Pijn in je buik

Helemaal als je een lang plaatje van de Nasdaq bekijkt vrees je met grote vrezen.

Nasd lang

Niet alleen de Tech…

Ook in de Russell2000 hebben we verkoopsignalen en aldaar lijkt er ook een grotere beweging omlaag mogelijk te zijn…

Russell2000

De Bitcoin toch niet het nieuwe goud

Nu hadden sommigen de Bitcoin al de rol gegeven van Goud. Dus omhoog als de beurzen omlaag gaan en bescherming tegen inflatie, maar vreemd genoeg correleert de Bitcoin gewoon met de Tech aandelen mee omlaag. Technisch is het allemaal te begrijpen en heb ik op tijd mijn verkoopsignaal gegeven. Rond de 30.000 hebben we een eerste steun maar persoonlijk hou ik ook hier rekening met veel lagere niveaus. In dit licht moet je ook denken wat er gaat gebeuren met aandelen die gelinked (gecorreleerd) zijn aan/met de Bitcoin (NVDIA, Tesla, etc.).

Bitcoin

Conclusie:

De trend in de indices is wel duidelijk namelijk omlaag. Maar dalingen gaan zelden in 1 beweging door. Meer normaal zou een zaagtand beweging zijn omlaag zijn en dus heb je ook met oplevingen en tijdelijke steunniveaus te maken. Wel moet ik in dit licht nog opmerken, dat de beweging omhoog in de corona periode veel langer in tijd aanhield en ook veel heftiger omhoog in prijs was. Kortom als iets langer omhoog bleef gaan dan dat ik dat ik voor mogelijk hield dan kan het wel degelijk ook gemakkelijk veel langer omlaag gaan… Market can stay longer irrational than You can stay solvent zei ooit een belangrijk econoom. Maar diezelfde irrationaliteit kunnen we ook omlaag zien en omlaag gaat het vaak dan ook nog eens sneller. Kortom wees voorzichtig en bescherming kan nooit kwaad.

NB

Wat de komende tijd ook er belangrijk gaat worden is de Mid term verkiezingen in de VS. Nu worden deze verkiezingen pas gehouden op dinsdag 8 november. Maar tijdens deze verkiezingen in de Verenigde Staten worden tijdens dit tussentijdse verkiezingsjaar alle 435 zetels in het Huis van Afgevaardigden en 35 van de 100 zetels in de Senaat worden betwist. De protesten en het nieuws over de abortuswetten komen niet zomaar opzetten… dus los van deze belangrijke vrijheid staat er veel op het spel voor de VS en voor de huidige president Biden. Dus belangrijk zijn beursprestaties, rente, huizenprijzen, inflatie, werkgelegenheid, studentenschulden, etc., etc.


Disclaimer:

Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites.

Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.