Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Buy the dips

Buy the dips
3 apr 2018 om 13:24

Het blijft een rare jongen: Mr. Market. Soms is hij euforisch en komt hij voorstellen om onze aandelen aan een (te) hoge prijs aan te kopen, soms is hij depressief en wil hij nog maar weinig betalen. Mr. Market is de laatste weken opnieuw in een depressieve bui. Wat verbazend, traditioneel slaan zijn depressieve buien toe vanaf de maand mei (Sell in May weet u wel) maar dit jaar kijkt hij dus al wat eerder met een zwarte bril.

Volgens de grootste belegger aller tijden, Warren Buffett, schitterend nieuws. Als beleggers moeten we hopen dat Mr. Market alles negatief bekijkt, want dan kunnen we mooie aandelen onder hun waarde aankopen. Want waarde en prijs zijn niet hetzelfde. Het is niet omdat de beurskoers daalt, dat de waarde van een aandeel ook omlaag gaat. Als belegger kunnen we er maar ons profijt uit halen.

De geschiedenis leert dat Mr Market ieder jaar wel een depressieve bui kent. In de bijgaande tabel geven de staven de jaarrendementen voor de S&P 500 sinds 1980 weer. Het aantal jaren met een negatieve staaf is al bij al beperkt (het zijn er 8, het allerslechtste jaar was het jaar van de bankencrisis 2008, enkel bij het uiteenspatten van de internetbubble waren er drie opeenvolgende negatieve jaren 2000, 2001 en 2002). De andere jaren hebben dus een positief rendement kunnen weergeven.

Echter de rode puntjes geven de maximale koersdaling weer die de S&P 500 ieder jaar heeft doorgemaakt. En wat blijkt: er is wel ieder jaar een forse daling. Een notoire uitzondering is vorig jaar geweest. 2017 was een jaar waarin er geen grote correctie is geweest, doch dit is een uitzondering. Dit jaar wordt dus geen uitzondering. We kennen in 2018 al een correctie maar dit wil absoluut niet zeggen dat het jaar negatief zal eindigen. Ik denk het niet. Uiteraard zijn er altijd redenen geweest voor de correcties die zich ieder jaar hebben voorgedaan en ook voor de recente negatieve evolutie kunnen we wel wat redenen aanhalen: de vrees voor een handelsoorlog, het gebrek aan “volwassenen” in het witte huis, het einde van de overdreven monetaire stimulans door de centrale banken, de hoge waardering van de Amerikaanse aandelen, de opkomst van het populisme en de autocratische regimes, etc., etc.

Maar ondertussen zijn de positieve elementen die de S&P 500 enkele maanden gelden nog naar een record hebben gestuurd en Mr. Market toen euforisch maakten, ook nog steeds geldig. De wereldeconomie kent een stevige groei, voor het eerst sinds de financiële crisis is geen enkele belangrijke economie nog in recessie, de grote meerderheid van bedrijven zijn “lean & mean” waardoor de winsten gemiddeld stijgen, in de V.S. wordt een forse belastingverlaging doorgevoerd, vele bedrijven hebben overschot aan cash waardoor er meer kans is op overnames, de technologische evolutie gaat aan sneltreintempo verder wat voor vele bedrijven een opportuniteit is (en voor anderen ook wel een bedreiging), in de donkere politieke wereld zijn met de verkiezing van Macron, het aanblijven van Merkel, etc. toch ook wel positieve elementen, etc., etc..

Zoals in alle voorgaande jaren zijn er dus redenen waarom het glas soms halfleeg en soms halfvol is. Net zoals in deze jaren geloof ik dat de tussentijdse correctie een koopgelegenheid is. Bij een koersdaling koopt men dezelfde waarde aan een lagere prijs. Dit geldt dus ook voor mijn portefeuille Belgische aandelen bij ProBeleggen. De waarde van deze aandelen is volgens mij niet gedaald doch u kan ze nu goedkoper aanschaffen. Doen ! Buy the Dips. Zelf heb ik de aandelen al omdat ik deze aandelen aan de prijs dat ik ze gekocht heb, ook al koopwaardig vond. Indien u toen niet gevolgd bent, krijgt u nu de kans om deze mooie aandelen aan een interessantere prijs te kopen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.