Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

BNP Paribas AM: Zal recessie invloed hebben op energietransitie?

BNP Paribas AM: Zal recessie invloed hebben op energietransitie?
7 mei 2020 om 08:00

Wat betekent een wijdverbreide recessie voor de energietransitie, nu het coronavirus nog steeds veel economieën lamlegt?

– Recessie verandert de noodzaak om de klimaatcrisis aan te pakken niet
– COVID-19 benadrukt de kwetsbaarheid van de huidige systemen en de noodzaak van “weerbaarheid”
– Post-pandemie: Hernieuwde aandacht voor de energietransitie van politici, het publiek en investeerders


Op de korte termijn zal de vraag naar residentiële zonne-energie dalen en misschien hoeft u zich niet te haasten om die elektrische auto te kopen gezien de recente daling van de benzineprijzen!

Het kan ook moeilijker zijn om financiering voor projecten op het gebied van hernieuwbare energie te regelen. Toch gaat de klimaatcrisis niet weg. Ja, de uitstoot is tijdelijk gedaald, maar vergeet niet dat C02 eeuwenlang in de atmosfeer blijft en 2019 opnieuw een jaar met recorduitstoot was. Tot zover het verkleinen van de koolstofvoetafdruk van de mensheid.

Zodra de COVID-19 pandemie afzwakt en economieën zich beginnen te herstellen, wat ze de komende maanden geleidelijk zouden moeten doen, zullen ook de emissies zich herstellen. Stormen, branden en overstromingen stoppen al helemaal niet.

Tijd voor een heroverweging door regeringen – en oliemaatschappijen

De huidige situatie herinnert ons er ook aan hoe wispelturig de olieprijzen zijn. Als overheid zou je kunnen beginnen met nadenken over het ondersteunen van industrieën die betrouwbaarder banen zullen creëren en de belastinginkomsten binnenbrengen (hernieuwbare energiebronnen) in plaats van die industrieën die (gaan) krimpen (fossiele brandstoffen).

Als groot oliebedrijf zou je kunnen beginnen met vragen of u nog steeds miljarden dollars toewijst aan projecten met een onzekere toekomst. Of het geld teruggeeft aan aandeelhouders, of, als u wilt dat uw bedrijf overleeft en groeit, de draai maakt naar… hernieuwbare energie.

Lees meer over hoe de energietransitie beleggers een scala aan aantrekkelijke opties biedt – en op dit moment, mogelijk tegen voordelige prijzen

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.