Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

BNP Paribas Asset Management - donderdag, 4 juni 2020 08:00

BNP Paribas AM: Chinees-Amerikaanse tech-oorlog escaleert

Hernieuwde Amerikaanse invoertarieven zouden het voor China bijna onmogelijk maken om zijn belofte om meer uit de VS te importeren na te komen.


Terwijl het grootste deel van de wereld druk is met de COVID-19 pandemie, heeft de Amerikaanse regering haar focus verschoven naar het wijzen naar China als verantwoordelijke voor de wereldwijde uitbraak. De dreiging om meer handelstarieven op te leggen om China "te laten betalen” voor de gevolgen van COVID-19 koppelt de handelsoorlog aan de pandemie. Bluft Amerika? Hoe zal China reageren?

Het is nu al duidelijk dat de daling van de Chinese consumptie als gevolg van de COVID-19 schok het voor China bijna onmogelijk maakt om zijn belofte na te komen om voor nog eens 200 miljard USD aan Amerikaanse goederen en diensten in te voeren in het kader van de "fase-1”-handelsovereenkomst.

Weinig hoop op een grote opleving in de komende maanden

Er is weinig hoop op een significante opleving van de Chinese import van Amerikaanse energie en diensten in de komende maanden, gezien de beperkingen van de economische lockdown. De invoer van meer Amerikaanse landbouwproducten zal moeilijk zijn vanwege de verstoring van de vraag.

Als er opnieuw over de fase-1-deal moet worden onderhandeld, zijn er een paar opties, waaronder verhoogde importheffingen en sancties voor Chinese functionarissen en entiteiten die worden gezien als verantwoordelijk voor het verkeerd omgaan met de COVID-19 uitbraak. Een agressievere maatregel zou Chinese investeringen in Amerikaanse activa, of Chinese eigendom van Amerikaanse activa en bedrijven, en transacties van Amerikaanse bedrijven met China te beperken.

De laatste optie wijst op een escalatie van de Chinees-Amerikaanse technologie-oorlog. De pandemie heeft de Amerikaanse roep om meer maatregelen tegen de Chinese tech-industrie niet afgezwakt. De tech-oorlog is een lange termijn trend die niet zal verdwijnen, ook al ebt de handelsoorlog weg en leeft die weer op.

Lees een volledige analyse van de mogelijke volgende stappen van de VS en de opties van China als antwoord

Voor meer artikelen over China en andere opkomende markten, klik hier

De Aandeelhouder TV

juli 10, 2020

AEX week 28 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

juli 10, 2020

Indicator analyse | De Swingteller

juli 10, 2020

ING sluit kantoren | 10 juli 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

juli 9, 2020

AEX 9 juli 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
10 jul 14:34 Redactie

Webinar: Visie Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

10 jul 14:48 Marco Knulst

GOLDEN CROSS S&P 500

09 jul 08:33 Cor Wijtvliet

De oliesector bereidt zich voor op het onvermijdelijke

09 jul 08:59 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Assetallocatie – Omgaan met “langer lager”

08 jul 13:52 Marco Knulst

GOLDEN CROSS Zilver in EUR