Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Albert Jellema - dinsdag, 29 september 2020 08:49

Blik op de Nederlandse aandelenmarkt

Deze publicatie vond plaats op 7 september bij ProBeleggen.nl door Pro Albert Jellema. De stand van de beurzen wijkt nu enigszins af van het moment van schrijven. In deze column geeft hij zijn blik op de Nederlandse markt en geeft een toelichting op zijn relatief hoge cash positie in zijn portefeuille.


De Nederlandse aandelenmarkt staat dit jaar op een verlies van 12%. Het gemiddelde van de AEX en AMX. Puur gebaseerd op dit ene getal denk ík als belegger ‘slecht jaar maar zeker geen bloedbad’. Zeker als iemand dan als extra informatie toevoegt dat de economische krimp dit jaar het hoogste zal liggen sinds de 2e wereldoorlog.

Kijk je wat verder dan zie je dat deze beperkte daling te danken is aan een handjevol aandelen. Zo staat zwaargewicht ASML op een plus van 15%, daalt Unilever slechts 4% en stijgen de aandelen Adyen, Prosus en DSM stevig. Aan de andere kant van het spectrum zien we het enorme verlies van indexzwaargewicht Shell met een verlies van ruim 50%. Met het selecteren van de juiste aandelen kan je als belegger dus duidelijk het verschil maken dit jaar. Mijn portefeuille staat op dit moment op een verlies van 4%. Relatief een goed resultaat alleen beleg ik altijd om winst te maken en wat dat betreft ben ik nog niet tevreden.

Veel cash

Op dit moment zit in mijn portefeuille 45% cash. Een hoog percentage waar ik geregeld (terecht) vragen over krijg. In deze wil ik graag eerst uiteenzetten hoe ik in het algemeen naar de markt kijk. Ik ben geen macro belegger maar focus me in principe op bedrijfsanalyses. Het geheel negeren van de macro dynamiek doe ik natuurlijk niet aangezien ik wel gevoel wil houden bij het bredere plaatje. Hierbij een aantal algemene observaties van mij.

  1. Centrale banken en overheden overspoelen de markten met liquiditeiten. Om de gevolgen van de Corona pandemie te beteugelen lijkt alles wel geoorloofd. Zie hieronder bijvoorbeeld de balans van de Europese Centrale Bank. Als gevolg zien landen de schulden snel oplopen. Uiteindelijk betekent dit in mijn ogen dat de rente lang laag zal blijven. Voor meerdere landen zou een hogere rente namelijk een onoverkomelijk groot probleem veroorzaken. Een lage rente maakt dat aandelen relatief aantrekkelijk lijken.

In 2011 veroorzaakte een hogere rente ook een staatsschuldencrisis voor landen als Griekenland, Italië en Ierland. Klik Hier voor een overzicht van de ontwikkelingen in het jaar 2011. Indirect zit hier natuurlijk wel een risico. Gaan investeerders deze leningen kopen? Of moet de ECB alles blijven accommoderen? Inmiddels zit de balans van de ECB op EUR 6,4 triljard wat 55% van de omvang van de Europese economie…..bizar.

2. De daling afgelopen maart voltrok zich in een hoog tempo. Nog bijzonderder is in mijn ogen het herstel van de markt. Dit ging bizar snel. Uit onderstaande grafiek blijkt dat een herstel na een bear markt nooit zo snel gaat. De oranje lijn geeft het huidige herstel na een bearmarkt weer en de blauwe lijn het gemiddelde.

Niet dat ik mijn beslissing baseer op een grafiek, maar het geeft wel aan dat het uitzonderlijk snel gaat met herstel op de beurs

3. Aandelen handelen in historisch perspectief op een behoorlijk stevige waardering in vergelijk met de gemiddelde waardering van de aandelenmarkten. Tech drijft de waarderingen op dit moment nog hoger. Lastige in deze discussie is dat aandelen aantrekkelijk geprijsd lijken in verhouding tot de alternatieven zoals bijvoorbeeld staatsleningen. Dit kan tot gevolg hebben dat aandelen misschien wel langer op dit soort waarderingen blijven handelen aangezien er geen alternatief is.

4. Overige zaken die ik met belangstelling blijf volgen zijn:

  • Brexit
  • Verkiezingen in de VS
  • Tech / handelsoorlog China/VS
  • Oh ja en de Corona pandemie…

Bovenstaande observaties maken mij enigszins voorzichtig vandaar de 45% cash. Ik heb wel meerdere aandelen op mijn radar staan. Ik weet nu nog niet zeker of en wanneer ik deze eventueel zal aankopen. Benieuwd welke aandelen op mijn rader staan? Kijk dan eens mee in mijn portefeuille bij ProBeleggen. Klik Hier voor meer informatie.

De Aandeelhouder TV

oktober 27, 2020

AEX 27 okt 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

oktober 27, 2020

Lukas Daalder: Deze crisis is anders dan anders – #Beursspel2020

oktober 27, 2020

BP verrast met winst | 27 oktober 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

oktober 26, 2020

AEX 26 okt 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
27 okt 12:27 Marco Knulst

SAP geeft wijze les voor ETF belegger

27 okt 11:29 Redactie

De 3 beste aandelen die u kunt kopen met 250 euro

27 okt 09:27 ProBeleggen

14% in 8 maanden met dit aandeel!

26 okt 11:38 Nico Bakker

AKZO klaar voor een rally

23 okt 10:00 Bas Heijink

AEX op weg naar 530

Het laatste beursnieuws