Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Column

Coinmerce - vrijdag, 2 april 2021 07:45

Bitcoin wordt nog belangrijker nu je er een Tesla mee kunt kopen

De auto’s van Tesla kunnen nu gekocht worden met Bitcoin (BTC). Elon Musk, de CEO en "Technoking" van dit energieke bedrijf voegde eraan toe dat Bitcoins verkregen uit de verkopen zouden worden bewaard en niet zouden worden omgezet in fiatvaluta. Het is dus duidelijk dat Tesla ook zijn eigen Bitcoin-wallet graag wil vullen, en het niet om wil zetten naar dollars. Daarnaast runt Tesla ook nog eens zijn eigen Bitcoin nodes.

Het runnen van nodes

Dat Tesla ook nodes runt, is redelijk opmerkelijk. Er zijn weinig bedrijven die besluiten nodes te draaien in het Bitcoin-netwerk, naast de hoofdactiviteit die het bedrijf uitvoert. Toch komt het niet helemaal uit de lucht vallen, want het is meer dan duidelijk dat Elon Musk een groot fan van Bitcoin is.

Door nodes te runnen, ben je onderdeel van het netwerk van Bitcoin. Het betekent dat je controleert of alles in het netwerk volgens de regels gebeurt. Echter betekent het niet zo dat iedere node ook Bitcoin aan het minen is. Een node is namelijk niet altijd een miner, terwijl een miner wel altijd een node is.

Dat komt doordat nodes simpelweg onderdeel uitmaken van het netwerk, en het niet betekent dat ze ook daadwerkelijk transacties valideren en blokken toevoegen aan de blockchain. Een node krijgt hier geen beloning voor, net als de meeste miners. De enige miner die een vergoeding krijgt, is de miner die een nieuw blok toevoegt aan de blockchain.

Een Tesla kopen met Bitcoin

Natuurlijk is het niet geheel verrassend nieuws dat je een Tesla met Bitcoin kunt kopen; Tesla onthulde onlangs een investering van $1,5 miljard in Bitcoin te hebben gedaan, en Musk heeft eerder getweet dat Tesla Bitcoin omarmt. Voorlopig is de mogelijkheid om een Tesla auto te kopen met Bitcoin alleen beschikbaar in de Verenigde Staten, maar Europa en Azië zullen waarschijnlijk in de nabije toekomst volgen. Het is dus nog even afwachten totdat wij in Nederland een auto kunnen kopen met Bitcoins.

Het feit dat Elon Musk heeft verklaard dat de ontvangen Bitcoins niet zouden worden omgezet in fiatgeld, toont aan dat de Bitcoin zowel als investering als ruilmiddel wordt gebruikt. Dit blijkt dus ook uit de bijdrage van Tesla aan de instandhouding van het Bitcoin-netwerk door eigen nodes te creëren. Tesla zal toetreden tot een gedistribueerd peer-to-peer netwerk dat de Bitcoin-blockchain host en synchroniseert.

Vanaf nu kan iedereen met een IP-adres in de Verenigde Staten een nieuwe Bitcoin-betalingswidget zien bij het afrekenen op de website van Tesla. Het effect van Musk's aankondiging op de cryptocurrency-industrie werd weerspiegeld in een stijging van 3,0% in de prijs van Bitcoin. Na het verhaal klom de prijs van $54.056 naar $55.630, om later op de dag verder te stijgen naar maar liefst $57.000. Echter is de prijs van Bitcoin hierna nog gedaald. Bitcoin heeft veel moeite om te stijgen boven een waarde van $60.000. Het is dus even afwachten wanneer dit gaat gebeuren. 

Geen andere cryptocurrencies

Volgens de voorwaarden van Tesla is Bitcoin toch echt de enige digitale valuta waarmee betaald kan worden. "Andere cryptovaluta, zoals Bitcoin Cash en Bitcoin SV forks, zijn niet toegestaan om te gebruiken voor een betaling bij Tesla. Onze wallet is ook niet ingesteld op het detecteren van andere digitale cryptomunten” is te lezen op de website van Tesla. Je hoeft dus ook niet te proberen om een andere cryptomunt naar de wallet van Tesla te sturen, omdat de kans groot is dat je de munten dan kwijt bent.

Maar is het wel een goed idee om een Tesla te kopen met Bitcoin? Dat is moeilijk te zeggen, want als je een Tesla van $55.000 koopt met precies 1 BTC en de prijs daalt een week later naar $70.000, dan heb je $15.000 te veel betaald. Aan de andere kant is het mogelijk dat de prijs daalt en je als het ware een "winst" maakt. De cryptocurrency-industrie is nog nieuw, speculatief en kwetsbaar, en het zal moeilijk zijn om crypto als betaalmiddel te gebruiken voordat het systeem zich stabiliseert.

Daarom zijn er ook nog maar weinig bedrijven die besluiten om Bitcoin-betalingen te accepteren. De volatiliteit is een te groot probleem. Bedrijven willen en kunnen niet het risico lopen dat de waarde van hun wallet binnen enkele dagen halveert. Een groot bedrijf als Tesla lijkt hier geen problemen aan te ondervinden. 

Daar komt ook nog eens bij dat Elon Musk waarschijnlijk meer vertrouwen heeft in Bitcoin dan andere bedrijfseigenaren. Al zie je toch dat steeds meer grote bedrijven iets met cryptocurrency’s doen. Zo gaf PayPal in 2020 nog aan ook een Bitcoin-betaalmogelijkheid toe te voegen aan de betaalfuncties. Hierdoor gaat Bitcoin een steeds grotere rol in onze samenleving en economie spelen, wat ervoor zorgt dat Bitcoin ook steeds waardevaster wordt.


Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Coinmerce.

Coinmerce is een Nederlandse Crypto broker die staat voor gemak en veiligheid. Met registratie bij De Nederlandsche Bank en breed aanbod van coins, zijn zij dé crypto broker van Nederland waar je eenvoudig, snel en veilig kunt kopen en verkopen.

De Aandeelhouder TV

mei 7, 2021

Een cijferseizoen vol verrassingen

mei 7, 2021

De hefboomwerking uitgelegd

mei 7, 2021

Kwartaalcijferfeest op het Damrak | Deze Week in het DAH Magazine #shorts

mei 7, 2021

Galapagos en Aperam scoren | 7 mei 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
07 mei 12:03 Coinmerce

DeFi-industrie meer dan $100 miljard waard

07 mei 11:21 Faces Online

Interview met Willem Jan Brinkman – CFRO bij PGGM

07 mei 09:32 Bas Heijink

TA Goud: Correctie ten einde

07 mei 07:59 Redactie

5 aandelen met 50% upside

06 mei 16:27 Redactie

Dogecoin: Hoe en Wat

Het laatste beursnieuws