Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Bitcoin naar hoogste niveau 2020

Bitcoin naar hoogste niveau 2020
22 okt 2020 om 11:47

De bitcoin is gisteren gestegen naar het hoogste niveau van 2020. Even noteerde de bitcoin USD 13.235 en daarmee benadert de koers het hoogste niveau van 2019 toen USD 13.880 als record werd neergezet. Het all-time high van december 2017 op USD 19.666 lijkt nog ver weg, maar de jonge geschiedenis van de bitcoin en andere cryptocurrencies leert dat koersen zich niet als een obligatie bewegen. Zelfs de koersvorming van Tesla verbleekt als het gaspedaal echt goed wordt ingetrapt. De laatste opmars van de bitcoin is eigenlijk begonnen op hetzelfde moment dat alle andere beleggingen in de wereld aan het herstellen zijn. Na de coronacrash liep de koers gestaag op en gisteren werd er een nieuwe impuls gegeven door het bericht dat betaaldienst PayPal betalingen in cryptovaluta mogelijk gaat maken. De 300 miljoen gebruikers kunnen in de nabije toekomst digitale betalingen gaan doen met hun cryptovaluta. Het project wordt uitgerold in de VS en later volgen andere landen. De functionaliteit van cryptovaluta gaat dus flink stijgen, want vooralsnog was de bruikbaarheid een stuk geringer en moeizamer. Wat vreemd is aan het bericht, is dat de nieuwe betalingen niet op dezelfde manier gaan werken zoals nu met onze reguliere valuta. Een betaling via PayPal verloopt anders. Wanneer u bijvoorbeeld iets koopt in een webshop, dan geschiedt de betaling in de klassieke valuta. Je cryptovaluta wordt dus door PayPal eerst geconverteerd tegen de op dat moment geldende wisselkoers, en waarschijnlijk onder aftrek van kosten, naar USD, EUR, JPY etc. Vervolgens ontvangt de webshop in dit voorbeeld dus de klassieke valuta voor zijn geleverde goederen en/of diensten. Waar blijven dan de omgewisselde cryptovaluta? In ieder geval eerst bij PayPal. En wat gaan zij dan vervolgens met de cryptovaluta doen? Aanhouden, omdat zij verwachten dat de wisselkoers van de cryptovaluta nog veel verder gaat stijgen? Of inruilen bij de centrale bank? Daar blijft de berichtgeving vooralsnog vaag over. Cryptobeleggers zien het bericht van PayPal in ieder geval als zeer positief. De verhandelbaarheid neemt daardoor toe en dus zullen de koersen verder stijgen. Maar wat als straks, na al die betalingstransacties, de cryptovaluta in handen komt van een paar grote betaaldiensten? Wat gaan zij er vervolgens mee doen?

Wij schrijven al vele jaren over het feit dat ons financiële systeem tendeert naar een soort reset. Een majeure verandering van ons geldsysteem. Want wat is geld eigenlijk? De naam “cryptocurrency” doet vermoeden dat wij hier te maken hebben met geld. Het zit in een zgn “wallet” en het toevoegsel “coin” geeft al aan dat de bedenker van de bitcoin heel duidelijk was in zijn bedoelingen. De bitcoin en alle andere crypto’s moeten allemaal een nieuwe vorm van geld worden. Een vorm die niet gereguleerd wordt door centrale banken, die onbeperkt geld kunnen bijdrukken en de regels van een stabiel geldsysteem aan hun laars lappen. De geschiedenis leert ons dat wanneer geld niet gereguleerd wordt maar aan de markt wordt overgelaten, dat vroeg of laat er ook oneerlijk spel plaats gaat vinden. Een overheid moet grip hebben op ons geld zodat zij transparant belastingen kunnen heffen. Maar dat laatst genoemde hebben zij, zolang geld bestaat, niet eerlijk gedaan. Met de klassieke valuta wordt naar hartelust gefraudeerd. Met crypto’s in de blockchain zal dit een stuk lastiger zijn, omdat alle handelingen van de uitgegeven crypto’s precies kunnen worden gevolgd. Wellicht is dat de reden dat de bitcoin, zowel in euro’s als in dollars uitgedrukt, voortdurend in een golden cross beweegt. Het is heel opvallend dat in beide grafieken de 2 grote correcties exact stopten op het 200-weeks voortschrijdend gemiddelde, de rode lijn. Ook hier werkt onze risico-indicator!

Het beleggen in bitcoin is voor zeer veel beleggers nog steeds onbekend terrein. Echter, er zijn 2 trackers genoteerd aan de beurs van Stockholm die de prijs in euro’s vrijwel exact volgen. De Bitcoin Tracker One is één van de beleggingen die opgenomen is in de Golden Crosses Beleggingsportefeuille. Geloven wij in het toekomstige succes van de Bitcoin? Niet direct. Maar Nobelprijswinnaar Von Hayek van de Oostenrijkse economische school voorspelde eigenlijk de toekomst van dit soort geld in de jaren ’70 al. Het enige wat de overheid uiteraard wil is dat zij kunnen traceren wie cryptocurrencies bezit zodat ze dit vermogen kunnen belasten. De tracker is daar een mooi voorbeeld van want deze wordt in de beleggingsportefeuille gerapporteerd waardoor de waarde wordt belast in Box 3. Of wanneer u de belegging heeft opgenomen in een BV de koersstijging wordt belast met vennootschapsbelasting en bij overheveling van de winst naar privé met aanmerkelijk belang belasting. Heel transparant dus en geen vorm van belasting ontduiking.

Er is ook een wisselkoers XAU/BTC, oftewel goud/bitcoin. Een grote groep beleggers heeft geen vertrouwen meer in het huidige financiële systeem, waaronder wijzelf. In het nieuwe systeem zal wellicht het oude vertrouwde goud weer een rol krijgen. Goud kan niet gedrukt wordt, enkel gedolven. Het is fysiek, dus geen lucht zoals digitale cijfers. Het is makkelijk deelbaar, dus in verschillende waarden te creëren. Goud roest niet en behoudt zijn glans. Veel mensen hebben van nature een groot vertrouwen in het edelmetaal. Toch is in bovenstaande grafiek duidelijk zichtbaar dat de wisselkoers de afgelopen 2 jaar in een dead cross noteert. Oftewel, goud daalt relatief gezien ten opzichte van de bitcoin. Wel is duidelijk zichtbaar dat de koersvorming aan het uitbodemen is. Goud kent zelfs al fases waarbij het stijgt, uitgedrukt in bitcoins. Maar van een golden cross is nog geen sprake. De wisselkoers is ongeveer gelijk ten opzichte van 2 jaar geleden. Wat gaat de toekomst brengen?

Als wij de trend van de afgelopen 2 jaar doortrekken naar de toekomst, dan is het huidige geld van dollars, euro’s, yen etc ten dode opgeschreven. Het goud stijgt explosief in waarde ten opzichte van de US dollar en ook de bitcoin maakt aanstalte om het recordniveau van 2017 aan te gaan vallen. Het IMF zinspeelt al verschillende keren in een nieuw “Bretton Woods” moment. De huidige onrust vanwege corona is een uitgelezen moment om het volk in nevelen te hullen en een reset van het geldsysteem aan te kondigen. De coronapandemie is een gebeurtenis die niet was voorzien en waarvan politici en (centrale) bankiers niet de schuld kunnen krijgen. Een Bretton Woods-achtige gebeurtenis heeft te maken met machtsverhoudingen van landen binnen de wereld. Het eerste Bretton Woods moment was in 1944. Het financiële systeem werd gewijzigd door nieuwe spelregels, waarbij uitdrukking werd gegeven aan de macht van de VS. Begin jaren ’70 was er weer zo’n belangrijk Bretton Woods-achtig moment toen de VS éénzijdig besloot dat de dollar losgekoppeld werd van het goud. Een ontsnappingsmanoeuvre van de VS, want hun goud vloeide hard weg uit hun kluizen (Fort Knox). Nu lijken zij hun grip op de olie en gas markt te verliezen. Sinds begin jaren ’70 heeft de wereld te maken met de zgn petrodollar. De indirecte koppeling van fossiele brandstoffen aan de US dollar. Wat gaat er nu gebeuren? Gaat het IMF komen met een nieuwe wereldmunt? De SDR in een blockchain omgeving waarbij al het goud van de centrale banken wordt ingebracht als (vertrouwens) anker? De wereld staat aan de vooravond van een climax. De wereldverhoudingen worden uitgedaagd. Dit gaat, zoals wij in onze lezing “Geld (r)evolutie, de strijd om de wereldmacht” benadrukken, vrijwel altijd gepaard met nieuwe spelregels van het financiële systeem.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.