--- ---

Het is een uitspraak die je de laatste tijd wel vaker voorbij ziet komen. Kijkend naar de koers van Bitcoin sinds begin 2018 is het enigszins te begrijpen waarom mensen denken dat Bitcoin dood is. Toch ben ik het hier niet mee eens. De gehele cryptomarkt bevindt zich momenteel in een bear markt. Fundamenteel gezien is de markt echter sterker dan ooit. Veel projecten met daadwerkelijke toegevoegde waarde beginnen het product te lanceren. Voorbeelden hiervan zijn VeChain, Golem, Loom Network, 0x, Sia, Basic Attention Token, Request Network en Aventus. Ik zeg niet dat oplichtingen en nutteloze ICO’s iets van het verleden zijn maar in 2017 waren veel projecten nog in ontwikkeling of bestonden uit enkel een whitepaper. Langzaam maar zeker beginnen projecten impact te maken op de maatschappij. Het zijn weliswaar baby stapjes maar het begin is er.

bitcoin koers
Koersontwikkeling Bitcoin over de laatste 12 maanden. Is Bitcoin dood?

Volwassenheid

De cryptocurrency hype die zich eind 2017 verspreidde is voorbij. Waar je in december praktisch geen gesprek kon hebben zonder het even over de Bitcoin te hebben, of het nou met de kapper of met de bakker was is dat nu wel anders. Nu hoor je er minder mensen over en dit is vanzelfsprekend mede dankzij de dalende koers. Niemand praat graag over verloren geld. In mijn ogen is dit een positief iets. In december wist het merendeel van de mensen niet wat een Bitcoin eigenlijk is maar ze investeerden er wel in.

Deze mensen zijn merendeels ingestapt omdat ze wilden meepraten, maar eigenlijk geen idee hebben wat cryptocurrencies zijn. Het is dan een stuk moeilijker om vertrouwen te houden in je investering wanneer de prijs begint te dalen. Als je daadwerkelijk overtuigt bent van de potentie en toekomst zijn korte termijn bewegingen niet van belang, nu begrijp ik dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan. Niemand vind het tevens leuk om rode cijfers te zien.

Regulatie

Hoewel de initiële gedachte achter Bitcoin was de centrale overheden en banken te omzeilen denk ik niet dat dit het streven moet zijn. Uiteraard moeten cryptocurrencies decentraal zijn en niet bestuurd worden door één partij maar de overheid is uiteindelijk degene die de regels maakt. Zonder regulering zal de industrie nooit de legitimiteit krijgen die het naar mijn mening wel verdient. Bovendien zullen financiële instanties nooit toetreden tot de markt zonder duidelijke regulering. Het risico is dan simpelweg te groot. Zowel in Europa als in de rest van de wereld beginnen overheden steeds meer duidelijkheid te geven over hoe cryptocurrencies gereguleerd gaan worden. Dit zorgt voor zekerheid in de gehele markt en bovendien legitimiteit.

Innovatie

Cryptocurrencies en blockchain zijn innovatieve technologieën. Echter heeft blockchain net als alle andere technologieën een achilleshiel. Bij elke blockchain is tot nu toe de afweging gemaakt moeten worden tussen schaalbaarheid, veiligheid en decentralisatie. Het is tot op heden eigenlijk alleen mogelijk om twee van deze eigenschappen te realiseren, meer decentralisatie gaat bijvoorbeeld ten koste van schaalbaarheid. Persoonlijk geloof ik dat dit probleem binnen enkele jaren zal worden opgelost. Er zijn tevens duizenden ontwikkelaars bezig met oplossingen hiervoor. Het is een kwestie van tijd. Dus dood is de Bitcoin in mijn ogen niet.

Toepassingen

De toepassingen van blockchain en cryptocurrencies zijn eindeloos. Van financiële toepassingen tot toepassingen in de zorg, van supplychain tot verzekeringen. Maar laten we wel realistisch blijven, blockchain is niet de oplossing voor alle huidige problemen en we moeten dan ook zeker niet het motto ‘put everything on the blockchain’ volgen.

Gister was ik aanwezig bij een lezing van een meneer die vrij sceptisch was over innovatie. Hij benoemde blockchain en de hype die erom heen hangt. Hij vond het onterecht dat mensen dachten dat deze technologie onze wereld binnen een jaar zou gaan veranderen. Ondanks zijn negatieve perceptie was ik het wel met hem eens. Ik geloof echter niet dat er veel mensen zijn die denken dat blockchain dat wel gaat doen maar goed. Het gaat nog wel even duren totdat blockchain echt tot zijn ware potentie gaat komen. Maar dit was bij de uitvinding van het internet niet anders, sterker nog vrijwel alle technologieën hebben ruim de tijd nodig. Als je nu de keuze had gehad om deel te nemen aan de ontwikkeling van het internet, van technologie voor alleen academici naar een cruciaal onderdeel van onze manier van leven.

Conclusie

De markt bevindt zich momenteel in zwaar weer, daar is geen twijfel over mogelijk. Maar is deze daling het einde? Is Bitcoin dood? Nee. Bitcoin noteerde precies een jaar geleden $2400, zelfs met de enorme daling van 2018 staat Bitcoin dus nog steeds 150% hoger.

Ik wil graag afsluiten met een quote van de legendarische Warren Buffet:

‘Be greedy when others are fearful’

Luc Smits van Oyen

Luc is blockchain enthousiast en mede-oprichter van het cryptocurrency handelsplatform Coinmerce. Op Coinmerce is het mogelijk om te handelen in 70 verschillende cryptocurrencies, betaling gaat gemakkelijk met iDeal. Sinds januari 2017 specialiseert Luc zich in de cryptocurrency markt. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Luc kan posities innemen op de financiële markten.

Geef een reactie