NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Column

Coinmerce vrijdag, 8 oktober 2021 10:43

Bitcoin (BTC) maakt zich los van de aandelenmarkt om 4 redenen

Bitcoin (BTC) heeft zich onlangs losgekoppeld van de verzakkende aandelenmarkt, wat het vermoeden aanwakkert dat de cryptocurrency aan populariteit wint en wordt gezien als een veilige haven tegen inflatie.

Niet lang geleden brak 's werelds populairste cryptocurrency opnieuw door de magische barrière van $50.000. BTC stond op 29 september nog op een tijdelijk dieptepunt van 41.000 dollar, wat een stijging van 22 procent in een week impliceert. De S&P 500 (de aandelenindex van Wall Street) kelderde op hetzelfde moment met 2,6 procent naar 4.300 dollar.

Correcties in beide markten liepen eerder dit jaar bijna altijd synchroon, maar nu dat niet meer het geval is, speculeren veel mensen dat Bitcoin zich aan het loskoppelen is van de aandelenmarkt.

Laten we eens kijken naar vier mogelijke verklaringen voor waarom dit nu gebeurt:

Bescherming tegen inflatie

"Inflatie zal blijven, en de prijzen voor producten en diensten in het hele land rijzen de pan uit," zegt Carlos Betancourt, mede-oprichter van BKCoin Capital. "Veel slimme investeerders zijn op zoek naar asymmetrische kansen en inflatiehedges (bescherming van kapitaal tegen inflatie) en een veel voorkomende investering die in me opkomt is Bitcoin. Vergeet niet, Bitcoin is het enige actief dat overheden of centrale banken niet kunnen controleren."

De New York Federal Reserve heeft onlangs een peiling uitgegeven die aangaf dat de verwachte inflatie op jaarbasis voor de Verenigde Staten in augustus voor de elfde maand op rij is gestegen, tot maar liefst 5,2 procent. Ook de inflatieverwachtingen in de eurozone vertonen een stijgende lijn. De inflatie ligt gewoonlijk op maximaal 2 procent.

Maximaal 21 miljoen BTC

Veel mensen zien Bitcoin als een manier om zich tegen inflatie te beschermen. In de complexe code die ten grondslag ligt aan het Bitcoin-netwerk is een limiet van maximaal 21 miljoen BTC vastgesteld. Dit bedrag is nog niet bereikt, maar dankzij BTC-miners die nieuwe BTC produceren, komen we elke dag dichterbij. Echter, door de ingebouwde Bitcoin-halving, gaat dit ook steeds langzamer.

De beloningen voor Bitcoin mining worden elke vier jaar gehalveerd, waardoor er elk jaar minder BTC vrijkomen. Momenteel moeten er iets meer dan 2 miljoen BTC gemined worden om het maximum van 21 miljoen te bereiken, maar door de halveringen zal dit lang gaan duren. Hierdoor behoudt Bitcoin zijn waarde aanzienlijk beter dan bijvoorbeeld de Amerikaanse dollar, en is het een aantrekkelijke investering in de huidige tijd.

Investeringen door grote instellingen

Zelfs in de maanden mei, juni en juli, toen de cryptocurrency-markt aanzienlijke verliezen leed, bleven instellingen en grote durfkapitaalbedrijven er geld in pompen.

Nieuwe kwartaalmaanden brengen gemiddeld veel nieuwe geldinstroom in het ecosysteem. Volgens statistieken van ByteTree Asset Management hebben Europese en Canadese ETF's, evenals Amerikaanse en Canadese closed-end fondsen, bijvoorbeeld bijna 3.000 BTC opgehaald in de afgelopen vier weken.

De cryptocurrency-markt heeft het hele jaar door massale instromen gezien, maar het vorige kwartaal was getuige van een nieuw hoogtepunt van $7.5 miljard. Meer dan 7 miljard dollar in de eerste drie maanden van dit jaar werd geregistreerd, en daardoor hebben deze instromen door een positief effect op de prijs van BTC.

Q4

September is historisch gezien de slechtste maand van het jaar voor Bitcoin. De beste maanden van het jaar waren in de geschiedenis vaak oktober en het vierde kwartaal. Dit fenomeen is bekend in de cryptogemeenschap, want "Uptober" heeft crypto-Twitter overgenomen.

Mensen lijken dit jaar dezelfde trend te verwachten qua goede en slechte maanden, en anticiperen hierop door longs te plaatsen. Dit heeft op zijn beurt een gunstige invloed op de prijs, waardoor mogelijk een self-fulfilling prophesy ontstaat.

Speculatie op exchange-traded funds (ETF's)

Hernieuwde hoop dat de Securities and Exchange Commission (SEC) binnenkort een op futures gebaseerde ETF zal goedkeuren, zoals vorige week vermeld, lijkt de markt hoger te stuwen.

"Canada heeft officieel toestemming gegeven voor een crypto ETF waarin zowel Bitcoin als Ethereum zijn opgenomen. Ook de Amerikaanse SEC-voorzitter Gary Gensler heeft onlangs zijn steun uitgesproken voor een futures Bitcoin ETF, wat ongetwijfeld door beleggers als optimistisch wordt gezien," voegde Betancourt eraan toe. "De SEC evalueert meer dan 20 aanvragen voor Bitcoin en Ethereum ETF's en futures ETF-producten."


Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Coinmerce.

Coinmerce is een Nederlandse Crypto broker die staat voor gemak en veiligheid. Met registratie bij De Nederlandsche Bank en breed aanbod van coins, zijn zij dé crypto broker van Nederland waar je eenvoudig, snel en veilig kunt kopen en verkopen.

De Aandeelhouder TV

december 1, 2021

Corona deze winter minder groot risico

december 1, 2021

Aandelen Shell – Niet of Wel?

december 1, 2021

Rap herstel AEX | 1 december 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

november 30, 2021

AEX rebound, DAX en ASMI bodempatroon – 30nov21

Columns

Nieuw
01 dec 13:36 Peter Garnry

Vertrek Dorsey zet deur open voor overname Twitter

01 dec 09:22 Redactie

ForFarmers start met aandeleninkoop

30 nov 15:53 Redactie

Het kan altijd slechter: deze aandelen daalden 60-80%

30 nov 09:36 Coinmerce

Zo stelen criminelen jouw Bitcoin

30 nov 09:03 Bas Heijink

Verdere verzwakkingen AEX

Het laatste beursnieuws