Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

BERNARDS WEEKLY – GE-gokt en verloren

BERNARDS WEEKLY – GE-gokt en verloren
16 sep 2017 om 16:31

Zoals ik vorige week al aangaf, is voorspellen heel moeilijk, zeker als het de toekomst betreft (geleend grapje). Toch is dit wat iedereen in de financiële wereld probeert. Het kan op vele niveaus, voorspellen. Op bedrijfsniveau, sectorniveau, regioniveau, inflatie- of rente-, valuta of olieprijsniveau en natuurlijk ook politiek. Vervolgens gaat het om de termijn. Voorspellen wat de beurzen doen op korte termijn is soms mogelijk, als er een schok geweest is, waarvan je kunt inschatten, dat die geen blijvende gevolgen heeft. Op lange termijn, die van jaren, kunnen we inschatten dat aandelen, per saldo zullen stijgen. Dat is zoiets als de voorspellen dat de zon onder gaat.

Juist de middellange termijn, die van 3 tot 12 maanden is, zeer moeilijk, zo niet onmogelijk te voorspellen. En toch worden we daarop beoordeeld; omdat de kwartaal en jaarcijfers ons dit laten zien en omdat ons geheugen meestal niet verder terug gaat. Beter is het daarom, om je te positioneren op datgene wat je toestaat qua risico, namelijk de kans en de impact van een positieve of negatieve ontwikkeling. Vooral de negatieve ontwikkeling (de koersdaling) vormt een probleem.

Neem bijvoorbeeld het bedrijf General Electric (GE), een mega-conglomeraat, dat vooral in de vorige eeuw het ene na het andere succesverhaal kende onder de fameuze Jack Welch, die het credo had: “Being one or two in everything we do”. Ook nu nog is het bedrijf ca. USD 200 mrd waard, ruim meer dan bijvoorbeeld Shell. Toch daalde de koers het afgelopen jaar met ca. 25%. Het bedrijf heeft moeite om positieve kasstromen te genereren en heeft geld moeten lenen om het dividend te kunnen betalen (net als Shell tot vorig jaar). Dit ondanks dat het in sterke sectoren zit als elektrotechniek, nieuw energie, windturbines, vliegtuigmotoren en financiële diensten. Dus hoewel de sectoren goed groeien en de Dow Jones index nieuwe records noteert (zie onder) is GE, dat zelf ook onderdeel uitmaakt van die Dow Jones index, een kwart minder waard geworden. Andere industriële grootmachten als ABB, Siemens, Boeing en 3M doen het beduidend beter. Zelfs sterren als GE kunnen dus vallen.

Reden voor mij om te kiezen voor een sectorbenadering. De ontwikkeling van een sector is op middellange termijn redelijk te voorspellen, terwijl de grillige koersen van de individuele ondernemingen elkaar uitmiddelen. Zo heeft de MSCI World Industrials Index, dit kalender jaar een rendement van bijna 15% gemaakt (in USD weliswaar). Omdat zelfs voormalige sterren in de problemen kunnen komen is dit een te prefereren strategie. Ook te prefereren boven een ouderwetse regiospreiding.

Daar kan ik natuurlijk meer over vertellen in een persoonlijk gesprek.

Goed weekend!

Bernard Jansen

Week  37

Arbeidskosten eurozone gaan omhoog
De arbeidskosten in de eurolanden zijn in het tweede kwartaal met 1,8 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Dat maakte het Europees statistiekbureau Eurostat bekend. De lonen in de muntunie stegen in doorsnee 2 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2016. Andere arbeidskosten liepen met 0,8 procent op. Voor de gehele Europese Unie werd een toename van de arbeidskosten met 2,2 procent opgetekend. In Nederland stegen de kosten met 1,7 procent.

Economische groei G20 trekt aan
De economische groei in de G20, de verzameling van ’s werelds belangrijkste economieën, trekt aan. Dat meldde de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).
De G20-landen realiseerden vorig kwartaal gemiddeld een economische groei van 0,9 procent ten opzichte van het eerste kwartaal, tegen 0,8 procent in de eerste drie maanden van 2017. Die verbetering maskeert echter verschillen binnen de groep. Zo trok de groei in de Verenigde Staten, Turkije, China, Zuid-Afrika en Australië behoorlijk aan. In Japan, Canada, India, Duitsland, Mexico en het Verenigd Koninkrijk was sprake van een groeivertraging.

Productie industrie VS onverwacht omlaag
De industriële productie in de Verenigde Staten is in augustus met 0,9 procent gedaald ten opzichte van de voorgaande maand. Dat blijkt uit cijfers van de Federal Reserve. Economen rekenden gemiddeld juist op een groei met 0,1 procent. In juli ging de productie nog met een herziene 0,4 procent omhoog. De bezettingsgraad in de Amerikaanse industrie kwam in augustus uit op 76,1 procent, tegen 76,9 procent een maand eerder.

Inflatie VS trekt verder aan
De inflatie in de Verenigde Staten is in augustus gestegen tot 1,9 procent op jaarbasis, van 1,7 procent in juli. Dat liet het Amerikaanse ministerie van Arbeid donderdag weten.  Economen rekenden in doorsnee op 1,8 procent. Op maandbasis gingen de consumentenprijzen met 0,4 procent omhoog, na een stijging met 0,1 procent een maand eerder. De kerninflatie, exclusief de schommelende prijzen van energie en voedingsmiddelen, bedroeg 1,7 procent op jaarbasis, gelijk aan een maand eerder.

Reeks cijfers geven matig beeld van Amerikaanse economie
De publicatie van een handvol macrocijfers heeft vrijdag een weinig florissant beeld gegeven van de Amerikaanse economie. De verkopen in de Amerikaanse detailhandel hebben de afgelopen maanden nauwelijks groei vertoond. Orkaan Harvey gaf de productie in de industrie een tik. Bovendien moest de universiteit van Michigan ongunstiger vertrouwenscijfers melden. De koers van de dollar reageerde overigens nauwelijks op al dit nieuws.
De Universiteit van Michigan gaf aan dat haar vertrouwensindicator is gedaald van 96,8 in augustus naar 95,3 over september. Opvallend genoeg steeg de beoordeling van de huidige economische situatie, van 110,9 naar 113,9, maar de verwachtingen zijn vrij somber: op een score van 87,7 in augustus volgde over september 83,4.

Inflatieverwachting
Een verzwakking van het sentiment kan het stelsel van centrale banken, de Fed, doen besluiten de voorgenomen renteverhogingen opnieuw uit te stellen. Maar de universiteit kwam ook met een tegengesteld signaal. De verwachtingen voor het niveau van de inflatie over een jaar vallen iets hoger uit. Gerekend wordt nu op 2,7%, terwijl dat een maand eerder nog 2,6% was. Het perspectief op een geleidelijke stijging van de inflatie kan de Fed aanzetten tot meer renteverhogingen.

Detailhandel
Cijfers van het ministerie van Handel in Washington gaven vrijdag aan dat de verkopen van de detailhandel in augustus met 0,2% zijn gedaald ten opzichte van juli. Dat was een tegenvaller. Door persbureau Bloomberg bevraagde analisten rekenden gemiddeld op een toename met 0,1%. De verkoop van nieuwe auto’s kromp in augustus met 1,6%. Voor juli was er eerder een plus van 0,6% gemeld en voor juni stond nog een plusje van 0,3% in de boeken. Omdat deze cijfers moest worden bijgesteld naar respectievelijk +0,3% en -0,1% blijft er over de afgelopen drie maanden per saldo geen enkele groei over.

Samsung pompt geld in zelfrijdende auto’s
Samsung trekt 300 miljoen dollar uit voor investeringen in technologie voor onder meer zelfrijdende auto’s. De technologiegigant heeft grote ambities op dat vlak en kocht om die reden eerder al audiobedrijf en auto-onderdelenmaker Harman voor acht miljard dollar. ,,De tijd is aangebroken om onze intentie om de markt voor zelfrijdende auto’s te betreden duidelijk te maken”, zo liet het bedrijf weten. ,,Samsung is hier al een tijd op aan het broeden.” De eerste investering door het nieuwe fonds van Samsung wordt gedaan in TTTech. Hoeveel geld wordt gestoken in het bedrijf dat zich bezighoudt met software voor zelfrijdende auto’s is niet bekendgemaakt.

Omzet
Samsung is voor veel mensen bekend van zijn smartphones en televisies, maar is gemeten naar omzet ook onder meer de grootste maker van halfgeleiders ter wereld. Die brede technologische achtergrond en de ingang bij automakers via Harman geven het bedrijven het vertrouwen om zich te meten met de fikse concurrentie op de automarkt. De concurrentie bestaat onder meer uit chipgigant Intel, dat vorige maand Mobileye overnam voor 15,3 miljard dollar. Dat bedrijf is marktleider in software voor het voorkomen van botsingen. Qualcomm, een andere chipreus, is nog altijd verwikkeld in de afronding van zijn overname van het Nederlandse NXP voor 47 miljard dollar. NXP is wereldmarktleider in chips voor auto’s.

IEA ziet olievraag sterker toenemen
De wereldwijde vraag naar ruwe olie neemt dit jaar sterker toe dan verwacht. Daardoor zijn overtollige voorraden aan het afnemen en zitten de prijzen, zij het voorzichtig, in de lift. Dat meldt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in zijn jongste maandrapport over de oliemarkt.
Vooral in Europa en de Verenigde Staten is de olieconsumptie in de eerste jaarhelft flink toegenomen. De ontwrichting die de orkanen Harvey en Irma hebben veroorzaakt in het zuiden van de VS zullen naar verwachting zowel het aanbod als de vraag in het derde kwartaal drukken. Maar het IEA gaat ervan uit dat dit effect snel zal wegebben.  Voor heel 2017 rekent het IEA, dat veel westerse regeringen adviseert over hun energiebeleid, op een olievraag van 97,7 miljoen vaten per dag. Dat is 1,6 miljoen vaten meer dan een jaar eerder, een sterkere groei dan waar het agentschap tot dusver van uitging.

De week vooruit: welke invloedrijke cijfers worden de komende week gepubliceerd?

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.