Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

BERNARDS WEEKLY – Aandelen zijn niet duur! deel 2

BERNARDS WEEKLY – Aandelen zijn niet duur! deel 2
22 jul 2017 om 12:15

Vorige week heb ik het sterke historische verband laten zien tussen rente en dividendrendement. Omdat dividendrendement ook op andere wijze is te bewerkstelligen, door aandeleninkoop, moet dit eigenlijk meegewogen worden. Aandeleninkoop wordt op steeds grotere schaal gedaan. Door eigen aandelen in te kopen, zullen toekomstige winsten over minder aandelen worden verdeeld, wat de waarde per aandeel doet toenemen en dus vaak ook de koers. De bestaande aandeelhouder ziet dan zijn winst uitgekeerd in de vorm van een koersstijging, waardoor het dividendrendement op papier daalt, maar in werkelijkheid niet. Dit is ook niet terug te vinden in de pay-out ratio. Daarom zeggen deze cijfers helaas ook niet alles (stel je voor dat het eenvoudig zou zijn), temeer daar de laatste jaren steeds vaker deze uitkeringswijze wordt toegepast. In 2016 was het inkopen van aandelen op vergelijkbaar niveau als dat van dividenduitkeringen. USD 500 mrd om netto USD 300 mrd aan aandeleninkoop.

Een kleine rekensom. Stel je hebt een bedrijf met 100 aandelen, die 1000 winst maakt, 10 per aandeel. De prijs per aandeel is 100. 200 wordt als dividend uitgekeerd, een rendement van 2%, met een pay-out van 20%. 300 wordt gebruik om aandelen in te kopen. Nu zijn er nog 97 aandelen. Als de winst volgend jaar hetzelfde blijft en de koers-winst verhouding niet verandert, dan stijgt de prijs per aandeel naar 103,10. Immers, 1000 wordt verdiend op 97 aandelen. Als dan weer 200 wordt uitgekeerd, dan blijft het dividendrendement gelijk met 2,0%, immers 2,06 op een koers van EUR 103,1.  Als de koers niet zou zijn gestegen, maar 100 was gebleven, dan zou het dividendrendement naar 2,06% zijn gestegen. Dus hoewel er niets veranderd is aan de winst, is de koers of het dividendrendement gestegen. Precies wat er op grote schaal met de S&P 500 is gebeurd. Per saldo maakt het echter niets uit. Het zijn boekhoudkundige exercities, maar de winsten (en groei) worden wel degelijk gemaakt, ongeacht de uitkeringswijze. Dit ondersteunt mijn betoog dat aandelen niet te duur zijn. Ze lijken duur. Het totaalrendement op aandelen is echter nog steeds niet uit verhouding. Tenzij men en masse besluit om aandelen niet meer in te kopen en alles in dividend uit te keren. Dat zal echter niet gebeuren.

Goed weekend!

Bernard

 

Week  29 – Overzicht

AEX flink lager het weekend in

De Amsterdamse beurs is met een flink verlies aan het weekend begonnen. Een negatieve opening op Wall Street, een duurdere euro en een lagere olieprijs drukten vrijdag de stemming op Beursplein 5. De AEX-index sloot 0,8% lager op 522,22 punten. De Midkap zakte 1,9% naar 805,48 punten. De koersenborden in Frankfurt (-1,8%), Parijs (-1,6%) en Londen (-0,5%) kleurden eveneens rood.

Wall Street opende vrijdagmiddag met licht lagere koersen. Beleggers in New York kregen kwartaalcijfers van General ElectricHoneywellColgate-Palmolive en Schlumberger voorgeschoteld. Op de Europese beurzen klonken de woorden van ECB-president Mario Draghi van donderdag nog na. Uit de aankondiging van Draghi om de beleidsrentes ongewijzigd te laten en de toon van zijn vooruitblik maakten analisten op dat steun aan de markt voorlopig niet afneemt.

 

Ecuador breekt met olieakkoord

Ecuador breekt met de productiebeperkingen die grote olieproducerende landen hebben afgesproken. Het Zuid-Amerikaanse land heeft dringend geld nodig en wil daarom weer meer olie uit de grond gaan pompen, zo heeft de Ecuadoraanse olieminister Carlos Perez in een televisie-interview gezegd.

,,Er is behoefte aan geld voor de schatkist, daarom hebben we besloten om de productie geleidelijk te verhogen”, zei Perez. Volgens hem heeft het besluit weinig impact op de wereldwijde oliewinning. Dat komt omdat Ecuador in de oliewereld maar een kleine speler is. Het zou echter wel kunnen dat de keuze van Ecuador andere landen overhaalt om ook uit de deal te stappen, vrezen kenners.

Leden van oliekartel OPEC, waaronder Ecuador, en enkele andere grote olieproducenten als Rusland kwamen eind mei nog overeen om een bestaande productiebeperking te verlengen tot eind maart 2018. De afspraken zijn bedoeld om de sterk gedaalde olieprijzen weer wat op te krikken. Volgens onderzoek wordt er wereldwijd echter nog altijd meer olie opgepompt dan waar vraag naar is.

 

Stijging conjunctuurbarometer VS

De vooruitzichten voor de Amerikaanse economie zijn in juni opnieuw verbeterd. Dat stelde onderzoeksbureau Conference Board donderdag op basis van zijn index van leidende indicatoren.

De conjunctuurbarometer steeg vorige maand met 0,6 procent. Economen rekenden in doorsnee op een plus van 0,4 procent. In mei ging de index nog met een herziene 0,2 procent omhoog.

 

Duitse beleggers hebben minder vertrouwen

Het vertrouwen van Duitse beleggers en analisten in de economie is in juli gedaald ten opzichte van een maand eerder. Dat maakte onderzoeksinstituut ZEW dinsdag bekend.

De ZEW-index, die het vertrouwen in de komende drie tot zes maanden weerspiegelt, kwam uit op een stand van 17,5, tegen 18,6 een maand eerder. Economen rekenden gemiddeld op een stand van 22.

 

Duurdere yen drukt op Nikkei

In Japan, waar beleggers terugkeerden na een lang weekeinde, is de aandelenbeurs dinsdag met verlies gesloten. De stemming werd gedrukt door een versterking van de Japanse yen ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Ook elders in het Verre Oosten gingen de belangrijkste beursgraadmeters omlaag.

De Nikkei in Tokio eindigde 0,6 procent lager op 19.999,91 punten. De Japanse automakers Toyota en Honda, die veel voertuigen verkopen in het buitenland, hadden te lijden onder de duurdere yen en verloren tot 1,3 procent.

Toshiba maakte een koerssprong van meer dan 20 procent. Beleggers reageerden enthousiast op het nieuws dat het Amerikaanse hedgefonds Greenlight Capital een belang heeft genomen in het geplaagde Japanse technologiebedrijf.

De Kospi in Seoul leverde 0,1 procent in en de All Ordinaries in Sydney sloot ruim 1 procent lager. De Hang Seng-index in Hongkong stond tussentijds 0,1 procent in de min en de beurs in Shanghai zakte 0,4 procent.

 

Japanse beurs eindigt week in de min

De aandelenbeurs in Japan is vrijdag licht lager geëindigd. Elders in het Verre Oosten lieten de beurzen een gemengd beeld zien. De koersuitslagen bleven beperkt na de weinig inspirerende handelssessie op Wall Street. Ook verwerkten de Aziatische markten het besluit van de Europese Centrale Bank, die een dag eerder het monetaire beleid ongewijzigd liet.

De toonaangevende Nikkei in Tokio sloot 0,2 procent in de min op 20.099,75 punten. De Japanse hoofdindex bleef daarmee deze week vrijwel onveranderd. Bij de bedrijven steeg Yaskawa Electric 10 procent. De maker van industriële robots schroefde zijn winstverwachting op.

De Hang Seng-index in Hongkong noteerde tussentijds nagenoeg vlak. De All Ordinaries in Sydney eindigde 0,5 procent in de min en de beurs in Shanghai zakte 0,1 procent.

De Kospi in Seoul dikte 0,2 procent aan. LG Chem klom 0,8 procent. Volgens Zuid-Koreaanse media is het chemiebedrijf verkozen tot exclusieve leverancier van batterijen voor de nieuwe iPhone 9 van Apple. Het zou voor het eerst zijn dat Apple één leverancier kiest voor een iPhone-onderdeel.

 

Inflatie eurozone zwakt licht af

De inflatie in de eurozone is in juni afgezwakt naar 1,3 procent op jaarbasis, van 1,4 procent in mei. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die het Europese statistiekbureau Eurostat maandag naar buiten bracht.

Het cijfer komt overeen met een eerdere raming van Eurostat en de gemiddelde verwachting van economen. Voor de gehele Europese Unie werd door Eurostat een geldontwaarding gemeten van 1,4 procent, tegen 1,6 procent een maand eerder.

Volgens Eurostat werd binnen de EU de hoogste inflatie opgetekend in Litouwen, Estland en Letland en de laagste in Ierland, Denemarken en Roemenië. Voor Nederland werd door Eurostat een inflatie van 1 procent gemeld.

 

Euro omhoog na woorden Draghi

De euro steeg donderdag naar het hoogste niveau tegenover de dollar in bijna twee jaar na opmerkingen van president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) dat in het najaar zal worden gepraat over een eventuele afbouw van het stimuleringsbeleid.

De euro noteerde aan het einde van de middag een stand van 1,1634 dollar. Draghi zei in een toelichting op het rentebesluit dat het beleidsbepalende comité van de ECB bij de vergaderingen in het najaar zal overleggen of het opkoopprogramma voor schuldpapier geleidelijk zal worden afgebouwd. Investeerders denken dat volgend jaar die afbouw kan gaan beginnen.

Overigens staat de dollar onder druk door de onzekerheid op de financiële markten over de haalbaarheid van de politieke plannen van de Amerikaanse president Donald Trump. Maandag moest Trump nog een gevoelige nederlaag incasseren nadat hij zijn zorgwet niet door de Senaat zag komen omdat er geen Republikeinse meerderheid voor was.

 

Werkloosheid NL zakt onder de 5 procent

De werkloosheid is in juni gedaald naar 4,9 procent van de beroepsbevolking. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. Voor het eerst sinds de zomer van 2011 is minder dan 5 procent van alle mensen op de arbeidsmarkt op zoek naar werk en per direct beschikbaar.

Het aantal werklozen is de afgelopen drie maanden met gemiddeld 6000 per maand afgenomen tot 446.000 personen in juni. Het aantal mensen met betaald werk is in de afgelopen drie maanden met gemiddeld 11.000 per maand toegenomen, aldus het statistiekbureau. Uitkeringsinstantie UWV telde eind juni 372.000 WW-uitkeringen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.