Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Marco Knulst - dinsdag, 24 september 2019 13:18

Warren Buffet Berkshire Hathaway in een DEAD CROSS

Het Amerikaanse beleggingsconglomeraat Berkshire Hathaway uit Omaha geeft het 2de verkoopsignaal van 2019. Warren Buffett en zijn zakenpartner Charlie Munger lijken de magie van het beleggen een beetje kwijt te raken. Al geruime tijd lopen zij ook met meer dan USD 100 miljard onder hun armen rond, maar zien geen aantrekkelijke overnameprooien voorbij komen. Binnen een nauwe bandbreedte, tussen grofweg USD 196 en USD 216, schommelt de koers al ruim 9 maanden op en neer. Dit zijwaartse koerspatroon zorgt ervoor dat de 50- en 200-daags voortschrijdende gemiddelde lijnen dicht in elkaars buurt blijven, waarbij het kruisen van deze lijnen dus mogelijk wordt. De betrouwbaarheid van onze risico-indicator wordt steeds minder betrouwbaar naarmate de fase langer duurt. Het huidige verkoopsignaal op een koers van USD 207,96 zou weer kunnen stranden aan de onderkant van de bandbreedte. Daarnaast is het signaal momenteel ook zwak omdat op het moment van het verkoopsignaal de koers nog beweegt boven de belangrijke psychologische barrière, teweten de rode lijn. Deze 200-daags voortschrijdende gemiddelde lijn heeft vaak ook een belangrijke werking om onderscheid te maken tussen een stijgende of dalende trend. Maar ook hiervoor geldt dit jaar dat de koers net zo makkelijk er boven als er onder noteert.

Wanneer wij de tijdsperiode van de grafiek verder uitzoomen, dan valt eigenlijk op dat deze zijwaartse koersperiode al ruim een jaar langer gaande is. Met dat verschil dat de aanvankelijke bandbreedte wat ruimer was. Eerst schommelde de koers tussen circa USD 185 en USD 224.

Warren Buffett en zijn team lijken het spoor bijster. Toch valt het rendement in euro's nog niet tegen. Ook gisteren stond het YTD rendement, teruggerekend naar euro's, nog op 5,89%. Maar het S&P500 total return rendement heeft over dezelfde periode sinds de start van 2019 een rendement gemaakt van 25,92%. Buffett staat dus op een flinke underperformance. De bovenstaande grafiek uit Morningstar laat ook zien dat Berkshire Hathaway al 5 jaar lang de S&P500 niet bij kan houden. De superbelegger lijkt zijn magie kwijt te raken. Eind vorige week werd ook nog bekend dat zijn vertrouweling, Tracy Britt Cool, vertrekt bij Berkshire Hathaway. Het 35-jarige toptalent gaat haar eigen investeringsfirma beginnen. Met een underperformance van ruim 20% dit jaar ten opzichte van de S&P500 lijkt het verstandig te worden dat de heren Buffett en Munger met pensioen gaan. In de huidige economische omgeving werken modellen en beleggingsstrategieën uit het verleden blijkbaar niet meer. Toch hebben wij sterk het gevoel dat een grote hoeveelheid cash aanhouden verstandig is. Zeker gezien vanuit waarderingsperspectieven van de brede Amerikaanse aandelenindices en daarnaast vanuit de geopolitieke ontwikkelingen.

Tracy Britt Cool was namens Berkshire Hathaway verantwoordelijk voor de toezichthoudende taak op hun deelneming in Kraft Heinz. De koersvorming van deze grote deelneming is het best te omschrijven als "ketchup". Het is niet dat onze risico-indicator niet voor dit drama heeft gewaarschuwd. Het laatste dead cross-signaal was een waarschuwingssignaal wat maar beter ter harte had kunnen worden genomen. Laat zelf in ieder geval de huidige dead cross voor Berkshire Hathaway niet zo aflopen.

Lees Hier ook de analyse van Lynx over aandelen Berkshire Hathaway

De Aandeelhouder TV

augustus 14, 2020

Bitcoin prijs houdt stand en blijft bullish

augustus 14, 2020

AEX week 33 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

augustus 14, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 14 – Risk

augustus 14, 2020

Flow Traders profiteert van onrust | 14 augustus 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
14 aug 10:40 Redactie

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 14 – Risk

13 aug 08:34 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: EU-taxonomie – Een gids voor duurzaam herstel

12 aug 10:42 Redactie

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 13 – Risk

11 aug 14:35 Marco Knulst

GOLDEN CROSS euro inflation linked bonds

11 aug 09:04 Van Eck

Goudprijs bepaald door financiële markten

Het laatste beursnieuws