Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beleggersvertrouwen krabbelt iets op na laagste stand september

Beleggersvertrouwen krabbelt iets op na laagste stand september
14 okt 2022 om 13:27

Saxo Market Sentiment oktober 2022 


AMSTERDAM, 14 oktober 2022 – Na de enorme dip in het vertrouwen in de financiële markten van september krabbelt het sentiment onder Nederlandse beleggers via Saxo iets op. Dat blijkt uit de nieuwe Saxo Market Sentiment van oktober waarin beleggende klanten van Saxo worden uitgenodigd hun oordeel over het beursklimaat te geven.

Beleggers beoordelen het huidige beursklimaat met een -2.1 (op een schaal tussen -15 en +15), wat een kleine opleving is ten opzichte van het diepste dal dat in september gemeten is. Sinds Saxo het sentiment uitvraagt, is er pas twee keer eerder (juni en augustus) een positieve blik gemeten.

Verwachting AEX en S&P

Wederom spreken beleggers weinig vertrouwen uit in de ontwikkeling van de AEX en de S&P. Verwacht wordt dat de AEX -1.4% lager eindigt aan het einde van de maand. Opvallend is dat bijna tien procent van de ondervraagde beleggers veel optimistischer is, zij voorspellen een stijging van +5% van de Amsterdamse index. Het vertrouwen in de S&P is iets beter met een verwachte daling van -1.1%. De sterke dollarkoers kan daarmee te maken hebben. Bijna veertig procent (39.4%) verwacht dat de dollar in waarde blijft toenemen ten opzichte van de euro, waar slechts 11 procent denkt dat de euro in waarde zal toenemen. Het vertrouwen in de euro is daarmee het laagste sinds april dit jaar.

Inflatieverwachting fors hoger

Vooruitkijkend naar de zomer van 2023 voorspelt maar liefst 41 procent dat de inflatie op dat moment gemiddeld tussen de 5 en 7.5% uitkomt. Bijna vijftien procent van de beleggers is nog veel negatiever. Zij verwachten een gemiddeld inflatiecijfer van tussen de 10 en 12.5%. Bijna een tiende verwacht zelfs een gemiddelde inflatie hoger dan 12.5%. Daarmee lijkt een voorschot genomen te worden op de werking van de maatregelen van de ECB en andere centrale banken die de laatste maanden de rentes meerdere malen hebben verhoogd. Niet veel beleggers hebben vertrouwen dat, ondanks de vertraagde werking van rentestijgingen, de recordinflatie succesvol afgeremd wordt.

Beleggers zijn ondanks de veranderende omstandigheden zoals de oorlog in Oekraïne en het gure beursklimaat behoorlijk trouw aan hun risico-tactiek. Vanaf april schommelt het percentage beleggers dat hun tactiek ongewijzigd laat rond de zeventig procent. Ook in oktober zegt 68% van de respondenten niets te veranderen aan hun risicoprofiel. Wat wel veranderd is dat voor het eerst sinds april 14%, het hoogste percentage tot nu toe, stelt meer transacties te willen verrichten.

Opties minder populair

Voor het eerst in zeven maanden is de volgorde van populairste instrumenten veranderd. Aandelen (91%) blijven verreweg het meest populair met ETF’s (32%) op de twee plek, maar opties zakken naar plek vier afgewisseld door mutual funds, die door ruim een vijfde (21.1%) van de beleggers wordt geprefereerd. Opties waren voorheen voor een kwart van de beleggers de voorkeur, maar nu nog maar voor 19%.

 Vorige maand verkoos bijna de helft van de beleggers (47.1%) de energiesector als populairste sector om in te investeren, dat is deze maand vijf procent minder. Energie is dus nog steeds de meest populaire sector, gevolgd door grondstoffen (30%) en informatietechnologie (27).

Just Eat Takeway liever eruit dan in

Shell (22%) blijft het meest geliefde AEX-aandeel en blijft ASML (19%) voor de derde maand op rij voor. ING sluit wederom de top drie met 12%. ABN is weer terug op plek 1 in de lijst populairste aandelen van de Midkap met 9.9%. ASR, Flowtraders, Aalberts en Galapagos volgen op gepaste afstand schommelend in de vier procent-regio.  Just Eat Takeaway (10.8%) is voor de derde maand op rij het meest populaire AEX-aandeel om te verkopen. Philips volgt daar zeer kort op met 10.3%. Shell is voor ruim 6% van de beleggers een favoriet aandeel om van de hand te doen. Bij de Midkap-aandelen wil 19% aandelen Air France-KLM kwijt, voor alweer de vierde maand op rij.

De volgende Saxo Market Survey verschijnt in november 2022. 

Over Saxo Market Sentiment

Saxo Bank peilt maandelijks het beleggerssentiment onder een ad random geselecteerde groep van haar zelfbeleggende klanten. De informatie op deze pagina is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Ondanks het feit dat Saxo Bank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina’s, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan Saxo Bank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Aan de informatie op deze pagina’s kunnen geen rechten worden ontleend.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.