Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beleggen: gewoon omdat het moet

Beleggen: gewoon omdat het moet
12 feb 2020 om 19:05

Met de (geleende uitspraak) cash is trash, zette ik 2 weken geleden vraagtekens bij het bezit van geld. En dan specifiek fiatgeld. Munten waarvan de waarde zich ontleed aan het vertrouwen onder het volk, dat met die munten spullen kunnen worden gekocht. Zolang er vertrouwen is gaat dit goed, maar wanneer het vertrouwen wegebt, holt de muntwaarde uit en treedt inflatie op. Je bezit wordt langzaam waardeloos. Een risico. Vervolgens komt de fiscus nog voorbij en wie cash of spaargeld aanhoudt weet 1 ding zeker: je wordt langzaam arm.

Initieel waren munten van goud of zilver en bestond er daadwerkelijk een intrinsieke waarde. Later waren munten nog gedekt door goud, maar was het eigenlijke materiaal waardeloos. Met de intrede van girale betalingen in de jaren ’60 , de pinbetaling in de jaren ’80 en het internetbankieren sinds de zero’s werden munten vervangen door getallen. Ik ben er van overtuigd dat over nog eens 20 jaar je helemaal nergens meer kunt betalen met muntgeld. De waarde van geld bestaat dan volledig uit het vertrouwen dat wij met elkaar hebben in het euroteken (?) en het getal er achter op ons beeldscherm.

Een ander uitmuntend voorbeeld ligt in de Latijnse muntunie die in 1866 werd opgericht. Het was eigenlijk een soort euro. Frankrijk, Zwiterland, België en Italië koppelden hun munt aan elkaar. 1 Zwitserse Frank was inwisselbaar voor 1 lire en die weer voor 1 Belgische Franc. Dat ging goed zolang er vertrouwen bestond. De muntunie werd uiteindelijk ontbonden en wie bedenkt dat 1 Zwitserse Frank vrijwel gelijk staat aan 1 euro maar dat je in 1999 voor 1 euro 1936 lires nodig had begrijpt waarom. Vertrouwen in de laatste munt was er niet. Deze cash was pure trash.

Belasting betalen moet je toch, dus enkel de groei van je vermogen heb je in eigen hand. Met 0% spaarrente gaat dat niet gebeuren. Je zult moeten investeren in ‘real assets’ die in waarde kunnen groeien en inkomsten uit vermogen opleveren. Hierdoor blijft er geld naar de beurs vloeien. Dat leverde in 2019 forse rendementen op. Toch beleggen veel mensen niet eens omdat ze het willen, maar omdat ze wel moeten. Het alternatief is langzaam arm worden.

Lees hier de column ‘Cash is trash’ terug

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.