Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Bas Heijink: Nog geen verzwakking

Bas Heijink: Nog geen verzwakking
19 sep 2017 om 08:20

De consolidatie op een hoog niveau duurt voort. Gisteren wist de AEX zijn intraday-top van vorige week bij 530,15 opnieuw te testen. Hierdoor is in het zeerkortetermijnbeeld een dubbele top ontstaan.

Vermoeidheidsverschijnselen in meerdere aandelenindices
Vanochtend heb ik de eer om de openingsgong om 9:00 te mogen luiden vanwege de recente lancering van de beleggingssite www.deaandeelhouder.nl waar ik mijn dagelijkse column sinds kort publiceer. De vorige keer dat ik de gong mocht luiden (ruim 2 jaar geleden), steeg de AEX die dag fors. Een dergelijke beweging verwacht ik momenteel niet. We zien de nodige vermoeidheids- verschijnselen in meerdere indices na de krachtige opgaande bewegingen in de afgelopen weken. Toch zijn er nog geen duidelijke verslechteringen opgetreden in het kortetermijnbeeld die aangeven dat een top is gezet. De opwaartse ruimte lijkt echter beperkt tot ongeveer de zware weerstandszone 531,60 – 533,20. De kans op een nieuwe top, de derde rond deze zone, acht ik reeel waarna een volgende correctieve beweging op de loer ligt. Het grote topvormingsproces sinds mei dit jaar is nog steeds intact. Dit proces bestond tot op heden uit slechts een tweetal normale correcties van ongeveer 5% en 6%. Een zeer beperkte tegenreactie na de eerdere krachtige beweging van 92 punten vanaf de decemberbodem van 445,65. Deze beweging duurde tot mei dit jaar waarbij er geen enkele tussentijdse tegenreactie plaatsvond van meer dan 3%. Een zeer zeldzame en langdurige periode van stijgingen zonder tegenreacties. De langetermijntrend is intact, maar een diepere correctieve beweging zou normaal zijn voor de vorming van een volgende hogere middellangetermijnbodem.

Vier opwaartse gaps sinds eind augustus
Als we kijken naar het technische beeld sinds augustus zien we eerst een normale correctie in die maand vanaf de 533,20 tot de 505,90. Hiermee werd zowel de 1e lagere top opnieuw getest maar ook aan het einde van de correctie de zware horizontale steunzone bij 506,20. Deze steunzone ligt al sinds maart als bodemgrens onder de AEX. Een doorbraak is noodzakelijk om de volgende fase in het topvormingsproces te starten. Bij de 505,90 werd eind augustus een dubbel bodempatroon gevormd. Als eerste een doji-hammer, waarbij de slotkoers nagenoeg gelijk ligt aan de openings- en hoogste koers van dit dag. Deze doji-hammer maakte verder deel uit van een island reversal patroon, een patroon dat omgeven is door zowel een neerwaartse als een opwaartse gap. Het valt zowiezo op dat de huidige opgaande beweging vanaf eind augustus gepaard ging met een viertal opwaartse gaps. Alleen de 2e opwaartse gap (rond 514) werd uiteindelijk enkele dagen later gesloten wat ook resulteerde in de 1e en enige hogere kortetermijnbodem bij 512,80.

Consolidatie op de maandgrafiek
In het middellangetermijnbeeld zien we nog steeds een groot topvormingsproces. Daarbij zijn vooral de gevormde toppatronen op de maand en weekgrafiek van belang. Sinds de jaartop in mei bij 537,80 op de borden werd gezet, zijn er maandelijks toppatronen gevormd op de maandgrafiek. Het gaat daarbij om een shooting star, een bearish engulfing en een dark cloud cover. Op de weekgrafiek werden ook de toppen van 537,80 en 533,20  gevormd door middel van een bearish engulfing. Pas boven de jaartop worden alle toppatronen opgeheven en wordt dit topvormingsproces afgerond. We zien nog steeds een parallel met de situatie na april 2015 toen ook een vijf maanden lange consolidatiefase neerwaarts werd afgerond. Tot op heden is deze consolidatie op de maandgrafiek slechts een rimpeling in het stijgende langetermijnbeeld. De risico’s op een verder neerwaarts vervolg blijven dus realistisch in de komende tijd. Een structurele doorbraak boven de 537,80 zou overigens wel betekenen dat een volgende bodem in het middellangetermijnbeeld alsnog is gevormd bij de 506.

Te breken stijgende kortetermijnbodemlijn bij 522,90
We zien nog steeds in meerdere Europese indices dat zij, na de recent lagere bodems, hun lagere toppen terugtesten. Zolang zij hieronder weten te blijven, moeten we zeer alert zijn op een draai in de markt en de vorming van toppatronen. Ook de technische indicatoren blijven in het middellangetermijnbeeld neerwaarts gericht. Indices als de S&P 500 en de Nasdaq 100 braken al wel door hun eerdere jaartoppen. Toch zet deze doorbraak niet door en is een situatie van negatieve divergentie met de RSI ontstaan. Bij de AEX is het dus belangrijk dat hij structureel onder de zone 531,60 – 533,20 sluit. Als we de toppen van 537,80 en 533,20 verbinden, ontstaat een langzaam dalende toppenlijn die vandaag bij 530,90 ligt. Hieronder is dus de dubbele top bij 530,10 gevormd. Eerste steunpunt is de recente bodem bij 526,10. Daaronder ligt de 4e opwaartse gap (exhausting gap) tussen de 524 en 525,20. Een sluiting van deze gap zou de eerste verzwakking opleveren. Bevestiging dat een top is gezet, treedt echter pas op onder de steile opgaande kortetermijnbodemlijn. Deze loopt langs de bodems van 505,90 en 512,80. Hij ligt vandaag alweer bij 522,90. Onder deze opgaande bodemlijn lijkt de volgende correctie te kunnen starten waarna de weg weer openstaat voor een hertest van de zware zone bij 506,20.

korte termijn lange termijn steunniveaus weerstandniveaus
Short Long 526,10 / 525,20 / 524 / 522,90 530,10 / 530,90 / 531,60 / 533,20

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.