Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Bas Heijink: krachtig opwaarts vervolg

Bas Heijink: krachtig opwaarts vervolg
3 okt 2017 om 08:24

Met een forse opwaartse candlestick en een opwaartse gap werd gisteren de jaartop van 537,80 gebroken. De kans wordt hiermee steeds groter dat het 5-maanden durende consolidatieproces ten einde is gekomen.

35 punten stijging in 5 weken tijd

In de afgelopen drie handelsdagen werden enkele belangrijke weerstanden in het middellangetermijnbeeld gebroken. Vorige week was het eerst de beurt aan de meervoudig geteste zone van 531,60 – 533,20. Dit was een zone die als 1e lagere toppenzone bekend stond. Gisteren werd dan de jaartop bij 537,80 opwaarts gebroken. Krachtig is het feit dat deze bewegingen plaatsvonden met opwaartse gaps in de grafiek. Toch is het belangrijk dat er nog bevestiging optreedt van deze opwaartse doorbraak die slechts 1 dag duurt tot op heden. De meeste andere Europese indices bevinden zich nog (ruim) onder deze jaartoppen. De DAX ligt er nog ongeveer een punt of 50 onder, maar vooral de afstand in de STOXX Europe 600 is nog aanzienlijk voordat deze jaartoppen worden uitgenomen. Om deze verhoging van de jaartop in de AEX en de doorbraak als start van de volgende fase te bevestigen is het belangrijk dat er sprake is van een structurele doorbraak (enkele dagen) boven de jaartop en dat andere Europese indices eenzelfde beeld laten zien. Anders kan er sprake zijn van een tijdelijke en ‘valse’ opwaartse doorbraak. Dit neemt niet weg dat de jaartop in de AEX aanzienlijk werd verhoogd. Als we kijken naar het opgaande beeld vanaf de laatste test van de zware steunzone van eind augustus rond de 506 dan heeft er al een stijging plaatsgevonden van ruim 35 punten. Een opgaande beweging van ongeveer 7% in iets meer dan een maand tijd.

AEX op dagbasis

Op weg naar 564?
Zodra er meer bevestiging is van de opwaartse doorbraak komt er opwaartse ruimte vrij naar mijn volgende langetermijnkoersdoel van 564. Dit is de top uit 2007 welke ik eind vorig jaar afgaf als doel voor het einde van 2017. Toch had ik in de afgelopen paar maanden niet meer verwacht dat dit doel richting het einde van dit jaar nog mogelijk zou zijn. Een forsere correctie lag namelijk op de loer voor de 2e helft van dit jaar na het grote consolidatie en topvormingsproces dat sinds mei werd ingezet. Dit proces lijkt nu dus ten einde te komen, maar bevestiging is nog wel noodzakelijk (structureel slot en doorbraak andere Europese indices). Het gehele topvormingsproces duurde in totaal 5 maanden en bleef beperkt tot een tweetal beperkte losstaande correcties van 5% en 6%. Ook de steile opgaande bodemlijn op de maandgrafiek vanaf de februari-2016 bodem bij 378 bleef intact, ondanks dat deze flink onder druk werd gezet. Bij een structureel slot boven de 537,80 in de komende dagen worden ook de gevormde toppatronen op de maandgrafiek weer opgeheven en mag een verder opwaarts vervolg worden verwacht richting de 564.

Wel of geen structureel slot zal bepalend zijn voor verdere verloop
Opvallend is het aantal gevormde opwaartse gaps tijdens de vijf weken durende stijging vanaf de 505,90 bodem van eind augustus. Er is een totaal van 7 gaps gevormd waarbij de 2e en de 5e gap al wel werden gesloten. In de afgelopen dagen werden gap nummer 6 tussen 533,40 en 534,25 en gap nummer 7 tussen 537,06 en 537,80 gevormd. Een beweging binnen enkele dagen tot onder de 537,80 (jaartop) en sluiting van gap nummer 7 kan nog steeds wijzen op een valse opwaartse doorbraak. Toch zou dan ook binnen enkele dagen de opwaartse en zeer steile bodemlijn vanaf de 505,90 bodem moeten worden gebroken. Deze is vandaag alweer te vinden bij 533,70. Zolang deze neerwaartse bewegingen niet plaatsvinden, mag het vizier verder opwaarts worden gericht. Een 3e correctie is zeker in dit kwartaal realistisch, maar de vraag is of deze al binnenkort zal starten of dat eerst een krachtig verder opwaarts vervolg zal plaatsvinden binnen de grenzen van zowel de stijgende kortetermijntrend evenals de stijgende langere trends.

Lastige internationale mix van signalen
Met de huidige verbeteringen mag pas een diepere correctieve beweging worden verwacht zodra er duidelijke toppatronen worden gevormd en de sinds begin 2016 stijgende bodemlijn op de logaritmische maandgrafiek wordt gebroken. Deze is inmiddels alweer te vinden bij 519,50 en loopt gestaag verder op. Ook de RSI heeft een krachtige beweging doorgemaakt in de afgelopen dagen en bevindt zich alweer in een overbought conditie, maar een dergelijke conditie kan wel langere tijd aanhouden. Weerstand in het kortetermijnbeeld is te vinden bij de bovenkant van het sinds eind augustus stijgende trendkanaal van nu 544,20. Daarboven ligt nog een puntje bij 551,70 en de zware toppenzone uit 2007 van 559,40 tot 564. We moeten echter ook kijken naar de andere indices. In de VS zien we bij enkele indices topvormingspatronen ontstaan ondanks hogere jaartoppen, zoals in de DJ Transport index. De Nasdaq 100 bevindt zich nog steeds onder een zware toppenzone. Deze indices hebben een zeer krachtige opgaande beweging achter de rug en lijken rijp te zijn voor een terugtest/terugval. De Europese indices bevinden zich veelal nog onder de jaartoppen en zolang deze niet worden gebroken, blijft de kans op een dubbele top aanwezig. Als laatste is de euro-dollar bezig met een terugtest naar de belangrijke steunzone van 115 – 117. Daar moeten we ook alert zijn op nieuwe bodempatronen. Kortom: een lastige mix waarbij de opwaartse doorbraak nog niet is bevestigd, maar voordat een nieuwe correctie zal starten, is de nodige bevestiging noodzakelijk. Zolang dat niet gebeurt, blijft een verder opwaarts vervolg reëel.

korte termijn lange termijn steunniveaus weerstandniveaus
Neutral Long 537-537,80 / 533,40–533,25 / 531,60 544,20 / 551,70 / 559,40 / 564

 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.