Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Bas Heijink - donderdag, 5 oktober 2017 08:28

Bas Heijink: Drievoudig toppatroon AEX

De opwaartse kortetermijnbeweging lijkt voor de komende dagen even te gaan haperen. Er werd in de afgelopen twee dagen een drievoudig toppatroon gevormd die voor neerwaartse druk kan zorgen. De vraag is tot hoever.

Tot hoever zal de AEX terugvallen in de komende dagen?

Op 22 september vond een kleine terugtest plaats tot aan de zeer steil opgaande kortetermijnbodemlijn die eind augustus werd gestart bij de bodem van 505,90. Er werd toen een drievoudige bodem gevormd rond de 527. Vanaf deze datum werden er ook dagelijks positieve candlesticks op de borden gezet. Dit betekende dat sinds 22 september de slotkoers dagelijks hoger lag dan de openingskoers. Aan deze bewegingen kwam gisteren een einde. Voor het eerst sinds 22 september lag de slotkoers lager dan de openingskoers. Als we echter kijken naar de gevormde candlesticks op dagbasis dan zien we in de afgelopen dagen ook een drietal toppatronen. Zowel gisteren als dinsdag werden hanging man patronen gevormd. Bij dergelijke patronen liggen de hoogste koers, de openingskoers en de slotkoers relatief dicht bij elkaar. Als we kijken naar de twee candlesticks samen dan zien we ook een bearish engulfing over de afgelopen twee handelsdagen op de borden verschijnen. Hiermee lijkt voor de komende dagen even een einde te zijn gekomen aan de krachtige opwaartse beweging in het kortetermijnbeeld. De verwachte terugval zal echter bepalen of een belangrijke neerwaartse doorbraak zal plaatsvinden en de top voorlopig staat. Of dat de AEX slechts een kortstondige terugval doormaakt als opbouw van kracht voor een volgende opwaartse beweging. Belangrijk daarbij is of de AEX binnen de grenzen van het smalle en steil stijgende opgaande trendkanaal weet te blijven, de onderkant daarvan ligt vandaag bij 535,50.

Terugvallen in langdurig consolidatieproces bleven beperkt
Kijkend naar de gehele beweging vanaf eind augustus zien we een stijging van ongeveer 37 punten in 5 weken tijd. Door de steilheid en snelheid is er naar mijn mening sprake van een krachtige maar wel euforische beweging. Eind september leek de AEX een top te vormen bij de 1e lagere toppenzone in de markt. Deze was toen te vinden bij 531,60 – 533,20. Na enige consolidatie brak de AEX hierboven en zette zijn krachtige opwaartse beweging voort. Binnen enkele dagen brak hij ook met een opwaartse gap door de jaartop van 537,80. Hiermee kwam een einde aan het langdurige en brede consolidatie-/ topvormingsproces waarin de AEX al sinds mei dit jaar gevangen zat. Ook werden de relatief zeldzame toppatronen op de maandgrafiek weer opgeheven. Juist deze toppatronen gaven naar mijn mening aan dat de kans groot was op een vervolg van de neerwaartse beweging in de komende periode. Ik had deze opwaartse doorbraken niet verwacht, maar juist een diepere en verdere correctieve fase. Hierdoor bleef het gehele topvormingsproces zeer beperkt betreffende zijn tegenreacties. Deze bestond uit slechts een tweetal kleine correcties van 5% en 6%.  Dit waren tevens de eerste correcties van 2017.

Wel of geen test van de 564 dit jaar?
De doorbraak door de 537,80 jaartop zorgde ervoor dat de weg in principe weer openstaat voor een beweging naar de 564, de top van 2007. Dit betekent dat er vanaf de huidige niveaus nog ongeveer 20 punten opwaarts potentieel aanwezig is. Eind vorig jaar gaf ik dit doel aan als koersdoel voor het einde van 2017. In de afgelopen maanden gaf ik echter aan dat de kans klein was door het grote topvormingsproces dat dit doel nog behaald zou worden. Een neerwaartse doorbraak onder belangrijke oplopende steunpunten kan ervoor zorgen dat een beweging richting dit doel niet meer op de borden zal komen in de laatste drie maanden van dit jaar. Zolang deze verslechteringen niet plaatsvinden, blijft een verdere stijging richting dit doel realistisch. Onderliggend zijn nog horizontale weerstanden te vinden bij 551,70 en 559,40 en bij de bovenkant van het smalle stijgende kortetermijntrendkanaal van nu 546,40. Om een krachtige en diepere correctie te starten in het middellangetermijnbeeld moet de AEX onder de sinds 2016 stijgende bodemlijn breken. In dat scenario blijft het opgaande langetermijnbeeld wel intact, maar kan een diepere verdere correctie worden ingezet. Deze opgaande bodemlijn die bij de februari 2016-bodem (378) startte ligt momenteel rond de 520 punten.

Opgaande kortetermijnbodemlijn vandaag bij 535,50
Er is dus een doorbraak onder de 520 nodig om een krachtige correctieve beweging in te zetten. In het kortetermijnbeeld liggen de kaarten echter anders. Daar werden dus toppatronen gevormd voor de start van een terugval. Boven de 542,50 worden deze patronen weer opgeheven. Zolang dat niet gebeurt, mag een neerwaartse beweging in de komende dagen worden verwacht. Het eerste belangrijke steunpunt is te vinden bij de 7e opwaartse gap tussen de 536 en 537,80. In de afgelopen 5 weken werden een groot aantal opwaartse gaps gevormd. Een dergelijk aantal gaps is zeldzaam in zo’n korte periode. Een sluiting van deze laatste gap (mogelijke exhausting gap) in de komende dagen tezamen met een doorbraak door de steil stijgende bodemlijn sinds eind augustus zou een verzwakking betekenen in het kortetermijnbeeld. Deze opgaande bodemlijn is vandaag bij 535,50 te vinden en loopt dagelijks ongeveer 1 punt op. Daaronder kan een diepere terugval worden ingezet richting de genoemde stijgende langere bodemlijn. Zolang de AEX boven de genoemde gap en de korte stijgende bodemlijn weet te blijven, blijft er slechts sprake van een zeer kleine terugval als aanloop voor een beweging naar hogere niveaus. Zoals in de afgelopen dagen al vermeld moeten we echter zeer alert blijven op een eventuele verslechtering in de euforisch markt.

korte termijnlange termijnsteunniveausweerstandniveaus
NeutralLong537-537,80 / 535,50 / 533,40–533,25542,50 / 546,40 / 551,70 / 559,40 / 564

De Aandeelhouder TV

oktober 19, 2020

AEX 19 okt 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

oktober 19, 2020

Blondjes beleggen beter – Starten met beleggen #Beursspel2020

oktober 19, 2020

Philips levert | 19 oktober 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

oktober 18, 2020

Trump lijkt eigen glazen in te gooien

Columns

Nieuw
19 okt 11:05 Nico Bakker

AEGON bulls aan zet

19 okt 10:52 Redactie

9% op jaarbasis op dit aandeel!

17 okt 08:58 Manus Fleskens

Fugro nieuws, fake of toch niet?

16 okt 16:41 Marco Knulst

Kansen in Gas & Olie

16 okt 13:52 Redactie

Trump vs Biden: 3 aandelen die “verkiezingsproof” zijn