Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

ASML zakt fors weg door technologie Applied Materials

ASML zakt fors weg door technologie Applied Materials
28 feb 2023 om 15:29

ASML daalt tussentijds 4 tot 5% op de beurs in Amsterdam. Reden hiervoor is de aankondiging van Applied Materials dat zij met een nieuwe machinetool komen die chipmakers minder afhankelijk maakt van ASML.

Dit staat er op Bloomberg:

(Bloomberg) — Applied Materials has begun selling a chipmaking machine designed to decrease the industry’s reliance on ASML Holding NV and more cheaply produce the kind of ultra- powerful semiconductors that can handle artificial intelligence tasks.

ASML heeft tot nu toe bijna een monopoliepositie voor wat de grote chipmachines betreft. De EUV-technologie is alleen in handen van ASML en de opvolger daarvan, High NA EUV wordt ook door ASML verder ontwikkeld.

Applied Materials maakt bekend een tool te hebben ontwikkeld die het gemakkelijker maakt met EUV chips te bakken. Met deze tool, Centura® Sculpta, zou een chipmaker forse besparingen kunnen doorvoeren.

Applied Materials noemt de technologie ‘complementair’ aan de EUV-technologie van ASML. Men zou in plaats van een EUV double patterning proces een single patterning proces kunnen toepassen.

 

Volgens de teamleider van Applied die het product ontwikkelde, wordt er met de tool van AM een soort plasma ontwikkeld  waarmee één lithografiecyclus kan worden geëlimineerd. Dat zou heel veel geld schelen met name in aanschaf van apparatuur. Sherman heeft het over $250 miljoen aan kapitaalkosten.

ASML zelf was nog niet bereikbaar voor commentaar. Hier vind je het persbericht van Applied Materials. Later meer.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.