AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Column

Nico Bakker maandag, 29 juli 2019 10:47

ASMI kerstboom

Er is veel te beleven op de Damrak dagcharts dankzij de brullende beren en stuiterende stieren. Toenemende turbulentie, her en der wat oververhitting, offensief ingestelde beleggers zullen hier van watertanden. Zo is daar de dagkaart van ASMI (hieronder), inmiddels uitgegroeid tot een kerstboomchart. Ik zal uitleggen wat ik daarmee bedoel.

Parabolische rally
Als ik terugga naar half juli toen de koers rond 60,00 noteerde, zag ik de swingteller op +1 springen met een witte candle en kleurde de NBTrade Indicator van blauw naar groen. De UP status keerde terug, niet wetende dat zij daarna superrap er van door gingen. In een rap tempo, inclusief enkele gaps tussen de body’s, stoomden zij op naar niveaus tot krap 74,00. Door de snelheid van stijgen, een parabolische beweging, was er al snel sprake van overspannenheid, getuige de oranje MRI (Mean Reversion Indicator) candle’s en de geel gekleurde NBTrade Indicator. Als je zeer gedisciplineerd de swingteller had gevolgd, had je als korte termijn belegger toch een uitstekend resultaat kunnen behalen op de mooi gekleurde kerstboomchart, niet waar?

Nu piek en dip
Maar hoe nu verder? Er zijn duidelijke indicaties van overdreven euforie boven in het speelveld. Elke stap van de stier die nu nog volgt mag gezien worden als kadootje van de markt. Het is wat dat betreft raadzaam om eventuele restant posities scherp te bewaken, want de rechterkant van de kerstboom moet nog worden geplaatst. De piek op 72+, daarna dippen naar 66,00 tot mogelijk 60,00, graag in hetzelfde tempo als de rally naar 74,00 om als zodanig een mooi symmetrische kerstboom te zien.

Dat lijkt vooralsnog het meest waarschijnlijke scenario.

XL en ES?
In termen van Dashboard beleggen, mijn favoriete methode, is er sprake van een XL conditie, ofwel Exit Long, neem afscheid van eerder ingenomen koopposities. Maar gezien de felheid van de beweging zou nu zelfs een ES ofwel Enter Short overwogen kunnen worden. Aan u de keuze.

BNP Paribas ASMI Turbo Long

BNP Paribas ASMI Turbo Short

De Aandeelhouder TV

februari 2, 2023

BASIC-FIT winstnemingen? – 01feb23

februari 2, 2023

JET in de sprint – 02feb23

februari 2, 2023

Meta, Shell en ING presteren sterk| 2 februari 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

februari 1, 2023

BASIC-FIT winstnemingen? – 01feb23

Columns

Nieuw
02 feb 10:42 Redactie

Terugkijken: Q&A met Nico Inberg

01 feb 14:58 ProBeleggen

Slim beleggen in ASM International

01 feb 09:06 Bas Heijink

Gaat de euro weer stijgen?

31 jan 11:29 Nico Inberg

KPN: Hoeksteentje in de portefeuille

31 jan 09:04 Bas Heijink

Chinese aandelen de lucht in?