AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Column

Nico Inberg woensdag, 13 juli 2022 09:50

Alles wat je moet weten over de Rabobank Certificaten

De Rabobank (Leden)certificaten zijn afgelopen week opgenomen in ons beleggingselftal. In de video onder aan dit artikel zie je de uitleg hiervan. We denken dat met de huidige koers (onder €100) er een aantrekkelijk instapniveau is bereikt.

Het hoe en wat van de ledencertificaten is niet altijd iedereen even duidelijk. In dit artikel beantwoorden we een aantal vragen over deze bijzondere obligaties.

1. Wat zijn Rabobank Certificaten?

De Rabobank Certificaten zijn certificaten van participaties zonder einddatum (eeuwigdurend) die zijn uitgegeven door de Rabobank via een STAK. Via deze certificaten investeer je in de Rabobank.

Het certificaat is diep achtergesteld, dat betekent in gewone jongenstaal dat bij een faillissement van de Rabo de certificaathouders helemaal als laatste worden uitbetaald. Daarom wordt het ook wel (theoretisch) gezien als eigen vermogen.

Een certificaathouder loopt in principe het zelfde risico als een aandeelhouder bij bijvoorbeeld ING of ABN Amro. Je zou het dus kunnen bestempelen als 'aandelen' Rabobank. De vergoeding is echter anders: je krijgt bij de certificaten een uitkering in vier termijnen van in totaal 6.5%.

2 Wie geeft deze certificaten uit?

Rabobank Certificaten zijn uitgegeven door de Stichting Administratiekantoor Rabobank Certificaten (STAK) en zijn certificaten van participaties die weer door Rabobank worden uitgegeven.

Voor 2014 noemde men dit Ledencertificaten. Bij de beursnotering in januari 2014 zijn deze Ledencertificaten vervangen door de huidige certificaten.

Er is een STAK (Stichting Administratiekantoor Rabobank) die de certificaten beheert, uitgeeft en de administratie doet. Die STAK is een soort buffer tussen de certificaathouders en de Rabobank zelf.

3 Waar vind ik de koers van de Rabobank Certificaten?

Bij je broker kun je het beste zoeken op Rabobank of op de ISINcode van de certificaten. Die luidt: XS1002121454.

4 Hoe hoog is de rentevergoeding?

De rentevergoeding bedraagt:

  • € 0,40625; of, indien dit hoger is
  • het driemaands rekenkundig gemiddelde (afgerond op twee decimalen) op jaarbasis van het effectieve rendement van de meest recente Referentielening (of, als er geen Referentielening is, de meest recente Vervangende Referentielening) over de laatste Berekeningsperiode die is geëindigd voor aanvang van die Betaalperiode, verhoogd met 1,5%-punt, berekend over de nominale waarde van € 25 gedeeld door vier.

Die Referentielening is de Nederlandse staatslening (10 jaar). Van deze twee opties is de eerste by far het hoogst, en dat is 6,5% per jaar. Die €0,40625 is per kwartaal, dus maal vier kom je op €1,625.

Omdat de notering niet als percentage werd weergegeven maar als koers (nominale koers was €25 oftewel 100%) moet je dat nogmaals maal vier doen en dan kom je op 6,5%.

In dit document van de Rabobank zie je hoe groot het verschil ongeveer is.

5. Wat is de effectieve rente?

De effectieve rente is het rentepercentage dat je over je geïnvesteerde geld krijgt. De Rabobank betaalt per jaar dus 6,5% aan wat zij noemen 'distributievergoeding'. De term rente is streng verboden want dat zou geen recht doen aan het achtergestelde karakter van de obligatie.

Die 6.5% is over de nominale som. Dus over de nominale koers van €100. Effectief betekent dat  dat je bij een:

  • koers van €100 €6,50 krijgt: rendement 6,5%
  • koers van €120 €6,50 krijgt: rendement 5,4%
  • koers van €80 €6,50 krijgt: rendement 8,1%

Dat laatste noemen we het effectieve rendement.

6 Wanneer betaalt de Rabobank de rentevergoedingen?

De rente, pardon, distributievergoedingen worden elke drie maanden uitgekeerd op de 29ste van de maand. Iemand die voor €100.000 aan Rabobank obligaties gekocht heeft op €100, krijgt dus op 29 maart, 29 juni, 29 september en 29 december telkens 1,625% oftewel €1,625 per drie maanden. Te samen is dat €6,500 per jaar.

7 Wie beslist er over de rente (distributievergoeding)?

Dat doet het bestuur van de Rabobank. In de statuten staat dat de Rabobank de discretionaire bevoegdheid heeft om al dan niet tot uitkering van de distributievergoeding over te gaan. Tot aan de coronaperiode ging iedereen ervan uit dat het bestuur het niet in haar hoofd zou halen om deze vergoedingen te skippen.

Dat gebeurde echter toch, naar verluidt onder druk van de ECB. Die wilde dat in 2020 en 2021 Europese banken hun dividenden binnenboord hielden. Dat om de banken sterker te maken en om de zwakkere banken te beschermen.

Rabobank keerde later alsnog alle vergoedingen uit. Deels in de vorm van nieuwe certificaten, deels in geld. Dat laatste was wel een fout, omdat het geld terecht kwam bij andere beleggers dan bij de originele bezitters van de certificaten.

Bij obligaties is het zo dat je een vergoeding krijgt voor de tijd dat je ze bezit. Dat is wezenlijk anders dan bij aandelen, waar het dividend wordt uitgekeerd aan degene die op de dag voor ex-dividenddatum de aandelen bezit.

8 Hoeveel certificaten staan er uit?

Voor de kapitaalverhoging stonden er 237.9 miljoen Rabobank Certificaten uit met een nominale waarde van €25,00. Dat vertegenwoordigde een totale waarde van ruim €5,9 miljard.

Eind 2020 gaf Rabobank als vergoeding nieuwe certificaten uit, voor ruim €1 miljard waardoor het aantal certificaten nu 313 miljoen bedraagt. Dat geeft een waarde van €7,8 miljard.

9 Wat was er in 2020 ook al weer aan de hand met de Rabo?

Op 29 maart 2020 stond eigenlijk de eerste betaling van dat jaar op de planning. Toevallig was diezelfde dag Rabo CEO Wiebe Draijer op televisie, bij Buitenhof. Hij vertelde daar dat de Rabobank er goed voor stond en dat de banken wezenlijk sterker waren dan ten tijde van de kredietcrisis.

Diezelfde avond echter verstuurde Rabo een persbericht dat de rentebetalingen stopgezet zouden worden, omdat Rabo meende zich achter de oproep van de ECB, aan banken om geen dividenden uit te keren, te scharen.

Er ontspon zich een discussie waarbij Rabo stelde dat het hier geen rente betrof maar distributievergoedingen, terwijl anderen juist meenden dat het juist wel om rentebetalingen ging (obligatievorm, opbouw per dag).

Het zette veel, heel veel kwaad bloed bij beleggers, omdat Rabobank Certificaten ook en vooral bij de eigen achterban van de Rabobank zaten. Men had nooit verwacht dat Rabo de betalingen zou overslaan.

Rabo gaf geen krimp maar keerde later wel de vergoedingen uit, eerst in de vorm van nieuwe certificaten (zie punt 6), later in de vorm van geld. Eerst een beetje, later werd het volledige tegoed uitgekeerd.

In het onderstaande schema zie je hoe de Rabobank uiteindelijk de achterstallige betalingen ingehaald heeft. Maar onthoud: de directie van de Rabobank kan ten allen tijde beslissen over het wel of niet  uitbetalen van de vergoeding!

10 Kan de Rabobank de certificaten eerder aflossen?

Ja dat kan in theorie, maar dat zal de Rabo in de praktijk niet zo snel doen. Als er voldoende geld is, is dat niet nodig en als het wel nodig is, dan is er meestal onvoldoende geld. Maar in theorie zou het kunnen.

Die aflossing geschiedt dan tegen pariteit, dus als de Rabo dat al overweegt, zou ze het NU moeten doen, want nu staat de koers net onder pariteit. (100%).

Ik moet er wel bij zeggen dat het op dit moment misschien wel interessant is voor de Rabo, omdat ze in december 2020 voor €1 miljard uitgaven tegen een koers rond de 128%. Inmiddels staan ze weer op 100%.

Mocht het doorzakken richting 90% en Rabo zit goed in haar financiële velletje, dan zou een inkoop kunnen plaatsvinden, als Rabo tenminste elders goedkoper kan lenen dan 6.5%. De kans daarop achten we echter niet heel groot.

11 Hoe werkt een obligatie ook al weer?

Een obligatie wordt uitgeven door overheden of bedrijven en is eigenlijk niets anders dan een lening. De koper van een obligatie verschaft financiering aan de uitgevende partij en in ruil daarvoor ontvangt hij een rentevergoeding.

De hoogte van deze vergoeding is primair van drie componenten afhankelijk: de looptijd van de lening (normaliter, hoe langer, hoe hoger de rente); de huidige marktrente en de kredietwaardigheid van de uitgevende instelling.

De rente die op een obligatie vergoed wordt noemen we de couponrente. Die is meestal vast. De koers van de obligatie zal echter bewegen indien de marktrente stijgt of daalt.

Een standaard obligatie wordt uitgegeven op een koers van 100% (de koers noteert in procenten). Stel dat de couponrente 5% is en de rente op een spaarrekening zakt van 3% naar 2%, dan zal men bereid zijn meer te betalen voor deze obligatie. De koers zal dan oplopen.

Uiteindelijk zal de koers weer op 100 uitkomen wanneer deze afgelost wordt, op de einddatum. Kijk bij aankoop van een obligatie dus niet alleen naar de rentevergoeding, maar ook naar de kors. einddatum.

Aan de hand van de couponrente en de aankoopkoers kan het zogenaamde ‘effectief rendement’ berekend worden. Dit is de daadwerkelijke rentevergoeding op een obligatie, gedeeld door de koers.

PS Nog geen lid van de Aandeelhouder Premium? Voor €14 per maand krijg je wekelijks ons online beursmagazine De Aandeelhouder op Zaterdag, toegang tot Premium artikelen en video's en kan je vragen stellen aan onze analisten via onze tweewekelijkse live Q&A sessies.

Ook hebben we koersdoelen en adviezen op meer dan 100 Belgische en Nederlandse aandelen. Aanmelden kan via www.deaandeelhouder.nl/abonnementen.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

De Aandeelhouder TV

januari 19, 2023

Zo beleggen professionele beleggers op dit moment in aandelen

januari 19, 2023

ASML in correctie – 19jan23

januari 19, 2023

ECB en analisten zijn actief | 19 januari 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

januari 18, 2023

ASMI marktkadootje – 18jan23

Columns

Nieuw
19 jan 11:17 Redactie

Laatste kans: 30 dagen GRATIS Premium

19 jan 09:24 Redactie

Terugkijken: Q&A met Albert Jellema

18 jan 14:46 Redactie

Update Just Eat Takeaway en ASM International

16 jan 16:26 Nico Inberg

Nieuwe bull market aanstaande?

16 jan 09:45 Cees Smit

Column: Supplies of verrassing