Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Akzo Nobel waarschuwt analisten alvast

Akzo Nobel waarschuwt analisten alvast
8 jul 2024 om 10:42

Zoals we te weten kwamen uit een analistenrapport van ING heeft Akzo Nobel een soort ‘pre-earnings conversation’ gehouden met een aantal analisten.

Akzo Nobel houdt de consensus van analisten bij op haar website en heeft naar aanleiding daarvan waarschijnlijk besloten dat analisten een beetje geholpen moesten worden bij het invullen van hun excelsheets.

Hieronder zie je de consensus (Bron: Akzo Nobel)

Sinds vorige week druppelen er vele advieswijzigingen en lagere koersdoelen binnen van analisten betreffende Akzo Nobel:

  • Goldman: Verkopen blijft Verkopen en koersdoel van 53 euro
  • DeGroof Petercam: Houden blijft Houden en koersdoel van 76 naar 69 euro
  • UBS: Kopen blijft Kopen en koersdoel van 80 naar 78 euro
  • Deutsche Bank: Kopen blijft Kopen, koersdoel van 85 naar 80 euro
  • ING: Houden blijft Houden, koersdoel van 70 naar 64 euro

Voor het tweede kwartaal werd er dus een omzet van 2.754 miljard euro verwacht, met een aangepaste ebitda van 438 miljoen.

De jaarconsensus ligt op 10,8 miljard euro aan omzet met een aangepaste ebitda van 1,7 miljard euro.

Waarvoor heeft Akzo Nobel nu precies gewaarschuwd? 

Volgens het ING rapport is er sprake van een ‘softere’ prijszetting. Voor het tweede kwartaal gaat ING dan ook uit van een lage volume groei van 1.5% en een negatieve prijsontwikkeling van -1%.

Oorzaak is een verhoogde competitie.

Akzo Nobel had bij de Q1-presentatie een outlook van 420-440 miljoen euro afgegeven, maar belde dus rond om waarschijnlijk te vertellen dat die range niet gehaald gaat worden.

ING zegt naar aanleiding van de pre earnings conversation en een bedrijfsbezoek haar estimate op 413  miljoen euro te hebben gezet.

Licht lager, maar toch duidelijk onder de consensus zoals die ook hierboven staat van 438 miljoen euro.

Ook uit andere analistenrapporten blijkt dat Akzo Nobel het lastig heeft in de huidige macro-omgeving. Vooral in Azië schijnt de concurrentie hevig te zijn en denken veel analisten dat het lastig zal worden om in H2 wél hogere prijzen te kunnen gaan rekenen.

Volume groei ook lastig

Daarnaast is er ook weinig fiducie in een verdere omzetgroei via hogere volumes. De afgelopen kwartalen deed Akzo Nobel het nog relatief goed met 3% (Q4-23) en 2% (Q1-24) volume groei.

In de bouw is echter weinig herstel te zien in China en Europa terwijl de PMI’s (inkoopmanagers indices) verder verzwakken in de industrie.

Bovendien is er opwaartse druk op de kosten. Chemische bedrijven kijken momenteel erg naar waar hun fabrieken staan. Energiekosten zijn nogal verschillend per land en Akzo Nobel heeft dan ook drie fabriekssluitingen aangekondigd.

Dan is er nog de looninflatie en het transport per zee wat maar niet goedkoper wordt.

En er is ook nog het effect van de importheffingen op het Chinese TiO2 (Titaniumdioxyde), wat later in het jaar een behoorlijke hap uit de winst van Akzo Nobel kan nemen.

Bijstelling omlaag dus

Doorrekenend komt de goegemeenschap op een wat lagere consensus uit, die voor het kwartaal zo rond een ebitda van 410 miljoen euro zal liggen en voor het gehele jaar een stuk lager uit zal komen, zo rond de 1.4-1.5 miljard euro.

Akzo Nobel komt zelf op 22 juli met het verlossende woord. We krijgen dan de halfjaarcijfers en wellicht ook een wat lagere outlook voor het gehele jaar.

Waarom waarschuwen bedrijven analisten?

Resteert de vraag waarom bedrijven de analisten zo stiekempjes waarschuwen? Dat doen ze zodat de echte cijfers straks niet teveel afwijken van de verwachtingen.

Daarmee hopen ze dat op de dag van de cijfers de koers niet te hard beweegt.

Wanneer ze niets zouden zeggen zou er wellicht een klap van 10-15% in het aandeel zijn, terwijl nu er al een deel van het slechte nieuws is ingeprijsd en beleggers en analisten dus min of meer al gealarmeerd zijn.

Ethisch gezien kan het wat ons betreft absoluut niet door de beugel. Akzo Nobel moet alle beleggers tegelijkertijd dezelfde informatie geven en niet de analisten eerder dan de huis- tuin- en keukenbeleggers.

Hiermee creëer je ongelijkheid van informatie. Een kwalijke zaak en in deze tijd eigenlijk onhoudbaar.

Conclusie

Akzo Nobel geeft dus zelf al aan dat het nog geen feest is dit jaar. Onzekerheid troef, aan de kostenkant maar zeker ook qua volumes en prijszetting.

De economie hobbelt wel wat door maar voor cyclische bedrijven is men toch erg gereserveerd. Geen reden om hier heel snel in te stappen.

Hieronder zie je een stukje uit de podcast van afgelopen vrijdag waar we het over deze Akzo Nobel actie hebben (minuut 21.05).

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.