Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

AEX verder omhoog?

AEX verder omhoog?
12 jan 2023 om 09:18

De krachtige opwaartse bewegingen sinds het begin van dit jaar zorgen voor een verbetering van de technische conditie van de AEX (middellangetermijn). 

De terugval eind december tot aan de 688 lijkt een terugtest te zijn geworden van de voormalige dalende toppenlijn sinds eind 2021. De doorbraak door de toppen van de afgelopen maanden zorgt voor een verdere technische verbetering.

Nieuwe stijgende middellangetermijnbodemlijn AEX bij 701

Met deze bewegingen sinds begin dit jaar is de kans op een lagere top in het middellangetermijnbeeld verkeken. De belangrijke top van augustus vorig jaar bij 736,35 werd in de afgelopen dagen verder onder druk gezet en is nu op slotbasis gebroken. Hiermee is de hogere bodem bij 688 van eind december bevestigd. Er is nu een nieuwe stijgende bodemlijn te trekken vanaf de oktoberbodem bij 612 langs de decemberbodem van 688. Deze bodemlijn ligt vandaag bij 701 en loopt dagelijks ongeveer 1,5 punt op. 

De terugtest naar de voormalige dalende toppenlijn is een hogere bodem geworden doordat de AEX boven een eerdere top is gebroken. Hiermee is een nieuwe stijgende bodemlijn te trekken in de grafiek. 

Nog genoeg neerwaartse risico’s aanwezig voor AEX, dus oppassen

Er is nog geen sprake van een nieuwe bullmarkt. De kans dat de langetermijn bearmarkt ten einde is, is namelijk nog niet verkeken. De risico’s op een verder neerwaarts vervolg in 2023 blijven nog steeds aanwezig. Dit heeft enerzijds te maken met de situatie in veel andere (oa Amerikaanse) indices die nog onder hun dalende toppenlijnen liggen.

Risico’s komen vanuit de technische situatie van de intermarktindicatoren (rente, valuta, olie) maar ook vanuit andere aandelenindices.

Meer opwaartse ruimte AEX aanwezig 

Anderzijds zien we nog veel risico’s vanuit de situatie in de intermarktindicatoren (olieprijs, rente, valuta). Toch is met deze verbetering meer opwaartse ruimte mogelijk in de komende tijd. Er ligt nog een punt bij 743 maar een verdere stijging naar 772 is mogelijk. Onder de stijgende bodemlijn bij 701 lijkt de opgaande beweging ten einde. De 1e verzwakking treedt op onder de recente gap tussen 725-728.

Visie technische analyse AEX:

Trend steunniveaus weerstandniveaus
Neutral 736,35 / 728 / 725 / 719 743 / 753 / 755,50 / 772

Grafiek AEX-Index op dagbasis

Bron: Reuters Metastock XVII, 11 januari 2023. Zie ook onze uitleg van technische begrippen

Risicobarometer ING Investment Office
Signaal =    
Macro-economie =/-   Groei wereldeconomie zwakt af, reële kans op een recessie
Liquiditeit / rente   Centrale banken schalen stimulering in forse stappen af; financiële condities verkrappen
Waardering +/=   Aandelen en obligaties zijn na stevige koersdalingen aantrekkelijker gewaardeerd
Sentiment¹ =   Sentimentindicatoren bevinden zich op lage niveaus, beleggers gedreven door angst
Technische analyse²   Dalende trend in meeste indices nog intact
Deze tabel wordt maandelijks geüpdatet. Laatste wijziging: 21 december 2022

1 Contra-indicator, zeer negatief sentiment kan beoordeeld worden als positief.
² Technische analyse (TA) is een manier om de koersontwikkeling op financiële markten te voorspellen en is één van de signalen die onze risicobarometer stuurt. Alle signalen (waaronder het TA-signaal) worden onafhankelijk van elkaar bepaald en opgeteld tot één (totaal) risicosignaal. Dit signaal is bepalend voor onze tactische assetallocatie.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.