Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX Topvorming?

AEX Topvorming?
23 sep 2019 om 08:54

Het opwaarts potentieel in de meeste indices lijkt zeer beperkt te zijn. Toch zullen in het kortetermijnbeeld de nodige verzwakkingen moeten optreden, voordat gesproken kan worden van een volgende (lagere) top.

Opnieuw een kortstondige opwaartse doorbraak van de zone 572 – 577
In de AEX lijkt de krachtige versteiling in het kortetermijnbeeld op zijn laatste benen te lopen. Afgelopen vrijdag werd de top verder aangescherpt naar een niveau van 580,50. Hiermee is de AEX voor de 2e keer dit jaar boven de zone 572 – 577 terecht gekomen, maar blijft hij nog onder de jaartop van eind juli van 586,30. Verder werden al een tweetal zeer steil oplopende kortetermijn-bodemlijnen gebroken sinds eind augustus. Met deze stijging sinds medio augustus is het grootste deel van de 2e correctie van dit jaar alweer goedgemaakt. Deze correctie startte eind juli nadat er een ‘valse’ doorbraak had plaatsgevonden boven de zone 572 – 577 en de jaartop verder werd verhoogd naar 586,30. Deze 2e correctie van dit jaar was de grootste correctie tot op heden die eindigde bij de 528,70. Hiermee vond aan de onderkant ook een eendaagse doorbraak plaats onder de belangrijke 534,50-steun. Tijdens deze 2e correctie werd al snel de stijgende middellangetermijnbodemlijn neerwaarts gebroken. Deze startte eind vorig jaar bij de 472,20 en liep langs de belangrijke bodem van de 1e correctie van dit jaar bij 534,50. De herstelbeweging van de afgelopen 5 weken is nog steeds te zien als terugtest naar deze voormalige stijgende bodemlijn. Ook zien we nog steeds de contouren van een groot toppatroon sinds maart dit jaar. Voor de komende tijd is het naar mijn mening alleen de vraag of er sprake zal van de vorming van een hoofd-schoudertoppatroon, of de vorming van een dubbele top in het middellangetermijnbeeld. In beide scenario’s is het uiteindelijk belangrijk dat de steun van 534,50 gebroken moet worden om een krachtige neerwaartse vervolgbeweging te starten. Dit blijft voor de komende 2 maanden overigens mijn uitgangspunt.

Neerwaarts vervolg langetermijntrend blijft realistisch
In het langetermijnbeeld is er nog steeds sprake van een zeer groot topvormingsproces. Dit proces startte begin 2018 en zorgde tot op heden voor een zware weerstandszone bij 572 – 577. Deze zone is inmiddels een keer of acht getest waarbij in de afgelopen week en eind juli een kortstondige doorbraak plaatsvond. Feit blijft overigens wel dat in het laatste kwartaal van vorig jaar de bijna 10 jaar durende bullmarkt werd afgebroken. De sinds begin 2009 stijgende bodemlijn werd destijds neerwaarts gebroken op de logaritmische maandgrafiek. Ook zien we dat bij de zone 572 – 577 geregeld grote toppatronen in de maandgrafiek werden gevormd. De maand juli met de uitschieter (overshoot) naar de 586,30 werd uiteindelijk met een grote shooting star afgesloten. De bewegingen van dit jaar zijn dan ook niet te zien als een voortzetting van de voormalige langetermijn bullmarkt en ik verwacht ook niet dat er sprake zal zijn van een nieuwe meerjarige bullmarkt na de vorming van een bodem eind vorig jaar. Naar mijn mening is de kans nog steeds groot dat in het komende jaar deze bodem bij 472,20 onder druk gezet zal worden. Een eventuele doorbraak boven de jaartop van 586,30 mogen we nog niet uitsluiten zolang er geen verslechteringen plaatsvinden in het korte- en middellangetermijnbeeld. In dat scenario zou meer opwaartse ruimte ontstaan richting de zone 600 – 610, een zone die rond de eeuwwisseling op de borden werd gezet. Maar ook in dat scenario zal ik mijn neerwaartse gerichte langetermijnopinie niet aanpassen.

Steil oplopende bodemlijnen neerwaarts gebroken, meer topvorming onder de meest recente bodem bij 572,50
In het kortetermijnbeeld lijkt er dus een beperkt opwaarts potentieel te zijn. Daarbij is de kans op de vorming van een dubbele top (rond de 586,30) aanwezig, of de vorming van een groot hoofd-schouderpatroon sinds maart dit jaar. In dat laatste scenario werd een eerste schouder gevormd bij 572 en ligt de top van de potentiele 2e schouder tot op heden bij 580,30. Maar in beide scenario’s is het belangrijk dat in het komende en laatste kwartaal van dit jaar de belangrijke 534,50 gebroken zal worden. Daaronder ontstaat een aanzienlijke neerwaartse ruimte richting de 510 en niveaus onder de 500-puntengrens. Na de eerdere verzwakkingen onder de steile (sinds medio augustus) stijgende bodemlijnen bleef de opwaartse druk in de AEX toch intact. Daarbij werd in de afgelopen week meerdere keren de voormalige (sinds eind vorig jaar) stijgende bodemlijn teruggetest. Deze lijn ligt momenteel bij 580,30. We moeten in de komende week dan ook zeer alert blijven op de vorming van nieuwe toppatronen in de AEX en een verzwakking onder de meest recente bodem die bij 572,50 is te vinden. Een structurele slotkoers onder de 572,50 zou een aanwijzing kunnen zijn dat de top tijdens deze nieuwe herstelbeweging is gezet waarna de onderliggende volgende steunpunten zijn te vinden bij de eerder gevormde opwaartse gaps die te vinden zijn tussen de 565 en 566,20 en tussen de 559,80 en 561,50. Daarbinnen ligt overigens ook het 50-daags gemiddelde. Maar een verzwakking onder de 572,50 zou wel eens een krachtige neerwaartse beweging kunnen inzetten waarbij de AEX snel door de onderliggende steunpunten kan zakken. Zover is het nu nog niet, maar we moeten deze week eerst bezien of de AEX door zal zetten richting de jaartop, of dat een verzwakking onder de 572,50 zal optreden.

korte termijn lange termijn steunniveaus weerstandniveaus
Short Short 572,50 / 565 – 566 / 561,50 / 559,80 580,30 / 586,30 / 590

 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.