AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Column

Nico Bakker maandag, 30 maart 2020 11:13

AEX stopt zijn rebound

Na de recente Corona paniek bodem op 389+ volgde een prima opluchtingsrally richting de 480 zone. Maar deze rebound droogt op, dus nu luidt de vraag wat de volgende stap van de markt zal zijn. Terug naar de paniek bodem of een hogere bodem als extra aanloop? Ik zal beide opties voor u duiden.

Opluchting
We hebben allemaal meegemaakt hoe de AEX in een korte tijd fors onderuit werd gehaald van 630+ naar 389+. Ik hoef hier verder geen toelichting op te geven, lijkt mij. Het was veel belangrijker om in te schatten wanneer er een reactie zou komen uit het stierenkamp. Welnu, die kwam vrij snel toen op 389+ een groene steunstreep verscheen, samen met een OS-UP cross in de RSI en de kleine groene staafjes op de NBTrade Indicator. Bovendien had de swingteller zijn downswing helemaal afgerond met een -9 stand. Kortom, tijd voor een rebound.

Fibo retracement
In dergelijke situaties teken ik direct de Fibo grid in om vast te stellen tot waar de rebound kan aanhouden. Welnu, de rode stippellijnen indiceerden een mogelijke opleving tot afgerond 455, 477 of 495. Merkwaardigerwijs wordt dan veelal de 50% Fibo lijn opgezocht, in dit geval 477, met een uitschietertje naar 483. De tweede zwarte candle is inmiddels in de maak, dus we kunnen aannemen dat de rebound opdroogt, de opluchtingsrally is klaar. Maar hoe nu verder?

Twee opties
Formeel gesproken wordt de daily downtrend hervat, getuige de zwarte candles, de swingteller op moment van schrijven naar een verse -1 stand en de RSI die afbuigt nipt onder de 50-lijn. Wat gaat de markt doen? Er zijn in eerste instantie twee opties. De eerste optie is het plaatsen van een hogere bodem boven de 389+ groene streep om daarmee de dalende trend af te zwakken. Het proces van lagere toppen en lagere bodems wordt hiermee immers onderbroken. Ook hier zet ik Fibo in, in dit geval in het groen om aan te geven dat die hogere bodem rond 447 tot 425 geplaatst zou kunnen worden. Gezien het verloop van de indicatoren gaat mijn voorkeur uit naar deze optie.
De tweede optie is het opzoeken van de 389+ bodem om daar voor de tweede maal te bodemen en als zodanig een dubbele bodem te plaatsen, hetgeen ook als een verzwakking van de downtrend mag worden gezien. Daarna kan een rally starten naar de 483 rode streep.
Formeel moet ik ook een derde optie melden, te weten het wegzakken naar en wegslaan van de 389 bodem. Laten we daar nog even niet aan denken.

BNP Paribas Turbo Long
BNP Paribas Turbo Short

Disclaimer:
Nico Bakker (www.nicoprbakker.nl) is directeur/eigenaar van BTAC Visuele Analyse en als zelfstandig consultant gelieerd aan BNP Paribas Markets (www.bnpparibasmarkets.nl).
De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Iedere belegging die u overweegt, dient u te toetsen aan uw persoonlijk beleggersprofiel of te bespreken met uw beleggingsadviseur. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De standpunten en vooruitzichten van Bakker geven zijn technische mening weer over het betreffende item in zijn hoedanigheid als technisch analist en consultant. Zijn beloning staat/stond/zal niet direct of indirect in relatie (staan) met zijn specifieke aanbevelingen of standpunten in deze publicatie.

De Aandeelhouder TV

januari 27, 2023

ASML, Tesla, Avantium, Microsoft, ChatGPT, Accsys & Chevron | DeAandeelhouder Podcast Afl. 108

januari 27, 2023

Waarschuwing voor beleggers

januari 27, 2023

De beurs gaat 20% crashen – Jeremy Grantham

januari 27, 2023

Signify stelt teleur, ASML wat nu? | 27 januari 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
26 jan 14:04 Jordy Beuving

Groeivertraging Microsoft

26 jan 10:45 Doijer en Kalff

Optimaal gebruik maken van de hedge functie van goud en zilver

26 jan 09:56 Redactie

Grote overname DSM roept vraagtekens op

25 jan 13:24 Redactie

De beurs gaat crashen – Jeremy Grantham

25 jan 12:29 Redactie

(Video) Beursupdate: ASML, fusie DSM + koersbeweging Accsys