Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX Smalle bewegingsruimte

AEX Smalle bewegingsruimte
16 jul 2019 om 09:27

Er is nog steeds sprake van consolidatie op hoog niveau in de AEX. De bewegingsruimte is de laatste paar weken erg smal en het is wachten op een vervolgbeweging. De kans op een neerwaarts vervolg blijft groot naar mijn mening.   

De top in de AEX in 2019 staat tot op heden bij 574,35. Deze top werd begin juli op de borden gezet en zorgde voor een kleine verhoging ten opzichte van de apriltop bij 572. Dit betekent in het langetermijnbeeld overigens een 5e test van de zware toppenzone 572 – 577. In de eerste helft van 2018 werd deze toppenzone al driemaal getest waarbij elke top gepaard ging met de vorming van een toppatroon in de maandgrafiek. Zo werden een bearish engulfing, een shooting star en een dark cloud cover op de borden gezet. Door deze 5 testen is deze weerstandszone steeds sterker geworden. Een structurele doorbraak van meerdere dagen boven de 577 zou de weg kunnen openen naar de zone 600 – 610. Dit betekent overigens niet dat een nieuwe bullmarkt onderweg is of de eerdere bullmarkt wordt hervat. De voormalige sinds begin 2009 stijgende langetermijntrend werd namelijk in het laatste kwartaal van 2018 al gebroken. Ook een nieuwe bullmarkt is naar mijn mening niet aan de orde. Een doorbraak zou mogelijk een laatste euforische overshoot kunnen betekenen. Toch acht ik de kans realistisch dat de AEX deze zware zone 572 – 577 niet structureel zal breken en we alert moeten zijn op een plotselinge en krachtige neerwaartse beweging in de komende periode. Alle bewegingen passen nog steeds in het grotere technische plaatje van een groot topvormingsproces dat inmiddels al anderhalf jaar duurt. De eerdere neerwaartse doorbraak in het laatste kwartaal van vorig jaar werd begin dit jaar tenietgedaan waarna een van de krachtigste opgaande bewegingen van de afgelopen jaren in de eerste vier maanden van dit jaar plaatsvond.

Grafiek AEX-index op dagbasis

Bron: Reuters Metastock XV, 15 juli 2019

Veel risicosignalen in de markt
De enige correctie van dit jaar vond in de maand mei plaats. De AEX viel toen terug vanaf de top bij 572 naar een niveau van 534,50. Dit zorgde toen voor een precieze terugtest van het vlakke 200-daags gemiddelde. Ook werd toen het eerste (38,2%) Fibonacci-retracementniveau van de gehele stijging in de eerste vier maanden van dit jaar getest. Een klassieke terugtest waarna de opgaande weg weer werd ingeslagen. Toch zal er pas sprake zijn van een hogere bodem bij 534,50 (na de eerdere bodem bij 472,20) als de AEX structureel door de 577 breekt. Buiten het feit dat er 5 testen hebben plaatsgevonden van de zone 572 – 577 zien we meer risicosignalen in de markt. Ondanks de opwaartse doorbraken in enkele Amerikaanse indices door hun all-time highs zien we daar grote stijgende wigpatronen ontstaan. De onderkant van deze potentiele toppatronen ligt relatief dichtbij. Opvallend is verder dat voorlopende indices als de DJ Transport Index deze bewegingen niet maken en juist een patroon van lagere toppen ontwikkelen. Een ander risicosignaal is de hoge euforie onder beleggers, dit zijn vaak contraire signalen waarbij het juiste draaimoment echter niet is aan te geven. Verder zien we ten opzichte van de toppen van april de nodige negatieve divergentie ontstaan. In april wisten veel technische indicatoren zoals de RSI en de MACD nog hun toppen van de afgelopen jaren te testen. Ondanks de hogere top in de AEX zelf vormen deze indicatoren nu lagere toppen, de koopdruk lijkt enigszins op te drogen. Ook staat de MACD op het punt een negatieve crossing te maken en lijkt de RSI door zijn steile opgaande bodemlijn sinds begin juni heen te breken. Toch is belangrijk dat de signalen voor een omkeer uit de grafiek zelf komen. De overige signalen zijn slechts risicosignalen.

Kans blijft realistisch op een krachtige neerwaartse beweging in de 2e helft van 2019
Als we kijken naar de AEX dan zagen we natuurlijk de 5e test van de zone 572 – 577. Deze test vond plaats bij 574,35 waarbij ook een bearish engulfing op de daggrafiek werd gevormd. Vorige week werd verder de vanaf de 534,50 stijgende kortetermijnbodemlijn neerwaarts gebroken. De huidige en zeer beperkte opleving is daarbij nog steeds te zien als terugtest naar deze voormalige stijgende bodemlijn. Daarbij zien we de nodige twijfel in de markt die tot uitdrukking komt in de gevormde doji’s. Bij deze candlesticks ligt de slotkoers relatief dichtbij de openingskoers waardoor een platte ‘body’ ontstaat in de candlestick. Een structurele beweging boven de 577 zorgt ervoor dat meer opwaartse ruimte ontstaat voor de daaropvolgende periode, maar we moeten juist alert zijn op meer topvormingssignalen en een krachtige neerwaartse draai. Eerste steunpunt ligt bij de bodem van de afgelopen week van 564,55. Dit is tevens de bovenkant van een nog openstaande opwaartse gap. Hieronder treedt in het kortetermijnbeeld een verdere verzwakking op richting de 554,40. Pas een slot onder dit niveau zorgt voor de definitieve bevestiging van een volgende top in de zone 572 – 577 en maakt de weg vrij voor een verdere daling naar de bodem van mei bij 534,50. Pas onder dit niveau zal een langere zijwaartse periode worden afgesloten over de afgelopen maanden. Zover is het nog niet, maar dat blijft wel mijn voorkeursscenario voor de 2e helft van dit jaar.

Visie technische analyse:

korte termijn lange termijn steunniveaus weerstandniveaus
Neutral Short 564,55 / 562,20 / 559,10 / 556,10 572 / 572,50 / 574 – 577 / 584 / 595

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.