Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX Opwaartse ruimte lijkt beperkt

AEX Opwaartse ruimte lijkt beperkt
28 aug 2018 om 08:35

De herstelbeweging in het kortetermijnbeeld is nog niet ten einde. Toch lijkt de opwaartse ruimte beperkt te zijn. We moeten dan ook alert zijn op nieuwe toppatronen en een plotselinge en krachtige neerwaartse omkeer.

Krachtige herstelbeweging na de meervoudige test van het 200-daags gemiddelde

Medio augustus brak de AEX neerwaarts door de belangrijke en sinds maart stijgende bodemlijn. Deze bodemlijn verbond de bodems van de 2 eerdere correcties van dit jaar. Deze bodems waren te vinden bij 516 (maart) en 544 (juni). Ondanks een intraday speldenprik onder het 200-daags gemiddelde wist de AEX dit gemiddelde als steunpunt te behouden op slotbasis. Na enkele dagen van consolidatie boven het 200-daags gemiddelde werd de huidige herstelbeweging ingezet. Naar mijn mening zal deze herstelbeweging nog steeds kunnen zorgen voor de vorming van de 1e lagere top in het kortetermijnbeeld. De genoemde doorbraak onder de stijgende bodemlijn zorgde voor een duidelijke verzwakking in het middellangetermijnbeeld waarmee ook de drievoudige toppenzone rond de 574 werd bevestigd. Deze toppenzone werd in januari, mei en juli gevormd. Ondanks de tijdelijke en beperkte doorbraak boven de jaartoppenzone in juli, hangt deze weerstandszone als belangrijke toppenzone boven de markt. De tijdelijke doorbraak boven de 574 was slechts een overshoot naar mijn mening. Eenzelfde overshoot die we mogelijk momenteel ook in enkele Amerikaanse indices zien. De huidige herstelbeweging lijkt krachtiger door te zetten dan ik enkele dagen geleden had verwacht. Hij brak gisteren door het dalende 50-daags gemiddelde en tevens door de oude bekende (2007) weerstand van 564. Hiermee is ruimte gecreëerd richting 568 – 571.

Waar komt de lagere top te liggen?
Ondanks deze herstelbeweging blijft de neerwaartse trend in het middellangetermijnbeeld intact. Ik houd in de komende maanden rekening met een verdere neerwaartse beweging richting de begin dit jaar gevormde drievoudige steunzone bij 516 – 517. Deze zone werd gevormd na de grootste correctie sinds begin 2016 van precies 10%. Sinds begin 2016 (vanaf de 378-bodem) is de AEX fors opgelopen, bijna 200 punten in 2 jaar tijd. Tijdens deze opgaande beweging vonden slechts enkele kleine correctieve tegenreacties plaats. De markt werd steeds euforischer, met als slotstuk de blow-off beweging van begin januari. Dit zijn krachtige en steile opgaande bewegingen die veelal aan het einde van een lange stijgende trend plaatsvinden. Buiten de meervoudige toppenzone bij 574 en de gevormde toppatronen op de maandgrafiek (bearish engulfing, shooting star) was de belangrijkste verslechtering de neerwaartse doorbraak onder de sinds begin 2016 stijgende bodemlijn op de logaritmische maandgrafiek.

Deze opgaande versteiling viel nog wel binnen de grenzen van de sinds 2009 stijgende langetermijntrend. Om deze bullmarkt te beëindigen is een doorbraak onder de sinds 2009 stijgende bodemlijn noodzakelijk en deze ligt nog onder de 500-puntengrens. Een dergelijke beëindiging van de bullmarkt is naar mijn mening kansrijk in het komende handelsjaar. Als we kijken naar het kortetermijnbeeld dan zien we een krachtige herstelbeweging vanaf de recente bodem bij 549,70. Inmiddels is ook het 50-daags gemiddelde en de 564 weerstand opwaarts gebroken. Hiermee is meer ruimte ontstaan richting de volgende weerstanden. Deze zijn te vinden bij 567,90 en de eerdere neerwaartse gap tussen de 568,70 en 571,30.

Ik acht de kans reëel dat in de komende dagen een top geplaatst kan worden waarbij het de vraag is of deze weerstanden bereikt zullen worden. Als we kijken naar de RSI dan is deze vanaf een laag niveau aanzienlijk hersteld en ook daar lijkt een volgende lagere top in de maak te zijn. We moeten dan ook alert zijn op de vorming van nieuwe toppatronen in de daggrafiek en een plotselinge en krachtige neerwaartse omkeer. Hierna kan de neerwaartse druk weer worden opgevoerd. Eerste steun is nu te vinden bij het 50-daags gemiddelde van 561,10 en de 555,40. Deze steunniveaus hebben echter maar beperkte kracht, de belangrijkste steunpunten zijn te vinden bij het 200-daags gemiddelde van 551,10 en de bodem van 549,70. Een beweging daaronder maakt in eerste instantie de weg vrij naar de junibodem bij 544. Ik verwacht dat dit niveau al in de komende weken onder druk kan worden gezet.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.