Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX Nu omkeren

AEX Nu omkeren
28 jan 2019 om 11:26

Met opnieuw een opwaartse gap testte de AEX afgelopen vrijdag de sinds juli vorig jaar dalende toppenlijn. Zal hier een belangrijke top worden gevormd, of breekt de AEX hier structureel boven en ontstaat meer opwaartse ruimte?

De huidige opwaartse herstelbeweging is zeer krachtig en bedraagt inmiddels ruim 43 punten. Eind december werd een lagere jaarbodem op de borden gezet bij 472,20 waarbij overigens ook een kortstondige neerwaartse doorbraak onder de dalende bodemlijn van een breed dalend trendkanaal plaatsvond. Deze doorbraak bleek echter vals en zorgde niet voor een verdere neerwaartse versteiling. Hierna werd uiteindelijk de dalende wig sinds begin december (vanaf de 530) opwaarts gebroken wat het startsein was van de huidige herstelbeweging. Als we kijken naar de gehele dalende trend sinds juli, is de huidige herstelbeweging ook de langstdurende en meest krachtige herstelbeweging. Daarbij is de AEX nu aanbeland bij een belangrijke weerstand, de dalende toppenlijn sinds juli. Deze toppenlijn heeft een al meerdere lagere raakpunten. De laatste lagere toppenzone werd in november/december gevormd bij de zone 530 – 534,20. Deze dalende toppenlijn is vandaag bij 515,90 te vinden en daalt wekelijks ruim 2 indexpunten. Een structurele opwaartse doorbraak zou meer ruimte vrijmaken voor een hertest van de zone 530 – 534,20. In dat scenario zal de langere dalende trend nog niet ten einde zijn gekomen, maar zal de neerwaartse trendmatigheid voor de komende periode wel afnemen. Het zal dan aanzienlijk langer duren voordat de jaarbodem van 472,20 weer in zicht zal kunnen komen. Deze opwaartse herstelbeweging is overigens ook nog steeds te zien als terugtest naar de onderkant van het voormalige topvormingsproces, de zone 516 – 517. Voor de komende dagen moeten we dus zeer alert zijn op de vorming van topsignalen en een neerwaartse draai.

Grafiek AEX-index op dagbasis

Bron: Reuters Metastock XV, 25 januari 2019

Huidige herstelbeweging als normale terugtest naar voormalige uitbraakniveaus
Het langetermijnbeeld is vorig jaar neerwaarts gedraaid. Dit zagen we in bijna alle indices. Deze bewegingen vonden plaats na de vorming van een groot topvormingsproces. In veel andere Europese indices werden daarbij al eerder dan in de AEX de voormalige en sinds 2009 stijgende bodemlijnen neerwaarts gebroken. Ook zagen we in deze indices de vorming en afronding van grote hoofd-schouderpatronen. Daarbij is de huidige herstelbeweging nog steeds te zien als terugtest (pullback) naar de neklijn van deze patronen. In dat scenario is er nog een aanzienlijke opwaartse ruimte (in bijv. de DAX) voordat deze neklijnen worden teruggetest. In de AEX werd juist een meervoudige toppenzone gevormd in de eerste 6 maanden van 2018 rond de 574. De laatste test zorgde voor een tijdelijke overshoot in juli vorig jaar naar een hogere jaartop bij 576,90. Verder werd bij elke top een groot toppatroon gevormd in de maandgrafiek. Zo werden een bearish engulfing, een shooting star en een dark cloud cover op de borden gezet. Pas in het laatste kwartaal van vorig jaar werd het grote topvormingsproces neerwaarts afgerond met de doorbraak onder de 516 – 517 zone. En in de loop van het laatste kwartaal werd ook de sinds 2009 stijgende bodemlijn op de logaritmische maandgrafiek neerwaarts gebroken. Dit betekende het einde van de bijna 10 jaar durende bullmarkt en de bevestiging van een nieuwe bearmarkt. De eerste tekenen van het einde van deze bullmarkt en verzwakking in de langere opgaande trend zagen we begin vorig jaar al. Destijds wist de AEX al niet meer de bovenkant van het brede stijgende langetermijntrendkanaal te bereiken. Ook werd begin vorig jaar na een klassieke blow-off beweging de versteilingsfase neerwaarts gebroken. Deze versteiling ontstond na de vorming van de vorige belangrijke langetermijnbodem begin 2016 bij 378. In de daaropvolgende 2 jaar steeg de AEX ruim 50% zonder grotere tegenreacties. Dit zorgde voor een steeds grotere euforie onder beleggers. Elke kleine terugval van enkele procenten werd toen gezien als ‘forsere’ correctie. Dit zijn vaak de eerste signalen voor het einde van een stijgende langetermijntrend. Momenteel zien we nog steeds de nodige euforie in de markt en dat geeft naar mijn mening aan dat deze neerwaartse trend in het langere technische beeld nog niet ten einde is gekomen.

Wees alert op de vorming van toppatronen en een verzwakking onder de vanaf 472,20 stijgende kortetermijnbodemlijn
Van de 103 punten daling vanaf de juli-top tot aan de decemberbodem is tijdens deze herstelbeweging inmiddels ruim 40 punten goedgemaakt. Hiermee is de AEX ook nipt boven zijn eerste (38,2%) Fibonacci-retracementniveau terechtgekomen. Dit niveau bij 513 maakt deel uit van een bredere weerstandszone waar dus ook de sinds juli dalende toppenlijn (515,90) en de zone 516 – 517 zijn te vinden. Met het bereiken van deze zone afgelopen vrijdag moeten we zeer alert zijn op een omkeer en de vorming van topsignalen. Afgelopen vrijdag werd de 2e opwaartse gap gevormd tijdens deze herstelbeweging tussen de 511,50 en 512,50. Voor vandaag lijkt de AEX met een lagere opening te starten. De vraag daarbij is of hij of de onder de genoemde gap zal starten en deze open laat staan waarmee een island reversal patroon zou ontstaan, of dat hij de vorige week gevormde gap zal sluiten. Deze bewegingen zijn interessant voor de eventuele vorming van een toppatroon. Belangrijker om de herstelbeweging te verzwakken en eventueel te beëindigen is een doorbraak onder de stijgende kortetermijnbodemlijn die startte bij de 472,20. Deze opgaande bodemlijn is vandaag te vinden bij 508,80 en loopt dagelijks ruim 1,5 indexpunt op. Onderliggende steunpunten zijn daarna te vinden bij het nog steeds dalende 50-daags gemiddelde van nu 504,20 en de volgende openstaande gap tussen 500,50 en 502,80. Onder de 502,80 wordt de trendomkeer in het kortetermijnbeeld definitief bevestigd. Aan de bovenkant ligt als eerste weerstand de dalende toppenlijn van nu 515,90. Daarboven ontstaat in principe ruimte naar de toppenzone van 530 – 534,20 met nog een aantal onderliggende weerstanden zoals bij 518,70. Belangrijkste voor de komende dagen is of de AEX door de genoemde dalende toppenlijn weet te breken, of dat er een top gevormd wordt in het kortetermijnbeeld als vorming van een volgende belangrijke middellangetermijntop.

Visie technische analyse:

korte termijn lange termijn steunniveaus weerstandniveaus
Short Short 511,50 – 512,50 / 508,80 / 504,20 515,90 / 516 -517 / 518,70 / 522,30

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.