Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX Laatste fase vorming lagere top

AEX Laatste fase vorming lagere top
22 feb 2018 om 08:47

De AEX testte gisteren precies de onderkant van de zware en belangrijke weerstandszone. Ondanks de opheffing van een eerder toppatroon, acht ik de kans groot dat het topvormingsproces in de laatste fase zit.

Krachtige neerwaartse vervolgbeweging in de komende weken?

De intradaytop van de afgelopen dagen werd iets verder opgehoogd naar een niveau van 534,50. Hiermee werd de top van de afgelopen dagen bij 533,80 gebroken en daarmee ook het eerdere toppatroon, de bearish engulfing. Toch verwacht ik niet dat deze beweging een volgende opgaande fase start. In tegendeel zelfs, de kans is naar mijn mening groot dat de huidige herstelbeweging in zijn laatste fase zit en de AEX binnenkort zijn recente jaarbodem van eerder deze maand bij 515,96 weer onder druk zal zetten. De trends in het korte en middellangetermijnbeeld zijn neerwaarts gericht. De huidige herstelbewegingen van de afgelopen anderhalve week zijn normaal na de zeer steile vrije val beweging vanaf de jaartop bij 572,80. In bijna een rechte lijn was de AEX vanaf 23 januari bij deze jaartop ongeveer 57 punten teruggevallen. Daarmee werd bijna de bovenkant van mijn 1e doelzone bij 505 – 510 getest. Ook bereikten de technische indicatoren op dat moment een forse oversold conditie. Deze niveaus in onder andere de RSI en de MACD hebben we de afgelopen jaren niet meer gezien. Ik gaf toen aan dat een herstelbeweging normaal zou zijn voor de vorming van de 1e lagere top in het kortetermijnbeeld. Een opwaartse richtzone voor deze herstelbeweging lag bij 534,60 – 537,70. Met een intradaytop bij 534,50 is de onderkant van deze zone nu precies getest. Een verdere ophoging van de top van deze herstelbeweging is nog mogelijk, maar we moeten zeer alert zijn op een krachtig neerwaarts vervolg in de komende dagen.

Terugtest van het neerwaarts draaiende 200-daags gemiddelde
De opwaartse richtzone van deze herstelbeweging bestaat uit een groot aantal weerstandniveaus. Zo ligt bij de 534,60 de bodemzone van de mini-correctie die in november vorig jaar plaatsvond. Verder ligt bij 534,90 het neerwaarts draaiende 200-daags gemiddelde. De herstelbeweging is dus eigenlijk te zien als terugtest naar dit gemiddelde. Verder liggen bij de 537,70 een drietal belangrijke niveaus. Dit was de top van een eerdere eendaagse herstelbeweging in februari (van 522,20 naar 537,70). Verder ligt hier nu de onderkant van de 2e neerwaartse gap van de eerdere vrije val beweging. Deze openstaande gap is nu te vinden tussen de 537,70 en 540,80. Als laatste is bij de 537,70 het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau te vinden van de gehele correctieve beweging tot nu toe. Een duidelijke slotkoers hierboven zou meer opwaartse ruimte vrijmaken. In dat scenario blijft de neerwaartse trend wel intact maar zal de neerwaartse kracht wel deels uit deze correctieve beweging worden gehaald. Een dergelijke beweging verwacht ik momenteel niet. De zware weerstandszone zal naar mijn mening de toppenzone worden van deze herstelbeweging waarna we in de komende dagen/ week de neerwaartse druk naar lagere niveaus weer kunnen opvoeren. Aan de onderkant ligt er slechts weinig steun. De belangrijkste niveaus zijn te vinden bij 522,20, de oude bekende zone van 519 – 521 en natuurlijk de bodem tot op heden bij 515,96. Vlak daaronder liggen nog een tweetal kleine steunpunten bij 515,80 en 512,80 waarna de belangrijke steunzone van 505 – 510 in zicht kan komen in de komende weken. In deze zone ligt de toppenzone uit 2015 die destijds het startpunt was van een krachtige neerwaartse correctieve beweging die uiteindelijk pas eindigde bij de belangrijke langetermijnbodem van 378, een correctieve beweging destijds van ongeveer 25%. Bij de zone 505 – 510 liggen verder ook de bodems van de 2 kleine correcties uit 2017.

Voortzetting correctie tot onder de 500 punten?
Ondanks dat mijn 1e doelzone bijna werd getest met een dieptepunt bij 515,96 acht ik de kans realistisch dat de neerwaartse weg nog aanzienlijk verder zal worden vervolgd. Onder de zone 505 – 510 ligt nog een belangrijk punt bij 500. Hier is het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau te vinden van de gehele 2 jaar durende opgaande beweging vanaf de 378-bodem in februari 2016. Maar een test van de 2e doelzone bij 475 – 485 sluit ik de komende periode zeker niet uit. Uiteindelijk zal deze correctieve tegenreactie naar mijn mening zorgen voor de vorming van een volgende langetermijnbodem. Vanaf de vorige langetermijnbodem bij 378 is de markt ruim 50% opgelopen in 2 jaar tijd. Daarbij werden de opgaande bewegingen steeds steiler en nam de euforie onder beleggers steeds verder toe. Opvallend daarbij was het kleine aantal tussentijdse correcties. Deze bleven zeer beperkt qua aantal en qua terugval. Zo zagen we in 2017 slechts 2 kleine correcties van 5% en 6% in de zomermaanden. Begin januari werd na een kleine terugval een volgende krachtige fase gestart. Zo steeg de AEX ruim 32 punten in 3 weken tijd vanaf de 540,35 tot aan de 572,80. Ik gaf eerder al aan dat deze beweging te zien was als een zogenoemde blow-off beweging, een zeer steile opwaartse kortetermijnbeweging die vaak aan het einde van een langere stijgende trend optreedt. Een dag na de vorming van de jaartop werd deze blow-off beweging (tevens een stijgende wig) afgebroken waarna ook al snel de sinds februari 2016 stijgende bodemlijn met een neerwaartse gap onder de 553 werd gebroken. Dit betekende het einde van de stijgende middellangetermijntrend zoals we die 2 jaar lang kenden. Risicosignalen zagen we natuurlijk ook al langere tijd vanuit de divergentie met de intermarktindicatoren zoals de 10-jaars rente, de goudprijs en de valuta’s

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.