Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX -krachtig, maar blijf alert

AEX -krachtig, maar blijf alert
23 jan 2018 om 08:36

Er zit veel opwaartse kracht in het kortetermijnbeeld van de AEX. In een snel tempo zet hij door richting het volgende langetermijndoel van 590. De vraag is tot hoever de AEX in de komende tijd zal oplopen.

35 punten stijging sinds begin januari tijdens blow-off beweging

Als we kijken naar het technische beeld over de afgelopen twee jaar dan zien we een zeer krachtige opgaande trend met slechts enkele beperkte correctieve tegenreacties. Vanaf de februari 2016-bodem is de AEX al bijna 200 punten opgelopen. Deze bodem werd 2 jaar geleden nog bij 378 op de borden gezet, een stijging van ruim 50%. Wel lijkt de huidige beweging steeds meer op een zogenoemde blow-off beweging, een laatste klassieke en zeer steile opgaande beweging binnen een stijgende trend. Deze bewegingen zien we ook duidelijk in de Amerikaanse indices. Het elastiek in het middellangetermijnbeeld wordt daarbij steeds verder opgerekt, maar het moment van knappen is echter niet te voorzien. Zodra het elastiek knapt, is de kans op een aanzienlijke tegenreactie echter wel groot. Maar zolang de opgaande zeer steile trends intact blijven, blijven hogere koersen in het kortetermijnbeeld mogelijk. Kijken we overigens naar de bewegingen vanaf de 1e handelsdag van dit jaar, dan zien we al een stijging van bijna 35 punten. Dit terwijl op de 1e handelsdag van dit jaar voor het eerst in 2 jaar de stijgende middellangetermijnbodemlijn neerwaarts werd gebroken. Dit bleek achteraf een eenmalige ‘valse’ neerwaartse doorbraak. De recente doorbraak van mijn eind 2016 afgegeven volgende langetermijndoel bij 564 zorgde voor de huidige krachtige vervolgbeweging en de volgende fase in de stijgende langetermijntrend. Toch moeten we zeer alert blijven op topvormingsignalen en de start van een forsere correctie in de komende tijd.

Opvallende en conflicterende bewegingen intermarktindicatoren
In de afgelopen weken heb ik vaker de situatie vanuit de intermarktindicatoren besproken. Deze situatie geeft momenteel ook het steeds verder toenemende risico op de aandelenmarkten aan. Dit is overigens geen onbekend fenomeen in een situatie van euforie en tijdens een blow-off beweging. Bij deze indicatoren letten we vooral op de situatie van de aandelenmarkten in combinatie met de rentemarkt en de valutamarkt. In de rentemarkt zien we de krachtige opgaande trend in de 10-jaars rente steeds sterker worden. Zo brak de 10-jaars rente in Duitsland bijvoorbeeld recentelijk de volgende en jarenlange dalende tendens. Bij de euro-dollar zagen we al een krachtige trendomkeer vorig jaar plaatsvinden, waarbij recent ook het eerste doel (1,21) opwaarts werd gebroken. Mijn volgende doel ligt bij 1,27. Verder zien we ook het uitbodemende en opwaarts draaiende technische beeld bij de VIX (volatiliteit) en de steeds euforischer wordende beleggers en media betreffende de aandelenmarkt. Een zeer risicovolle situatie. Als we dan verder kijken naar de situatie over de afgelopen 2 jaar dan zien we eigenlijk alleen beperkte correcties als tegenreacties sinds de belangrijke langetermijnbodems uit februari 2016. In 2017 bleef het aantal kleine correcties zelfs beperkt tot 2 stuks in de AEX waarbij de opwaartse kracht groot was. Een beweging die we nog niet eerder hebben gezien sinds de start van deze bullmarkt in 2009.

Blijf zeer alert op plotselinge omkeer in een blow-off situatie
Vandaag lijkt de AEX opnieuw met een openingsgap te starten en ook direct boven de stijgende toppenlijn van een stijgende wig en het 161,8%-Fibonacci-projectieniveau van de novemberterugval. Deze niveaus liggen in de zone 572 – 572,50. Hiermee zou meer ruimte ontstaan richting de 584 tot 590. Voor de komende dagen moeten we echter zeer alert zijn op de vorming van nieuwe toppatronen en de zeer steile opgaande bodemlijn sinds begin dit jaar. Deze bodemlijn ligt vandaag bij 568,50. Daaronder zou in het zeerkortetermijnbeeld een verzwakking ontstaan. Meer neerwaartse druk ontstaat echter pas onder het recente uitbraakniveau van 564 en de zone 557,40 – 557,80. In deze zone liggen de voormalige novembertop en de recente bodems. Daaronder lijkt de druk te kunnen worden opgevoerd richting de zeer belangrijke en cruciale sinds februari 2016 stijgende bodemlijn van nu 550. Pas onder deze opgaande bodemlijn lijkt het startsein voor een forsere correctie te worden gegeven. Zolang deze bodemlijn niet wordt gebroken, blijft de opwaartse druk in het middellangetermijnbeeld intact. Toch kan in een blow-off situatie met een zeer hoge RSI-waarde een plotselinge en onverwachte krachtige omkeer plaatsvinden.

korte termijn lange termijn steunniveaus weerstandniveaus
Neutral Long 568,50 / 564 / 557,80 – 557,40 / 550 584 / 590 / 596

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.