Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX – Herstel nog steeds intact

AEX – Herstel nog steeds intact
31 jan 2019 om 08:48

De AEX wist gisteren voor de eerste keer op slotbasis door de sinds juli dalende toppenlijn te breken. Een structureel slot deze week hierboven zorgt voor meer opwaarts potentieel. Het einde van het herstel laat nog op zich wachten.

Krachtig herstel zorgt voor doorbraak van de dalende toppenlijn
Mijn eerdere verwachting van de vorming van een top onder deze dalende toppenlijn werd gisteren teniet gedaan. Deze toppenlijn kende in de afgelopen 7 maanden meerdere raakpunten. Met deze doorbraak is nog steeds geen einde gekomen aan het zeer krachtige herstel sinds eind vorig jaar. Er kan nog steeds sprake zijn van een tijdelijke overshoot, maar dan zou de AEX deze week weer onder deze dalende toppenlijn terecht moeten komen. Een structurele doorbraak hierboven zorgt voor meer opwaartse ruimte richting de zone 530 – 534,20. Hier liggen de toppen van november en december. Dit zijn ook de vorige lagere toppen in het middellangetermijnbeeld. Pas een structureel slot hierboven zorgt voor een meer zijwaartse bewegingsruimte in de daaropvolgende maanden. In dat scenario zal het aanzienlijk langer duren voordat de AEX zijn bodem bij 472,20 weer onder druk kan gaan zetten. Inmiddels nadert deze herstelbeweging alweer de 50 punten en daarmee zou er ook sprake zijn van een herstelbeweging van ruim 10% in een maand tijd. Met de doorbraak boven de dalende toppenlijn zal het ook langer gaan duren voordat de AEX de bodem bij 472,20 weer onder druk zal gaan zetten. De trend in het langere beeld blijft neerwaarts gericht, maar de neerwaartse trendmatigheid is hiermee wel afgenomen. Alleen de vorming van een duidelijk toppatroon en een beweging deze week onder de dalende toppenlijn van nu 514,50 kan ervoor zorgen dat er sprake is van een valse opwaartse doorbraak. Aan de andere kant zien we dat de herstelbeweging te steil is zonder tussentijdse terugvallen. De vanaf de bodem bij 472,20 stijgende bodemlijn loopt dagelijks ruim 1,5 punt op en is vandaag alweer bij 513,70 te vinden. Een neerwaartse doorbraak hieronder is noodzakelijk voor de 1e verslechtering in het krachtige opgaande kortetermijnbeeld.

Opwaartse ruimte naar 530 – 534. Langere trend blijft negatief, maar zal minder steil verlopen
Als we kijken naar het langere technische beeld is er zeker niet ineens sprake van de voortzetting van de bullmarkt richting de toppen van vorig jaar. Vorig jaar bleek een klassiek overgangsjaar te zijn waarbij de belangrijkste doorbraken in het laatste kwartaal plaatsvonden. Als eerste werd de onderkant van het 9 maanden durende topvormingsproces bij 516 – 517 neerwaarts gebroken. Daarna werd ook de sinds begin 2009 stijgende bodemlijn op de logaritmische maandgrafiek gebroken. Hiermee kwam een einde aan de bijna 10 jaar durende bullmarkt. De huidige zeer krachtige opleving kan dan ook gezien worden als terugtest naar de voormalige onderkant van het genoemde topvormingsproces, ondanks dat de AEX hier nu een paar punten boven staat. Ook de nog steeds aanwezige euforie onder beleggers blijft een risicovol signaal. Deze euforie zagen we ook steeds verder toenemen in de jaren 2016 tot medio 2018. Nadat in februari 2016 een belangrijke hogere langetermijnbodem was gevormd bij 378, steeg de AEX in 2 jaar tijd ruim 50%. Tijdens deze periode werd de euforie onder beleggers en analisten steeds groter. Dit zagen we onder andere door het zeer beperkte aantal neerwaartse tegenreacties en de diepte daarvan. Deze tegenreacties bedroegen hooguit 5% tot 6% en werden door velen gezien als forsere correctie en instapgelegenheid. Na de blow-off fase begin 2018 werd de sinds 2016 stijgende bodemlijn neerwaarts gebroken. Dit betekende, precies een jaar geleden, de eerste duidelijke verzwakking in het langetermijnbeeld. In de eerste 6 maanden van 2018 werd toen rond de 574 een drievoudige toppenzone gevormd die telkens gepaard ging met de vorming van een toppatroon in de maandgrafiek. Zo werden een bearish engulfing, een shooting star en een dark cloud cover op de borden gezet. Pas na de vorming van de 3e top in juli heb ik mijn langetermijnopinie voor het eerst verlaagd naar Neutral. Deze is enkele maanden geleden verder verlaagd naar Short. Ondanks de kracht in de AEX en de doorbraak boven de 1e dalende toppenlijn, is de vorige toppenzone (530 – 534) en het dalende 200-daags gemiddelde nog niet bereikt en gebroken. Ook zien we dat de internationale situatie veelal nog niet is verbeterd. We zien in alle indices krachtige herstelbewegingen, maar veel indices hebben hun technische situatie in het middellangetermijnbeeld nog niet zien verbeteren. De DAX brak gisteren zelfs al onder zijn vanaf de bodem stijgende kortetermijnbodemlijn (vergelijkbaar met de 514,50 in de AEX). Ik ga er nog steeds vanuit dat de neerwaartse trend dit jaar zal worden voortgezet naar aanzienlijk lagere niveaus.

Verslechtering in het kortetermijnherstel treedt op onder de steile opgaande bodemlijn van nu 513,70
De huidige herstelbeweging duurt al 5 weken en zorgde voor een stijging van bijna 50 punten. Dit is ook de meest krachtige herstelbeweging in de afgelopen 7 maanden tijd. Pas een doorbraak boven de 530 – 534,20 en het 200-daags gemiddelde zorgt voor een verbetering in het middellangetermijnbeeld. Hieronder liggen nog enkele weerstanden. Zo ligt bij 525 het 50% Fibonacci-retracementniveau tussen de top van juli en de decemberbodem. Tussen de 519,90 en 522,30 ligt verder nog een openstaande neerwaartse gap die begin december werd gevormd. Wel is hiermee het grootste deel van de decemberterugval weer goedgemaakt. Dit zien we vaker nadat een stijgende of dalende wig wordt afgerond. De betreffende dalende wig sinds begin december werd begin dit jaar opwaarts gebroken, wat de start van de huidige herstelbeweging inzette. De dalende wig startte bij de decembertop van 530 en zorgde toen voor een daling van bijna 60 punten. Na de doorbraak door de sinds juli dalende toppenlijn, is nu een hertest van de zone 530 – 534,20 mogelijk. Zolang hij daaronder weet te blijven in de komende tijd, blijft de kans aanwezig op een minder steil dalende trend in het middellangetermijnbeeld. Verder staan de technische indicatoren op hoge niveaus, wat de kans op een krachtig verder vervolg verkleind. Ondanks de opwaartse doorbraak moeten we alert blijven op de vorming van nieuwe toppatronen. Ook zien we bij veel andere indices nog geen verbeteringen in het middellangetermijnbeeld. Eerste steun ligt nu bij de stijgende kortetermijnbodemlijn van 513,70. Zolang deze lijn niet structureel neerwaarts wordt gebroken, blijft een verdere opwaartse beweging kansrijk.

korte termijn lange termijn steunniveaus weerstandniveaus
Short Short 514,50 / 513,70 / 511 / 509,30 / 502,80 522,30 / 525 / 530 / 534,20 / 537

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.