Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX eindfase herstelbeweging?

AEX eindfase herstelbeweging?
1 okt 2018 om 08:53

Afgelopen vrijdag brak de AEX opnieuw met een forse candlestick onder de dalende toppenlijn vanaf de jaartop. De vraag voor de komende dagen is of de volgende lagere top bij 554,35 al is gevormd of dat het herstel doorzet.

Het laatste kwartaal van 2018 start vandaag en de AEX bevindt zich sinds begin dit jaar nog steeds in een groot topvormingsproces dat vergelijkbaar is met het proces dat in 2015 plaatsvond. Na een blow-off beweging in de eerste drie weken van dit jaar vond eind januari de belangrijke neerwaartse doorbraak plaats onder de sinds begin 2016 stijgende bodemlijn. Hiermee werd de 2 jaar durende versteiling binnen de grenzen van de sinds 2009 stijgende langetermijntrend gebroken. Deze 2 jaar durende opwaartse versteiling zorgde voor een stijging van ruim 50% zonder forsere correcties. Begin dit jaar vond de eerste forse correctie in 2 jaar tijd plaats van precies 10%. Dit zorgde in het eerste kwartaal voor een meervoudige bodemzone rond de 516 punten. Zowel in het 2e als in het 3e kwartaal vond een hertest plaats van de toppenzone rond de 574 punten. Hiermee is een zware weerstandszone ontstaan. Elke top in de afgelopen drie kwartalen rond de 574 zorgde voor een daaropvolgende correctie en de vorming van een toppatroon in de maandgrafiek. Zo werd begin dit jaar een bearish engulfing gevormd, in mei een shooting star en werd augustus recentelijk afgerond met een dark cloud cover. Inmiddels is de 3e correctie van dit jaar al enige tijd onderweg en zorgde voor een daling tussen top en bodem van 7,5%. Toch verwacht ik dat deze correctie verder door zal zetten. Enkele weken geleden heb ik voor het eerst in jaren mijn langetermijnopinie al verlaagd naar Neutral.

Grafiek AEX-index op dagbasis

Bron: Reuters Metastock XV, 28 september 2018

Neerwaartse signalen intact, dit kwartaal hertest van zone 516 – 517?
De huidige en 3e correctie van dit jaar startte bij de jaartop van eind juli bij 576,90. Direct na de vorming van deze top werd de steile opgaande bodemlijn vanaf de junibodem (dieptepunt 2e correctie bij 544) gebroken waarna in augustus ook de sinds maart stijgende bodemlijn werd gebroken. Hiermee was een duidelijke verslechtering ontstaan in het technische beeld van de AEX voor de laatste maanden van dit jaar. Vorige maand werd ook de junibodem gebroken waarmee de weg werd geopend voor een hertest van de meervoudige steunzone bij 516 – 517. Verder werd een groot hoofd-schouderpatroon geactiveerd onder de neklijn van 550. In september vond een 2e vrije val beweging plaats dit jaar waarmee de bodem van deze correctieve beweging tot op heden bij 533,90 op de borden werd gezet. Hiermee werd het laatste belangrijke steunpunt tot aan de bodemzone getest. Deze steunzone is de in april gevormde opwaartse gap tussen de 529,40 en 533,60. Toch zal een dalende trend gepaard gaan met herstelbewegingen en daarmee de vorming van lagere toppen. Bij de septemberbodem van 533,90 werd een grote hammer en een bullish engulfing gevormd op de daggrafiek wat het startpunt van de huidige herstelbeweging betekende. Deze herstelbeweging is krachtiger dan ik had verwacht maar lijkt wel op zijn laatste benen te lopen. De vraag voor de komende dagen is dan ook waar de top komt te liggen. Vorige week vond een eerste opwaartse doorbraak plaats boven zowel het 200-daags gemiddelde evenals de dalende toppenlijn vanaf de juli-top. Tot op heden was er hiermee slechts sprake van een tijdelijke overshoot. Deze toppenlijn is vandaag bij 551,80 te vinden ongeveer gelijk met het 200-daags gemiddelde. Een beweging hierboven creëert meer opwaartse ruimte naar de top van vorige week bij 554,35 en het 50%-Fibonacci-retracementniveau bij 555,50 van deze 3e correctie. Een verder herstel richting het dalende 50-daags gemiddelde bij 557,90 mogen we in dat scenario ook niet uitsluiten. Daarboven liggen verder nog de oude bekende 564 weerstand en de 1e lagere top bij 565,60. Ik acht de kans beperkt dat de AEX deze niveaus zal testen. Maar we moeten nu alert zijn op de vorming van nieuwe toppatronen, waarbij ook de RSI een lagere top lijkt te hebben gevormd. Als we kijken naar deze herstelbeweging dan werd de versteiling over de laatste anderhalve week afgelopen vrijdag neerwaarts gebroken. Toch ligt daaronder nog de vanaf de septemberbodem stijgende bodemlijn bij 545,50. Hieronder lijkt de lagere top een feit te zijn en kan de neerwaartse druk weer snel worden opgevoerd.

Visie technische analyse:

korte termijn lange termijn steunniveaus weerstandniveaus
Short Neutral 549,50 / 545,50 / 544 / 537,50 551,80 / 554,35 / 555,50 / 557,90 / 560,50

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.