Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX doorbraak 564, en nu?

AEX doorbraak 564, en nu?
19 jan 2018 om 08:48

De AEX brak gisteren met een openingsgap door de 564. Deze gap werd uiteindelijk gesloten, maar de slotkoers lag wel boven de 564. Wordt deze doorbraak structureel of is er sprake van een overshoot?

Het doorbreken van een dergelijk belangrijke weerstand is vaak een proces dat de nodige tijd in beslag neemt. We zagen in de afgelopen twee weken al de nodige consolidatie onder deze weerstand ontstaan. De bewegingsruimte bleef toen beperkt tot ongeveer 5,5 punt. Woensdag verhoogde de AEX al zijn jaartop tot net boven de 564 en gisteren vond de eerste duidelijke slotkoers hierboven plaats. We moeten in de komende dagen bezien of deze doorbraak stand houdt en er een volgende opwaartse beweging wordt ingezet, of dat er slechts sprake zal zijn van een kortstondige overshoot boven deze weerstand. Kijkend naar veel andere indices dan zien we toch de nodige vermoeidheid in Europa waar de afgelopen dagen geen hogere toppen werden geplaatst. In de VS zagen we eerder deze week al de vorming van toppatronen in de daggrafieken. Een slotkoers binnen enkele dagen onder de 564 met bevestiging onder de zone 557,40 – 557,80 zou betekenen dat de eerste aanval (ondanks de doorbraak) is afgeslagen. Zolang de AEX boven de 564 weet te blijven, is de kans op een verdere stijging naar de stijgende kortetermijntoppenlijn danwel het 161%-Fibonacci-projectieniveau van de november-terugval realistisch. Deze niveaus zijn respectievelijk bij 570,30 en 572 te vinden. Met deze doorbraak is overigens wel een belangrijk langetermijndoel bereikt en liggen de volgende opwaartse langetermijndoelen bij 590 en 609. Bij 564 lag de dubbele top en startpunt van de bearmarkt uit 2007.

Tot hoever gaat deze krachtige en euforische beweging door?
Als we kijken naar het kortetermijnbeeld dan zien we een krachtige stijging sinds de start van het nieuwe handelsjaar. Op de 1e handelsdag brak de AEX nog intraday door de sinds februari 2016 stijgende bodemlijn en vormde een bodem bij de steun van 540,35. Dit was het startpunt van een krachtige opgaande beweging die alleen met een korte consolidatiefase werd onderbroken. Inmiddels staat de teller alweer op 26 punten stijging vanaf de bodem van begin januari. Deze opgaande beweging verloopt echter zeer steil waarbij de risico’s aanwezig blijven. Deze komen onder andere vanuit de intermarket-indicatoren (zoals de krachtige stijging van de eurodollar en de opwaartse rente-ontwikkeling) maar ook vanuit de aanwezige euforie in de markt en de technische indicatoren. Als we bijvoorbeeld kijken naar de RSI dan test deze bijna zijn overbought-grens, maar is er ten opzichte van de novembertop nog steeds sprake van negatieve divergentie. De euforie is zeer hoog te noemen ondanks dat er geen extreme stijgingen op dagbasis plaatsvinden. Er heeft sinds de bodem in februari 2016 bij 378 geen forsere correctie van 10% meer plaatsgevonden en vorig jaar waren er zelfs slechts 2 kleine correcties van 5% en 6% en 1 mini-correctie van 4%. Een situatie die we tijdens deze bullmarkt nog niet eerder hebben gezien.

Slotkoers onder 564 en 557,40 wijst op potentiele topvorming
Een structureel slot boven de 564 zet een verdere opwaartse weg open, maar we moeten dus alert blijven dat er geen sprake is van een overshoot in deze euforische markt. Toch zal een forsere correctie pas worden gestart onder de sinds februari 2016 stijgende bodemlijn van nu 548. Zolang de AEX daarboven weet te blijven, blijft de krachtige opwaartse trend intact. Om eventueel te kunnen spreken van een ‘overshoot’-top is het belangrijk dat de AEX weer snel onder de 564 terecht komt en bevestiging geeft onder de steunzone van 557,40 – 557,80. Hier liggen de recente bodems en de novembertop. Als we verder kijken naar het kortetermijnbeeld dan zagen we gisteren ook de vorming van een ‘hanging man’ Dit patroon wordt boven top van gisteren (566,50) weer opgeheven. Over de afgelopen paar weken (sinds begin januari) zien we verder de contouren van een stijgende wig. Bij een dergelijk patroon stijgen de bodems sneller dan de toppen, ook dat zijn potentiele omkeerpatronen die wijzen op vermoeidheid. We moeten dus alert blijven (ondanks de euforische doorbraak) op een plotselinge neerwaartse omkeer. Maar zolang de AEX boven de 564 en uiteindelijk de zone 557,40 – 557,80 weet te blijven, blijft de kans op een verdere verhoging van de jaartop in de komende tijd realistisch.

Dubbele top in de DAX blijft kansrijk
Het internationale beeld is natuurlijk krachtig, maar ook daar zijn de nodige risico’s te zien. We zien over de afgelopen twee jaar een vier tot vijf versteilingen in de Amerikaanse indices. Dit is een situatie die nog niet eerder zo krachtig is voorgekomen. Een doorbraak onder de eerste versteilingen kan wel eens een krachtige tegenreactie opleveren. Daarbij werden eerder deze week toppatronen gevormd als eerste risico-signaal in veel Amerikaanse indices. Kijken we naar de Duitse DAX dan zien dat deze index ook vermoeid oogt. De novembertop werd tot op heden nog niet bereikt. De huidige bewegingen kunnen nog steeds leiden tot een gelijke danwel lagere top. Het te breken niveau in de DAX is de stijgende middellangetermijnbodemlijn van nu 12.915. deze bodemlijn werd op de 1e handelsdag van dit jaar nog precies getest, maar de daaropvolgende herstelbeweging stokte tot op heden onder de top van de afgelopen maanden. Boven deze top van 13.525 ontstaat meer opwaartse ruimte. De handelsruimte wordt dus steeds smaller en de DAX zal binnenkort een vervolgrichting moeten kiezen.

Grafiek Xetra DAX op dagbasis

Grafiek S&P 500 Index op dagbasis

Visie technische analyse:

korte termijn lange termijn steunniveaus weerstandniveaus
Short Long 564 / 557,80 / 557,40 / 552 / 548 566,50 / 570.30 / 572

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.