Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX consolidatie op hoog niveau

AEX consolidatie op hoog niveau
6 nov 2017 om 08:41

De laatste handelsdagen is er sprake van consolidatie op een hoog niveau. De stijgende kortetermijntrend is nog steeds intact en de belangrijke weerstand bij 564 is nog steeds in zicht, maar blijf alert op een plotselinge omkeer.

Stijgende korte termijn bodemlijn vandaag bij 547,50 te vinden

In het kortetermijnbeeld zien we een krachtige opgaande kortetermijntrend. De eerdere en zeer steile opgaande bodemlijn vanaf de augustusbodem (505,90) werd al wel neerwaarts gebroken. Deze voormalige opgaande bodemlijn had een viertal raakpunten, de neerwaartse doorbraak leek toen het topsignaal in de markt voor de daaropvolgende periode. Toch wist de AEX niet onder de eerdere bodems in de zone 539 – 539,75 te breken om de top te bevestigen. Hij vormde een bodem bij 540,40 waarna de opwaartse weg naar hogere jaartoppen weer werd hervat. Hierdoor is te zien dat in een krachtige en euforische markt de bevestigingssignalen belangrijk zijn. De neerwaartse doorbraak van enkele weken geleden bleek hiermee een ‘valse’ doorbraak te zijn. De contouren van een nieuw en breder stijgend trendkanaal ontstonden. Het vorige trendkanaal was maar 10 punten breed, het huidige trendkanaal is ongeveer 15 punten breed. Ook is de hellingshoek van dit trendkanaal minder steil. Hij loopt dagelijks ongeveer 0,80 punt op. Vandaag is de onderkant van dit trendkanaal te vinden bij 547,50. Een neerwaartse doorbraak hieronder zou opnieuw een verzwakking betekenen, maar ook dan is nog bevestiging nodig onder de meest recente bodem die bij 540,40 is te vinden. Zolang deze verslechteringen niet plaatsvinden in de AEX blijft een test van de zware weerstand van 564 mogelijk. Hier ligt de dubbele top uit 2007, wat destijds het startpunt was van een forse en lange bearmarkt tot onder de 200 punten.

Geen tegenbewegingen groter dan 1,5% sinds de augustusbodem bij 505,90
Al sinds eind vorig jaar is er sprake van een zeer krachtige markt die maar weinig neerwaartse tegenreacties laat zien. Hierdoor is er naar mijn mening sprake van een euforische markt. Ook als we kijken naar enkele buitenlandse indices zien we steeds verdere versteilingen van de opgaande trend. 11 maanden geleden werd bij 445,65 een bodem op de borden gezet, het 4e raakpunt langs de sinds februari stijgende middellangetermijntrend. Vanaf dit punt is de AEX gaan versteilen. Zonder tegenreacties die groter waren dan 3% steeg de AEX in 6 maanden tijd naar de mei-top van 537,80. In de periode van mei tot en met augustus werden grote en belangrijke topvormingspatronen gevormd. Deze kregen echter geen vervolg. Er vonden in totaal 2 kleine correcties plaats die telkens eindigden bij de horizontale steunzone rond 506. De test van deze bodem in augustus was het startpunt van de huidige opgaande kortetermijnbeweging. Vanaf deze bodem vond opnieuw geen enkele mini-correctie plaats die groter was dan 3%. Alleen een tegenreactie van 1,5% was er op de borden van de AEX te zien. Hij viel toen terug van 549,45 naar 540,40.

Belangrijke sinds februari 2016 stijgende bodemlijn bij 532,50
Om een grotere correctie te starten moet de AEX onder een langere stijgende bodemlijn breken. Op de maandgrafiek is deze duidelijk te zien met een startpunt bij de 378-bodem van februari 2016. In augustus en september werd deze opgaande bodemlijn behoorlijk onder druk gezet, maar niet gebroken. Maandelijks stijgt deze bodemlijn ongeveer 7 punten en vandaag ligt hij bij 532,50. Zolang deze opgaande bodemlijn niet wordt gebroken, blijft er sprake van een zeer krachtige opgaande middellangetermijntrend. Een doorbraak onder de kortere bodemlijn zou een beweging richting deze langere bodemlijn kunnen starten. Maar zolang deze niet wordt gebroken, blijft er sprake van een zeer krachtige opgaande trend. Elke terugval zou dan slechts een rimpeling zijn in de langere maandgrafiek. Een ander en risicovol teken van euforie is de algemene opinie in de markt. Veel beleggers verwachten voorlopig geen correcties meer. Ook het uitblijven van grotere correcties zorgt voor een steeds grotere euforische stemming op de markt. Andere risicosignalen zijn de technische indicatoren. Daar zien we duidelijke negatieve divergentie in meerdere tijdstermijnen in zowel de VIX als de RSI.

Binnenkort test zware weerstand bij 564?
Vorige week werd een hogere jaartop op de borden gezet bij 557,35. Deze top ging gepaard met de vorming van een shooting star en geldt als eerste weerstand. Daarboven ligt nog een punt bij 559,40 waarna de 564 in zicht komt. Dit is de dubbele top van 2007. Een structurele meerdaagse doorbraak hierboven zou de volgende fase richting de volgende opwaartse doelen opstarten. Deze zijn te vinden bij 590 en 610, voormalige toppen uit de jaren 1998 – 2002. Toch moeten we met de nodige risicosignalen alert zijn op een plotselinge en mogelijk forse neerwaartse draai in de markt. Een ander teken van euforie waren de 9 opwaartse gaps sinds de augustusbodem, een aantal dat we niet vaak zien in een dergelijk korte periode. De 9e gap werd eind vorige week al gesloten. Ook zien we dat er opnieuw twijfel in de markt komt over het vervolg in de komende tijd. Na de shooting star werden een tweetal doji’s gevormd waarbij de slotkoers nagenoeg gelijk ligt aan de openingskoers. Toch moet de stijgende bodemlijn bij 547,50 worden gebroken als eerste verzwakking. Daarboven liggen nog kleine steunpunten bij de voormalige jaartop van 549,45 en de 551,15. Onder de genoemde stijgende bodemlijn wordt een volgende top in de markt pas bevestigd zodra de meest recente bodem, (2e raakpunt stijgende bodemlijn) bij 540,40 neerwaarts wordt gebroken. Zolang deze verslechteringen niet plaatsvinden, blijft een test van de zware weerstand bij 564 tot de mogelijkheden behoren in de komende weken.

korte termijn lange termijn steunniveaus weerstandniveaus
Neutral Long 551,15 / 549,45 / 547,50 / 540,40 557,35 / 559,40 / 562,60 / 564

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.