Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX Beperkt herstel

AEX Beperkt herstel
15 aug 2018 om 08:31

De herstelbeweging in het kortetermijnbeeld bleef gisteren beperkt. Ook sloot de AEX opnieuw onder het afvlakkende 50-daags gemiddelde. De druk op de sinds maart stijgende bodemlijn neemt verder toe.

Belangrijke stijgende bodemlijn bij 557,10 te vinden

In het middellangetermijnbeeld zien we sinds begin dit jaar nog steeds een groot topvormingsproces dat naar mijn mening in de komende maanden voor meer neerwaartse bewegingen zal zorgen. Het is daarbij wel de vraag of de meervoudige bodemzone uit het 1e kwartaal nog bereikt en gebroken zal worden in 2018. Deze kans acht ik nog steeds aanwezig. Tot op heden kende dit jaar slechts een tweetal correcties. Een forse correctie eind januari van ongeveer 10% en een normale correctie van ruim 5% in mei-juni. Langs deze bodems bij 516 en 544 is een nieuwe stijgende bodemlijn te trekken die dagelijks ongeveer een halve punt oploopt en vandaag bij 557,10 ligt. Een neerwaartse doorbraak hieronder zou de volgende en recent gevormde top definitief bevestigen en de volgende diepere correctie kunnen inzetten. Zolang de AEX hierboven weet te blijven, blijft een hertest van de toppenzone mogelijk. Als we echter kijken naar het kortetermijnbeeld, vanaf de juni-bodem van 544, dan zien we dat de gevormde stijgende bodemlijn in het kortetermijnbeeld eind vorige week al wel werd gebroken. Deze opgaande bodemlijn in het kortetermijnbeeld kende een groot aantal raakpunten en zorgde uiteindelijk voor een verhoging van de jaartop naar 576,90. Deze doorbraak was echter niet structureel en lijkt een overshoot te zijn geworden. De neerwaartse doorbraak onder de sinds juni stijgende bodemlijn vond overigens plaats met een forse neerwaartse gap, waardoor de kans dat de top is gevormd aanzienlijk is toegenomen.

Groot topvormingsproces sinds begin dit jaar nog steeds intact
Er zijn nog steeds duidelijke overeenkomsten te zien met het grote topvormingsproces dat in 2015 plaatsvond. Dit proces duurde destijds ongeveer 6 maanden, dus korter dan het huidige proces. We zien verder een drievoudige toppenzone, waarbij de eerste toppen in de maandgrafiek gepaard gingen met grote toppatronen. Zo werd begin dit jaar een bearish engulfing gevormd en bij de 2e top een shooting star. De vraag is nu of de 3e top (hogere jaartop) ook gepaard zal gaan met de vorming van een toppatroon in de maandgrafiek. Om de sinds 2009 aanwezige en lange bullmarkt neerwaarts te breken, is echter nog een aanzienlijke daling noodzakelijk. De opgaande bodemlijn sinds 2009 is pas onder de 500-puntengrens te vinden. De kans acht ik nog steeds aanwezig dat de AEX bezig is met de laatste fase van deze bullmarkt waarbij een lange en forsere terugval voor de deur staat die deze bullmarkt kan beëindigen. Zover is het nu echter nog niet. Wel werd de sinds begin 2016 stijgende bodemlijn al begin dit jaar gebroken, wat het einde betekende van de krachtige versteiling binnen de grenzen van de stijgende langetermijntrend. De opgaande versteiling zorgde in precies 2 jaar tijd voor een stijging van ruim 50% zonder grotere correctieve tegenreacties. Elke tegenreactie sinds de bodem bij 378 in 2016 bleef tot begin dit jaar beperkt tot ongeveer 5% tot 6%. Pas end januari vond na de neerwaartse doorbraak van deze stijgende bodemlijn een forsere correctie plaats van precies 10%. Hiermee bleef de terugval in de AEX echter wel aanzienlijk beperkter dan in de meeste andere indices waar we terugvallen zagen van 13% tot 15% in het 1e kwartaal van dit jaar. Pas een structurele opwaartse doorbraak door zowel de 573- 574 evenals de recente jaartop bij 576,90 zorgt voor meer opwaarts potentieel. Maar in dat scenario kan er nog steeds sprake zijn van een klassieke terugtest tot aan de voormalige sinds 2016 stijgende bodemlijn. Ik acht de kans echter groter dat de neerwaartse druk op de sinds maart stijgende bodemlijn (nu 557,10) verder zal toenemen na de recente doorbraak onder de kortere stijgende bodemlijn.

Blijft de neerwaartse gap tussen 568,70 en 571,30 open staan?
Aan de onderkant ligt dus als eerste de sinds maart stijgende bodemlijn bij 557,10 als belangrijk steunpunt. Hieronder liggen nog enkele kleine horizontale steunpunten bij onder andere 552,50 en 550,40, maar de weg staat dan in principe in eerste instantie open voor een hertest van de juni-bodem bij 544. Daaronder kan een volgende neerwaartse versnelling richting de zone 516 – 517 worden gestart. Zover is het echter nog niet en zolang de 557,10 stijgende bodemlijn niet wordt gebroken, blijft een herstelbeweging in de komende dagen mogelijk. De kans op een hertest van de jaartoppen is niet uit te sluiten, maar deze kans is wel afgenomen na de doorbraak van de stijgende kortetermijnbodemlijn. Aan de bovenkant ligt het eerste weerstandsniveau bij het 50-daags gemiddelde van 562,20. Dit niveau werd de afgelopen dagen intraday wel opwaarts gebroken, maar de AEX sloot hier wel onder. Daarboven ligt de oude bekende 2007-top van 564 en de intraday-top van gisteren bij 565. Zolang een eventuele herstelbeweging niet zorgt voor de opvulling van de recente neerwaartse gap, acht ik de kans groot in de komende dagen/week op meer druk richting de genoemde sinds maart stijgende bodemlijn bij 557,10. De huidige kleine oplevingen zorgen naar mijn mening voor de vorming van een mogelijk 1e lagere kortetermijntop. De neerwaartse gap die recent werd gevormd is overigens te vinden tussen 568,70 en 571,30.

korte termijn lange termijn steunniveaus weerstandniveaus
Short Long 559,50 / 557,10 / 552,50 / 550,40 564 / 568,70 / 569,20 / 571,30

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.