Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX Afronding toppatroon

AEX Afronding toppatroon
26 jun 2018 om 08:51

Met één van de grootste neerwaartse bewegingen van dit jaar brak de AEX gisteren door de belangrijke steun van 550,40. Hiermee wordt een groot toppatroon geactiveerd en mag een verder neerwaarts vervolg worden verwacht.

Vervolg correctieve beweging richting de 516 – 517

Tussen de intraday-top en bodem van gisteren zat een verschil van ruim 11 punten, de grootste dagbeweging van dit jaar. Als we kijken naar het slot van vrijdag en het slot van maandag is daar zelfs een verschil tussen van bijna 14 punten, een beweging die we alleen eerder zagen tijdens de vrije valbeweging begin februari. Deze beweging vond destijds plaats aan het einde van de vrije valbeweging van precies 10%. De huidige neerwaartse beweging is echter nog niet ten einde en ik houd in de komende periode rekening met een verdere daling. Ik gaf eerder al aan dat een beweging in de zomermaanden tot onder de drievoudige bodem bij 516 – 517 nog steeds tot de realistische scenario’s behoord. Mijn eerste doelzone die ik begin dit jaar afgaf ligt bij 505- 510 en daaronder bij 475 – 485. Anderhalve week geleden werd tijdens een herstelbeweging in het zeerkortetermijnbeeld nog een lagere top gevormd bij 569,20. Deze top werd toen gevormd met een grote dark cloud cover, een tweedaags toppatroon. Direct hierna werd de stijgende zeerkortetermijnbodemlijn van deze herstelbeweging (vanaf de 550,40-bodem van 29 mei) neerwaarts gebroken. Vorige week werd deze bodem bij 550,40 bijna opnieuw getest waarna de volgende herstelbeweging werd ingezet. Deze herstelbeweging stokte toen rond het 50-daags gemiddelde waarbij afgelopen vrijdag nog een intraday-top werd gevormd bij 560,35.

Risico’s in aandelenmarkten nemen verder toe
De meeste Europese indices, zoals de DAX en de STOXX Europe 600, hebben vorige week al vergelijkbare toppatronen afgerond en zijn al verder in hun neerwaartse ontwikkeling. In China zagen we al een doorbraak onder de langere stijgende bodemlijn en daar staat de teller al bijna op -20% vanaf de jaartop. Ook in de VS zagen we al meerdere verzwakkingen in de afgelopen week waarbij de S&P 500 een lagere top heeft gevormd en door zijn langere stijgende wig brak en de Nasdaq 100 een dubbele top heeft gevormd, vergelijkbaar met de AEX. De internationale situatie in de aandelenmarkten blijft dus neerwaarts gericht in het middellangetermijnbeeld en bij indices als de DAX komt nu ook de onderkant van de in 2009 gestarte bullmarkt gestaag in gevaar. Deze bullmarkt is nog niet ten einde gekomen, maar deze kans neemt wel toe. Dit zou betekenen dat voor langere tijd de top in de markt is gezet (begin dit jaar). In het middellangetermijnbeeld is er al wel sinds begin dit jaar sprake van een dalende trend en deze zal naar mijn mening worden voortgezet in de komende maanden. Na een klassieke blow-off beweging in de eerste drie weken van januari werd de sinds begin 2016 stijgende bodemlijn gebroken. Hiermee stopte de zeer krachtige en 2 jaar durende stijgende trend in de AEX. Deze trend zorgde voor een stijging van bijna 200 punten (ruim 50%) waarbij grotere correcties uitbleven. Er vonden slechts enkele kleine correcties van 5% tot 6% in deze periode plaats. Na de vrije val beweging tot aan de 516 vonden 2 beperkte herstelbeweging plaats tot 541 en werd uiteindelijk eind maart een drievoudige bodemzone bij 516 – 517 afgerond. De daaropvolgende herstelbeweging was zeer krachtig en zorgde voor een hertest van de jaartop bij 572,80. Toch was de trend al neerwaarts gekeerd en is dit herstel te zien als terugtest van de jaartop (dubbele top). Ook zagen we al grote toppatronen, een bearish engulfing en een shooting star op de maandgrafiek en een dark cloud cover op de weekgrafiek bij de vorming van de dubbele top.

Patroon van 3 lagere toppen en afronding hoofd-schoudertoppatroon
Alle seinen staan op rood voor een verdere daling in de komende periode. Tussentijdse herstelbewegingen zijn normaal en zullen deze visie niet wijzigen. Met de doorbraak onder de 550,40 wordt een toppatroon (sinds eind april in ontwikkeling) afgerond met een te berekenen doel van 528. Ook werd gisteren het eerste (38,2%) Fibonacci retracement niveau van de 2 maanden durende krachtige stijging neerwaarts gebroken. De terugval stokte net boven het 200-daags gemiddelde van 546,40. Dit is nu het eerste steunpunt waaronder de oude bekende 541 ligt. Inmiddels bevindt de AEX zich ook al een week onder het neerwaarts draaiende 50-daags gemiddelde. Buiten de genoemde steunpunten bij 541 en 546,40 liggen de overige steunpunten bij 537,80 en bij een nog openstaande gap tussen de 529,40 en 533,65. Na de forse terugval en neerwaarts doorbraak van gisteren is de kans reëel dat een beperkte opleving plaatsvindt voordat de neerwaartse weg wordt vervolgd. De eerste weerstand ligt nu bij de 550,40. Zolang de AEX daar in de komende dagen niet boven weet te komen, mag een snel neerwaarts vervolg worden vervolgd. Boven deze weerstand ligt verder nog de 557,50, het dalende 50-daags gemiddelde van 559 en de meest recente top van vorige week bij 560,35. Ik acht de kans beperkt dat deze weerstanden bereikt zullen worden in de komende dagen. Een beperkt herstel waarna de neerwaartse weg snel wordt vervolgd is naar mijn mening het meest realistische scenario. In totaal zien we nu een patroon van 3 lagere toppen bij 572,80, de 569,20 en de 560,35.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.