Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX 597: klaar voor blow-off

AEX 597: klaar voor blow-off
7 nov 2019 om 22:59

In de afgelopen dagen vond een doorbraak plaats boven de eerdere jaartop van 586,30. Hiermee werd meer opwaartse ruimte gecreëerd. Is dit een structurele opwaartse beweging of een blow-off situatie? 

In het kortetermijnbeeld is een duidelijk opgaand trendkanaal te zien sinds de augustus-bodem van 528,70. Dit betekent dat er een krachtige opwaartse beweging van ongeveer 65 punten heeft plaatsgevonden vanaf deze zomerbodem. Dit was destijds het dieptepunt van de 2e correctie van 2019, die op een haar na 10% bedroeg. Tijdens deze opgaande beweging vond alleen in de eerste dagen van oktober een mini-correctie plaats tot aan de 553,80. Hierdoor is nu een stijgende kortetermijntrend te zien. De bovenkant van dit trendkanaal ligt bij 599 en de onderkant is bij 572,50 te vinden. Overigens ligt deze stijgende kortetermijntoppenlijn gelijk aan een voormalige stijgende bodemlijn in het middellangetermijnbeeld langs de eerder gevormde bodems van 472,20 (december) en 534,50 (mei). De mogelijkheid is nog steeds aanwezig dat er momenteel een terugtest naar deze voormalige stijgende bodemlijn plaatsvindt. Als we overigens naar veel andere indices kijken, hebben deze opgaande bewegingen veel weg van een zogenoemde blow-off beweging. Dit zijn zeer steile opgaande bodemlijnen in het kortetermijnbeeld als laatste opleving voordat een krachtige neerwaartse draai plaatsvindt. Het zal in de komende paar weken moeten blijken of er inderdaad sprake was van een dergelijke en laatste opgaande kortetermijnbeweging. Dit scenario wordt ook ondersteund door de aanwezige negatieve divergentie met de technische indicatoren. We zien namelijk hogere toppen in de aandelenindices, maar veelal de vorming van lagere toppen in onder andere de RSI. Dit betekent dat de huidige opleving niet krachtig is en juist een waarschuwingssignaal die we vaker zien tijdens een blow-off beweging.

AEX Index op dagbasis

 

Doorbraak zorgt voor meer opwaarts potentieel, is er sprake van een overshoot of van een verdere stijging in de komende periode?
De komende tijd zal dus moeten blijken of er inderdaad sprake was van een overshoot, een blow-off beweging voordat de neerwaartse weg wordt hervat of dat er juist een krachtige verdere opwaartse beweging is ingezet. De eerste doelzone na de recente doorbraak boven de 586,30 ligt inmiddels niet ver weg vanaf de huidige niveaus. Deze zone is namelijk een oude een meermaals geteste zone (rond de jaren 1998 – 2001). Deze zone bleek later de toppenzone van de schouders van een zeer groot hoofd-schouderpatroon die uiteindelijk zorgde voor een zeer forse bearmarkt destijds. Veelal wordt geopperd dat met de doorbraak boven de toppenzone van de afgelopen 2 jaar ook de neklijn van een groot omgekeerd hoofd-schouderpatroon werd gebroken. Kijkend naar het plaatje van de afgelopen 2 jaar, klopt dit qua patroon ook, maar een dergelijk patroon vindt plaats na een forse daling en daar was geen sprake van. Hiermee is dit patroon niet geldig naar mijn mening. In het langetermijnbeeld is er nog steeds sprake van een groot topvormingsproces in de meeste indices, ondanks de huidige doorbraak boven de eerdere toppen. In het zeerlangetermijnbeeld werd in het laatste kwartaal van vorig jaar de bijna 10 jaar durende bullmarkt neerwaarts gebroken. Dit gebeurde met een doorbraak onder de sinds 2009 stijgende bodemlijn op de logaritmische maandgrafiek. Ook vanuit dit perspectief kan de huidige opleving een terugtest zijn naar de meest steile sinds begin 2009 stijgende bodemlijn. Dit neemt overigens niet weg, dat ik aan het begin van dit jaar een dergelijke krachtige opgaande beweging naar nieuwe hogere jaartoppen niet had verwacht. Dit jaar blijkt een zeer krachtige opgaande beweging te bevatten. Ik ga er echter nog steeds niet vanuit dat in dit jaar een nieuwe langere bullmarkt is gestart. In het langere technische beeld blijf ik bij mijn verwachting dat een verdere neerwaartse beweging in het langetermijnbeeld zal plaatsvinden. Met de doorbraken zal de tijdstermijn voor dit scenario wel verder in de toekomst worden verschoven.

Alert zijn op omkeerpatronen. Top lijkt echter pas te zijn gezet met beweging onder de zone 573 – 574
Als we kijken naar de intermarket-indicatoren zien we ook nog steeds duidelijke signalen die niet wijzen op een structurele verdere stijging van de aandelenmarkten. Onder deze indicatoren verstaan we onder andere de valuta’s, goud, olieprijs en de rente. In mijn vorige opinie gaf ik al aan dat de 10-jaars Duitse rente zijn bodem lijkt te hebben gezet en een belangrijke dalende middellangetermijntoppenlijn had gebroken. Met de recente opwaartse doorbraak is nu in principe opwaartse ruimte ontstaan naar de zone 600 – 610, ondanks dat deze zone relatief alweer dichtbij ligt. Onderliggend is nog de langere voormalige stijgende bodemlijn (sinds vorig jaar december) en nieuwe stijgende kortetermijntoppenlijn bij 599 te vinden. Ondanks de verbetering in het kortetermijnbeeld moeten we zeer alert blijven op nieuwe duidelijke omkeerpatronen in de aandelenindices. Tesamen met de negatieve divergentie zou dit een eerste signaal van topvorming kunnen aangeven. Zodra de AEX weer onder de 586,30 sluit (voormalige jaartop) lijkt er slechts sprake te zijn geweest van een kortstondige overshoot. Mijn kortetermijnopinie heb ik met de doorbraak wel verhoogd naar Neutral. Bevestiging van een trendomkeer in het kortetermijnbeeld (en daarmee een nieuwe verlaging van de kortetermijnopinie) vindt plaats zodra een slotkoers onder de zone 573 – 574 wordt bewerkstelligd. Hier liggen namelijk zowel het oplopende 50-daags gemiddelde, de stijgende kortetermijnbodemlijn en een oude toppenzone van vorig jaar. Om meer duidelijkheid van een top in het langere technische beeld te krijgen, is een structurele slotkoers onder de nieuwe stijgende bodemlijn noodzakelijk. Deze nieuwe en minder steil opgaande bodemlijn loopt langs de bodems van december (472,20) en augustus (528,70). Deze bodemlijn ligt momenteel bij de 550,50 daaronder lijkt een duidelijke top in het lange en middellangetermijnbeeld te zijn ontstaan. Als laatste neemt ook de euforie onder zowel beleggers als analisten steeds verder toe, wat een contrair signaal is. 

Technische analyse maakt deel uit van de risicoanalyse van het ING Investment Office

1 Contra-indicator, zeer negatief sentiment kan beoordeeld worden als positief.
² Technische analyse (TA) is een manier om de koersontwikkeling op financiële markten te voorspellen en is één van de signalen die onze risicobarometer stuurt. Alle signalen (waaronder het TA-signaal) worden onafhankelijk van elkaar bepaald en opgeteld tot één (totaal) risicosignaal. Dit signaal is bepalend voor onze tactische assetallocatie. 

Meer weten over technische analyse?
Zie onze uitleg van technische begrippen.

 

 

 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.