Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX: 564 nog steeds in zicht

AEX: 564 nog steeds in zicht
3 nov 2017 om 08:43

De opgaande kortetermijntrend is nog steeds intact. De opwaartse ruimte lijkt echter beperkt tot de 564, een zware weerstand. Zolang er geen duidelijke verzwakkingen ontstaan, blijven hogere jaartoppen mogelijk.

AEX top 564 is nog steeds in zicht

In de afgelopen twee maanden is de AEX in een steile opgaande beweging ruim 51 punten opgelopen. Deze beweging startte bij de 505,90-bodem van eind augustus. Deze week werd de jaartop steeds verder opgehoogd tot een niveau van 557,35. Een stijging van bijna 10% in 2 maanden tijd zonder duidelijke tegenreacties. Hiermee werd de euforische opwaartse beweging verder voortgezet, waarbij sommige indices in een klassieke blow-off fase lijken te zijn aanbeland. Veel beleggers gaan er momenteel vanuit dat er voorlopig geen correcties meer komen en een krachtig opwaarts vervolg lijkt volgens hun een ‘normale’ beweging in de komende tijd. Deze zeer positieve algemene opinie geeft naar mijn mening juist aan dat de risico’s in de markt groot blijven. In ruim 11 maanden hebben er slechts een tweetal kleine correcties plaatsgevonden vlak achter elkaar van 5% en 6%. Tijdens de opgaande beweging vanaf de augustus-bodem heeft er zelfs maar 1 kleine tegenbeweging plaatsgevonden van ongeveer 1,5%. Deze vond plaats met de terugval vanaf de 549,45 tot aan de 540,40. Tijdens deze beweging werd de steile opgaande bodemlijn met een totaal van 4 raakpunten neerwaarts gebroken. Deze doorbraak werd echter niet bevestigd onder de destijds meest recente bodems waardoor hij uiteindelijk zijn opwaartse weg voortzette in de afgelopen week. Hierdoor was er sprake van een ‘valse’ neerwaartse doorbraak.

Rimpeling op de maandgrafiek

Op ongeveer 7 punten na heeft de AEX de zware weerstand van 564 bereikt. Hier ligt de dubbele top uit 2007 die destijds het startpunt bleek te zijn van een forse bearmarkt die uitmondde in een bodem onder de 200 (begin 2009). Eind vorig jaar gaf ik de 564 aan als volgend koersdoel in het sinds 2009 stijgende langetermijnbeeld. De weg hiernaartoe had ik echter anders verwacht. In de afgelopen jaren zagen we jaarlijks ongeveer 6 tot 7 correcties waarbij er jaarlijks minimaal 1 correctie groter was dan 10%. Vooral met de vorming van de grote toppatronen op de maandgrafiek in de periode van mei tot en met augustus en de vorming van een grote topformatie in die periode leek een verdere corrigerende beweging slechts een kwestie van tijd. Toch werd deze grote formatie in september zonder moeite opwaarts afgerond. Hierdoor was er op de maandgrafiek slechts sprake van een kleine rimpeling in de stijgende langetermijntrend. Daarbij werd de sinds februari stijgende middellangetermijntrend ook onder druk gezet maar niet neerwaarts gebroken. Deze opgaande bodemlijn blijft een belangrijk steunpunt om te doorbreken om een zwaardere correctie op te starten. Maandelijks loopt deze lijn ongeveer 7 punten op. Momenteel ligt dit punt bij 531.

Nieuwe stijgende kortetermijnbodemlijn bij 546,50

In de afgelopen twee maanden werden in totaal 9 opwaartse gaps gevormd. De meest recente gap van twee dagen geleden werd gisteren gesloten. Deze beweging volgde na de vorming van de shooting star bij de 557,35. Hiermee is een eerste signaal gegeven van potentiele topvorming. Een stijging van 10% in twee maanden tijd met 9 opwaartse gaps komt zowiezo niet veel voor, een teken van kracht maar ook van te grote euforie in de markt. Toch zagen we de afgelopen maanden veel candlestick toppatronen ontstaan die veelal geen neerwaarts vervolg kregen. Om mee duidelijkheid voor een top te verkrijgen, moet de AEX in eerste instantie door de onderkant van het nieuwe en 15 punten brede stijgende trendkanaal breken. Deze opgaande bodemlijn loopt dagelijks iets minder dan een punt op en ligt nu bij 546,50. Hieronder treedt een eerste verzwakking op, maar bevestiging van een top treedt echter pas op onder de meest recente bodem die momenteel bij de 540,40 ligt. Dit is ook het eerste hogere raakpunt van de nieuwe ondergrens van het sinds augustus stijgende trendkanaal.

Weet de AEX ook de 564 binnenkort opwaarts te breken?

Zolang deze verzwakkingen niet optreden in het kortetermijnbeeld, blijft een verdere stijging mogelijk. Eerste weerstand ligt bij de top van de shooting star van 557,35. Daarboven ligt nog een horizontaal punt bij 559,40 en de bovenkant van het stijgende trendkanaal van 561,80. Het laatste en belangrijkste punt ligt echter bij de 564. Ik acht de kans klein dat deze weerstand ineens doorbroken zal worden. Mocht er in de komende tijd wel sprake zijn van een meervoudige en structurele opwaartse doorbraak ontstaat een opwaartse vervolgruimte in het stijgende langetermijnbeeld naar de horizontale punten van 590 en 610. Deze toppen werden in de jaren 1998 tot en met 2001 op de borden gezet. Als we echter verder kijken naar de technische indicatoren dan zien we nog steeds duidelijke negatieve divergentie. De MACD blijft hangen bij een eerdere lagere top. De RSI maakte in de afgelopen anderhalve maand een dubbele top. Momenteel lijkt hij een lagere top te kunnen maken. Dit zijn waarschuwingssignalen maar ze geven niet het precieze omkeermoment aan. Opvallend in het opwaartse geweld is de blow-off fase die we momenteel in indices als de Nasdaq 100, de SOXX, de DAX en de Nikkei zien. Ook zien we divergentie vanuit de Dow-theorie tussen de DJ Industrials (hogere toppen) en de DJ Transport Index. De DJ Transport index is een voorlopende index die enkele weken geleden al een bearish engulfing top vormde waarna de stijgende bodemlijn werd gebroken en begin deze week een hoofd-schouderpatroon afrondde. Een duidelijke verzwakking. We moeten in deze markt dus zeer alert blijven op een krachtige en plotselinge neerwaartse omkeer. Tot die tijd blijft een verdere verhoging van de toppen mogelijk.

korte termijn lange termijn steunniveaus weerstandniveaus
Neutral Long 549,45 / 546,50 / 540,40 / 539,25 557,35 / 559,40 / 561,80 / 564

 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.