Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

De AEX in 2018 – welke aandelen kunnen stijgen en welke moet de belegger mijden…

De AEX in 2018 – welke aandelen kunnen stijgen en welke moet de belegger mijden…
10 apr 2018 om 13:53

De AEX staat voor het jaar op 0% rendement. Zou je nu voor het eerst naar de koersen kijken dan kun je denken wat een saai jaar. De weg richting 0% ging alleen wel gepaard met wat stevige bewegingen. Zo steeg de beurs eerst met 5% om vervolgens 10% te dalen en nu het verloren terrein weer goed te maken. Zat je met je beleggingen elke keer goed dan had je een mooi rendement…

Rendementsgrafiek AEX 2018 obv slotkoersen

Per saldo staat de AEX dus op 0% rendement. Onderliggend zitten er grote verschillen tussen de aandelen. Zo daalt Boskalis 24% en stijgt ASML 14%. In deze column kijk ik naar de verschillen in rendement tussen aandelen en werp ik een blik op waardering van de aandelen in de AEX.

Zoals je ziet zitten er grote verschillen in rendement tussen aandelen. Boskalis presteert het slechtste. Bij de publicatie van de jaarcijfers gaf CEO Berdowski aan dat hij nog enkele moeilijke jaren verwacht voor de onderneming. Als blijk van vertrouwen in eigen kunnen kocht hij wel 50.000 aandelen. Altice gaat gebukt onder grote schulden en zonder concrete actie van het management vinden veel beleggers het aandeel schijnbaar te risicovol. Tot nu blijft het vooral bij mooie woorden van het management. Tenslotte gaat SBM gebukt onder de aanhoudende onzekerheid over de fraudezaak in Brazilië. Deze sleept voort en maakt beleggers terughoudend.

Klik hier voor mijn eerdere AEX column: zijn aandelen in de AEX duur?

ASML profiteert van uitstekende jaarcijfers en uitbundige chipmarkten. De onderneming voorziet nog decennia lang groei en met haar semi-monopolistische positie ligt er veel groei in het verschiet. De Vopak stijging ligt minder voor de hand. Eindmarkten verbeteren niet heel snel en voor groei moet de belegger veel geduld opbrengen. Aan de andere kant is er wel een nieuwe aandeelhouder toegetreden wat wellicht een gedeelte van de stijging kan verklaren. Akzo laat voor het eerst sinds jaren weer wat organische groei zien en verkoopt de chemiedivisie voor een mooie prijs.

En nu?

Welke aandelen uit de AEX moet je nu kopen en welke aandelen kun je beter mijden. Kijk ik naar de analistenverwachtingen dan verwachten de analisten gemiddeld 7% winstgroei in 2018. Een reflectie van de goede economische vooruitzichten. Nu lopen beurzen vaak vooruit op de economische realiteit. Op 17,3x de winst voor 2018 handelen de aandelen in de AEX in historisch perspectief niet goedkoop al is er in mijn ogen ook geen sprake van gemiddelde genomen excessieve waarderingen. Wat ik wel zie is dat het analisten voorzichtiger worden in hun taxaties. Vaak is er hier ook sprake van een stukje doel redenatie. De koersen dalen dus we verlagen onze taxaties.

Zie hieronder een overzicht van alle AEX aandelen en de taxaties van analisten voor 2018 en 2019.

Top 5 aandelen met meeste opwaarts potentieel in de AEX volgens de analisten:

 1. Altice met verwacht opwaarts potentieel van 65%
 2. Galapagos 31,7%
 3. SBM 31,5%
 4. KPN 29,8%
 5. Boskalis 25,6%

Top 5 aandelen met minste potentieel in de AEX volgens de analisten:

 1. Aalberts verwacht potentieel van -/-10,5%
 2. Vopak -/-4,9%
 3. Wolters Kluwer -0,3%%
 4. Aegon 0,4%
 5. ASML 2,4%

Dus al je geld inzetten op het eerste lijstje….zo werkt het natuurlijk niet! Je moet als belegger zelf je huiswerk doen en nooit blind op lijstjes afgaan. Dat doe ik zelf natuurlijk ook niet. Dergelijke overzichten geven je wel vaak een goed startpunt voor je analyse. Dus bij deze.

Met de Trump – China clash die vandaag ten einde lijkt te komen kunnen beleggers zich focussen op de aanstaande kwartaalcijfers. Vandaag publiceerde Takeaway als eerst Nederlandse bedrijf uitstekende groeicijfers. De komende weken kijk ik met grote belangstelling uit naar de kwartaalcijfers van Nederlandse bedrijven. Een goed cijferseizoen kan wellicht gaan zorgen voor nieuwe impulsen op de beurs.

Met centrale banken die langzaam de voet van het gaspedaal halen is dit ook nodig om de ‘bullmarkt’ op gang te houden. Bij ProBeleggen stuur ik u direct bericht over de kwartaalcijfers van aandelen waarin ik beleg. Zo bent u direct voorbeurs op de hoogte. Let op! De hierboven besproken aandelen zijn niet per definitie de aandelen waarin ik beleg. Wilt u mijn actuele beleggingsportefeuille zien? Neem een abonnement op ProBeleggen en krijg direct toegang. Klik hier voor een overzicht van mijn resultaten.

Succes met uw beleggingen.

Albert

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.