Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Zijn aandelen in de AEX duur?

Zijn aandelen in de AEX duur?
9 jan 2018 om 12:05

Onder beleggers is er veel discussie over de waardering van aandelen. In deze column kijk ik naar de waardering van de aandelen in de AEX en kijkt ik kort terug op 2017. Beurzen sloten 2017 met mooie winsten af. Alle mogelijke stoorzenders legde de markt naast zich neer. De maximale correctie in onze AEX lag op 5% wat aangeeft hoe ‘saai’ 2017 qua koersuitslagen was. De economie draaide goed en de omzetten van ondernemingen nam toe. Combineer dit met beperkte druk op de kosten zoals loon en je ziet als resultaat een zeer gezonde winstgroei.

Voor 2018 lijken de voortekenen voor economische groei goed. Zo verwacht het Centraal Plan Bureau wederom een groei van meer dan 3%. Volgens het CPB is er zelfs sprake van hoogconjunctuur. De groei wordt breed gedragen door bedrijfsinvesteringen, consumptie van huishoudens en export. De werkloosheid komt uit onder de 4% wat duidt op krapte op de arbeidsmarkt. Verder groeien de overheidsbestedingen met 3,5% wat natuurlijk een handje helpt. De schuld van de overheid ten opzichte van het bruto binnenlands product ligt op een gezonde 57%.

Voor de Nederlandse aandelen in de AEX verwachten de analisten gemiddeld 7% winstgroei in 2018. Een duidelijke reflectie van de goede economische vooruitzichten al groeien de winsten minder snel dan in 2017. Nu lopen beurzen vaak vooruit op de economische realiteit. Op 16,4x de winst voor 2018 handelen de aandelen in de AEX in historisch perspectief niet goedkoop al is er in mijn ogen ook geen sprake van gemiddelde genomen excessieve waarderingen. Zie hieronder een overzicht van alle AEX aandelen en de taxaties van analisten voor 2018 en 2019.

Top 5 aandelen met meeste opwaarts potentieel in de AEX volgens de analisten:

  1. Altice met verwacht opwaarts potentieel van 30,3%
  2. Galapagos 16,4%
  3. Unibail 14,3%
  4. KPN 14,6%
  5. Ahold Delhaize 11,6%

Naast de waardering van aandelen gaat het ook om de alternatieven. Ik vind het in deze belangrijk naar de rente te kijken. Wat doet een rente van 0,55% op een tienjarige staatslening met waarderingen op andere beleggingen (assets)? Naast alle niet te voorspellen variabelen denk ik dat de ontwikkeling van de rente een belangrijke bepalende factor gaat zijn voor waarderingen. Ik zie de rente niet snel stevig oplopen wat goed is voor aandelen. Wat wel duidelijk is dat centrale banken langzaam de voet van het gaspedaal halen. In de Verenigde Staten liggen ze in dit proces al wat voor op Europa en de rente op tienjarig papier kruipt richting de 2,5%. In Europa doet Mario Draghi het wat rustiger aan. Met een ambtstermijn die loopt tot eind 2019 zie ik de rente (nu) nog niet sterk oplopen. Dat we wellicht richting laatste fase van de ‘bullmarkt’ gaan kan ik niet uitsluiten.

 

Let op! Dit zijn niet de aandelen waarin ik beleg. Wilt u mijn actuele beleggingsportefeuille zien? Bij ProBeleggen laat ik exact zien waarin ik beleg.

Succes met uw beleggingen.

Albert

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.