Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Jim Tehupuring - maandag, 9 september 2019 15:48

ACM voert hetze tegen PostNL

Je hebt van die organisaties die je regelmatig tegenkomt, maar waarvan je eigenlijk niet precies weet wat ze doen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is er voor mij zo een. Regelmatig lees je dat ze een partij een boete opleggen of iets verbieden. Een toezichthouder c.q. waakhond dus. In dit geval 567 poppetjes met een gemiddelde werkweek van 34 uur, die daarvoor gemiddeld keurig €78.000 per jaar betaald krijgen. Dat is dan weer wel inclusief sociale premies en pensioenafdracht. Samen waken ze voor een eerlijk speelveld voor consumenten en bedrijven: voorkoming van kartelvorming of monopolies en bevordering van eerlijke concurrentie en prijzen. Helemaal prima. Alleen deze waakhond blaft misschien soms iets te veel. Volgens sommigen tenminste.

Get real
Afgelopen week werd de ACM zelfs beticht van ‘klinkklare leugens’ en betiteld als ‘slangenkuil’.
De directeur van postbezorger Sandd schoot uit zijn slof nadat de ACM besloot om de fusie tussen PostNL en Sandd te blokkeren.
De ACM meent dat er een monopoliepositie voor PostNL ontstaat, die zal leiden tot hogere prijzen voor postbezorging. Ik kan me de woede van Sandd (en waarschijnlijk PostNL) voorstellen. De realiteit is namelijk dat postvolumes al jaren krimpen en beide ondernemingen apart van elkaar nauwelijks in staat zijn de postbezorging winstgevend uit te voeren. En eigenlijk is het ook van de zotte als bezorgers van PostNL en Sandd achter elkaar aan wandelen. Sinds de komst van email en internet is de postmarkt extreem gekrompen en de digitalisering zet voort. Dat snapt iedereen. De ACM zou in deze dan ook de realiteit moeten prevaleren boven haar idealen.

Wie het laatst lacht…
Maar misschien ligt het nog wat dieper: in 2017 legde de ACM PostNL allerlei verplichtingen op. PostNL liet het er niet bij zitten  en via het College van Beroep werd het besluit vernietigd. Misschien haalt de ACM er nu genoegdoening uit dat het de fusie tussen PostNL en Sandd kan blokkeren.
Toch denk ik dat PostNL nu wederom als laatste lacht: de gang naar staatssecretaris Mona Keijzer is reeds ingezet en zij kan de uitspraak van de ACM overrulen. Daarbij weet ze zich gesteund door de tweede kamer en zelfs de vakbonden. Mocht ze ook bezorgd zijn over portotarieven, dan kan Keijzer eenvoudig een aantal voorwaarden aan haar goedkeuring verbinden. Goed voor PostNL, bezorgers en beleggers.

De Aandeelhouder TV

september 29, 2020

AEX 29 sep – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 29, 2020

Live debat in focus | 29 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 28, 2020

Wat gaat de AEX doen vanaf de 550 punten?

september 28, 2020

AMG verliest glans | 28 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
29 sep 09:35 Nico Bakker

ABNAMRO in de rebound

29 sep 08:43 Albert Jellema

Blik op de Nederlandse aandelenmarkt

28 sep 16:55 Redactie

De 7 beste aandelen om te kopen voor het vierde kwartaal

28 sep 10:19 Nico Bakker

Spannend steunscenario ABNAMRO

25 sep 13:43 ProBeleggen

8% in Galapagos in 3 maanden