--- ---

Aandelen AbnAmro dalen 3% vanwege een onderzoek van journalistencollectief OCCRP betreffende witwaspraktijken. Ing en Rabobank worden ook genoemd. Volgens Bloomberg ging er EUR 190 miljoen via rekeningen bij de AbnAmro. Wat hier van waar is en hoeverre dit impact gaat hebben op AbnAmro is niet in te schatten op dit moment. Het klinkt wellicht raar, maar materieel is het in mijn ogen niet. Wat voor mij belangrijk is is het volgende. De divisie die hierbij betrokken zou zijn maakt onderdeel uit van de Royal Bank of Scotland en niet van het beursgenoteerde AbnAmro. De AbnAmro verwijst vragen door naar de Royal Bank of Scotland. Dus AbnAmro blijft buiten schot? Wellicht is de daling van vandaag dan niet geheel terecht al zijn dit soort berichten natuurlijk slecht voor de broze reputatie van banken.

Bij de Rabobank zou het gaan om EUR 43 miljoen wat door een jachtenbouwer in Heesen is ontvangen. Klik hier voor het artikel van Investico. ING bleef via haar Russische filiaal werken met een bedrijf waarvan het vermoeden bestond dat het betrokken was bij witwassen. Het klinkt wellicht cynisch, maar in de wereld van het grote geld lijkt het mij dat dit nog geregeld gebeurd. Wellicht dat het tegenwoordig meer via cryptocurrencies gaat aangezien dit nog lastiger te traceren is. Dan nu nog even terug naar AbnAmro.

rabobank geen consolidatie
Nederlandse banken genoemd in witwas verhaal Rusland.

Kapitaal en dividend

AbnAmro beschikt van de drie grootbanken over de hoogste kapitaalsratio. Het bedrijf is wat dat betreft zeer degelijk gefinancierd. Dus wat dat betreft geen enkele zorg. Het totale dividend over 2018 komt uit op EUR 1,45 wat een dividendrendement geeft van 7% op de huidige koers. Dit dividend zie ik als duurzaam. De aandelen handelen op een koers- winstverhouding van 9,3x. Dat is redelijk in lijn met het Europees gemiddelde en zeker niet duur te noemen. Dus ja voor een echte 'braveheart' ligt er vandaag wellicht een kans....

Albert Jellema

Albert is als gepassioneerd belegger al bijna twintig jaar actief op de aandelenmarkten. Hij begon zijn carrière bij ABN AMRO na de afronding van zijn studie bedrijfseconomie aan de Rijks Universiteit Groningen. Hier beheerde hij mede het dividend aandelenfonds. Vervolgens werkte Albert als partner acht jaar bij hedgefund GO Capital. Hier specialiseerde hij zich in beleggingen gericht op de Nederlandse aandelenmarkt. In 2014 stond Albert aan de wieg van ProBeleggen en startte hij 1Vermogensbeheer. Twitter: @AlbertJellema. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Jellema kan posities innemen op de financiële markten.

Geef een reactie