Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Albert Jellema - vrijdag, 12 oktober 2018 13:55

Aandelen dalen met 10%: waarom en wat nu?

Aandelen corrigeren voor de 2e keer dit jaar met 10%. De eerste keer in februari en nu dus in oktober. Tot twee jaar geleden een zeer bekend verschijnsel op de beurzen. In de 20 jaren voor 2016 zagen we eigenlijk elk jaar wel minimaal 1 correctie van ruim 10% en geregeld ook wel vaker in een jaar. De laatste stevige correctie was begin 2016 met een daling van 19%.

Wat dat betreft dus niets nieuws onder de zon. Het blijft altijd gissen naar de exacte oorzaak van een correctie, maar in deze publicatie geef ik u graag inzicht in mijn gedachten.

Grafiek: 8 Jaar AEX met 10 correctie van meer dan 10% (bron: bloomberg)

Economie draait in de Verenigde Staten op de top

De economie draait op volle toeren. Zeker in de Verenigde Staten met de ultra lage werkloosheid en hoge winstgroei voor bedrijven. Dit resulteerde ook in een scherpe stijging van de aandelenkoersen over de afgelopen jaren. De aandelenmarkten hebben op de doorgaande winstgroei geanticipeerd. Beleggers kijken naar de toekomst om te bepalen wat ze voor aandelen willen betalen. Eigenlijk kan het qua winstgroei voor veel bedrijven niet veel beter worden dan het nu is. Het is zeker in de Verenigde Staten ‘as good as it gets’.

Met de stijgende winsten en eventueel dalende of stabiliserende koersen zal de waardering van aandelen enigszins normaliseren. Uiteindelijk moet door de snelle groei de inflatie oplopen. Dit is vooralsnog beperkt. De rente loopt wel op. De 10 jaars rente staat nu op 3,2%. De Fed verhoogt de rente ook in stapjes om speelruimte voor een recessie in te bouwen. Deze hogere rente lijkt een van de triggers voor de huidige correctie te zijn. Hogere rente maakt obligaties interessanter om in te beleggen en aandelen minder interessant. Daarbij lijken analisten te verwachten dat de groei wat afneemt en ook dat helpt zeker niet.


Lees hier ook de column: zitten aandelen nu in een Bull of Bear Market.


Nederland / Europa

Aandelen in Nederland corrigeren gezellig mee met onze Amerikaanse vrienden. Bijzonder aangezien we hier nog in een andere fase van de bullmarkt zitten. De rente is nog laag, het winstmomentum lijkt aan te trekken en waarderingen liggen in vele gevallen fors onder de waardering van Amerikaanse aandelen. Amerikaanse aandelen presteren ook veel beter in 2018 dan Europese. De AEX staat 2% in de min en de S&P 500 na de correctie op +7,6%.

Grafiek: Rendement AEX, AMX, Europa, S&P en Nasdaq in 2018 (bron: bloomberg)

 

Ik vind Nederlandse aandelen niet overdreven duur op circa 13 a 14 x de winst. Spot goedkoop is het natuurlijk ook niet, maar gezien de lage rente vind ik dit goed te verklaren.

Het blijft altijd gissen naar de exacte oorzaak van een correctie. De dossiers zijn namelijk hetzelfde als een aantal weken / maanden geleden. De handelsoorlog, Brexit, zorgen om Italië en de hogere rente in de Verenigde Staten.

Wat nu?

De huidige correctie is op een lange termijn grafiek niet meer dan een heel klein deukje. Zie ook de grafiek hierboven. Het hoort er gewoon bij hoe vervelend het ook is. Fundamenteel is de wereld niet ineens anders dan een maand geleden. De komende weken krijgen we de kwartaalcijfers van ondernemingen en die gaan de richting verder bepalen. Voor mij zit het grootste gevaar in de waardering van de Amerikaanse aandelenmarkt. Normaliseert hier de waardering dan trekt het vaak andere markten met zich mee. Deze correlatie mag ik dan wel niet correct vinden, maar het is wel wat we nagenoeg altijd zien.

In mijn portefeuille heb ik 44% cash staan. De correctie gaat dus voor een gedeelte aan mij voorbij. Ondanks de huidige daling sta ik voor het jaar nog op een plus van 8%. Ik overweeg gestaffeld wat aandelen bij te kopen van bedrijven die ik te fors vind afgestraft. Wilt u ook weten welke aandelen dit zijn? Neem een abonnement op ProBeleggen en ontvangt direct bericht bij transacties. Klik HIER voor meer informatie.

Albert Jellema

De Aandeelhouder TV

september 22, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 19 – Kolonisten van Catan

september 22, 2020

ASM PT naar China? | 22 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 21, 2020

AEX 21 sep 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 21, 2020

TikTok | 21 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
22 sep 09:08 Redactie

3 aandelen die kunnen knallen bij verkiezingsverlies Trump

22 sep 09:44 Redactie

Bonus voordeel voor de Belegger

21 sep 13:39 Nico Bakker

ALFEN suggereert koopkans

18 sep 12:23 Jordy Beuving

EU gaat voor €255 miljard groen

17 sep 12:16 Bas Heijink

TA AEX: Op weg naar lagere koersen

Het laatste beursnieuws