--- ---

De kranten en de media staan er vol mee. U heeft er vast wel iets over gelezen. We zitten in de langste bull market ooit voor aandelen. Dit betekent dat aandelenkoersen over een lange periode stijgen. In Amerika bijvoorbeeld stijgen de koersen als sinds maart 2009 zonder dat deze stijging onderbroken werd door een val van 20 procent. Is het nu alleen maar hosanna op de aandelenmarkten of valt er ook wel wat te klagen…

Wat is een Bull Market?

Het staat voor een lange periode stijgende aandelenkoersen over een breed front. Er bestaat geen exacte definitie van de Bullmarkt. Het is dus enigszins arbitrair. Een soort van concensus zegt dat aandelen stijgen zonder tussentijdse correctie van 20 procent. Men verwijst in deze naar een stier aangezien die zijn kop en hoorns opwaarts beweegt als hij aanvalt.

Voor veel aandelen individuele aandelen wereldwijd en in Nederland gaat dit verhaal niet op. Deze dalen alleen dit jaar al meer dan 20 procent. Ze zitten dus individueel eigenlijk in een zogenaamde bear market.

Wat is een Bear Market?

Het staat voor een langere periode van dalende aandelenkoersen over een breed front. Het komt meestal voort uit slechte economische omstandigheden of een systeemschok zoals de euro crisis of de kredietcrisis. Men verwijst in deze naar een beer aangezien die bij een aanval zijn kop en poten naar beneden slaat.


Wilt u inspelen op een Bull of Bear Market? Verdiep u een in de beursproducten van Commzerzank. Voor elk scenario een passend product. KLIK HIER.


Uit de onderstaande grafiek van Bloomberg blijkt dat veel aandelen dit jaar in een bear market zitten. Bijna 28% van alle aandelen buiten de Verenigde Staten daalden dit jaar met meer dan 20%. Dat vind ik veel en plaatst alle euforie over de langste Bull Market ooit wel in een wat ander daglicht. Opvallend in deze is wel dat van de Amerikaanse aandelen er slechts 8% in een Bear Market zitten.

aandelen in bear market
Percentage aandelen dat in een Bear Market zit neemt buiten de Verenigde Staten toe tot 28%.

In Nederland zien we een vergelijkbaar beeld als in de rest van de wereld. Van de 25 aandelen in de AEX dalen er 4 meer dan 20%. Dit zijn Altice, KPN, Signify en ING. In de AMX betreft het 6 aandelen. Dus 24% van de aandelen. Koplopers in de AMX zijn Besi (-48%), Wessanen, AirFrance-KLM, PostNL en Boskalis.

Een behoorlijke groep aandelen in Nederland zit dus in een Bear Market. Het klinkt dus mooi die lange Bull Market, maar onderliggend vertonen de markten buiten de Verenigde Staten best wel wat scheurtjes. Of dit een voorbode is voor meer onheil blijft te bezien. Het is wel zeker dat we elke dag dichter bij het einde van de Bull Market komen…..

Klik hier voor de live koersenpagina van DeAandeelhouder

 

Jordy Klijn

Jordy is als gepassioneerd belegger ruim 5 jaar actief op de aandelenmarkten. Zijn interesse gaat in het bijzonder uit naar fundamentele analyse en opties. In 2014 rondde hij zijn Master Bewegingswetenschappen af aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Vanwege zijn fascinatie voor de beurs en analytische vaardigheden begon hij in 2016 bij ProBeleggen. In 2017 startte hij met de opleiding CFA. Jordy werkt nu als beleggingsanalist bij ProBeleggen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klijn kan posities innemen op de financiële markten.

Geef een reactie