Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Jordy Klijn - donderdag, 23 augustus 2018 21:26

Zitten aandelen nu in een Bull Market of Bear Market?

De kranten en de media staan er vol mee. U heeft er vast wel iets over gelezen. We zitten in de langste bull market ooit voor aandelen. Dit betekent dat aandelenkoersen over een lange periode stijgen. In Amerika bijvoorbeeld stijgen de koersen als sinds maart 2009 zonder dat deze stijging onderbroken werd door een val van 20 procent. Is het nu alleen maar hosanna op de aandelenmarkten of valt er ook wel wat te klagen…

Wat is een Bull Market?

Het staat voor een lange periode stijgende aandelenkoersen over een breed front. Er bestaat geen exacte definitie van de Bullmarkt. Het is dus enigszins arbitrair. Een soort van concensus zegt dat aandelen stijgen zonder tussentijdse correctie van 20 procent. Men verwijst in deze naar een stier aangezien die zijn kop en hoorns opwaarts beweegt als hij aanvalt.

Voor veel aandelen individuele aandelen wereldwijd en in Nederland gaat dit verhaal niet op. Deze dalen alleen dit jaar al meer dan 20 procent. Ze zitten dus individueel eigenlijk in een zogenaamde bear market.

Wat is een Bear Market?

Het staat voor een langere periode van dalende aandelenkoersen over een breed front. Het komt meestal voort uit slechte economische omstandigheden of een systeemschok zoals de euro crisis of de kredietcrisis. Men verwijst in deze naar een beer aangezien die bij een aanval zijn kop en poten naar beneden slaat.


Wilt u inspelen op een Bull of Bear Market? Verdiep u een in de beursproducten van Commzerzank. Voor elk scenario een passend product. KLIK HIER.


Uit de onderstaande grafiek van Bloomberg blijkt dat veel aandelen dit jaar in een bear market zitten. Bijna 28% van alle aandelen buiten de Verenigde Staten daalden dit jaar met meer dan 20%. Dat vind ik veel en plaatst alle euforie over de langste Bull Market ooit wel in een wat ander daglicht. Opvallend in deze is wel dat van de Amerikaanse aandelen er slechts 8% in een Bear Market zitten.

[caption id="attachment_174377" align="alignnone" width="865"]aandelen in bear market Percentage aandelen dat in een Bear Market zit neemt buiten de Verenigde Staten toe tot 28%.[/caption]

In Nederland zien we een vergelijkbaar beeld als in de rest van de wereld. Van de 25 aandelen in de AEX dalen er 4 meer dan 20%. Dit zijn Altice, KPN, Signify en ING. In de AMX betreft het 6 aandelen. Dus 24% van de aandelen. Koplopers in de AMX zijn Besi (-48%), Wessanen, AirFrance-KLM, PostNL en Boskalis.

Een behoorlijke groep aandelen in Nederland zit dus in een Bear Market. Het klinkt dus mooi die lange Bull Market, maar onderliggend vertonen de markten buiten de Verenigde Staten best wel wat scheurtjes. Of dit een voorbode is voor meer onheil blijft te bezien. Het is wel zeker dat we elke dag dichter bij het einde van de Bull Market komen…..

Klik hier voor de live koersenpagina van DeAandeelhouder

 

De Aandeelhouder TV

augustus 14, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 14 – Risk

augustus 14, 2020

Flow Traders profiteert van onrust | 14 augustus 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

augustus 13, 2020

AEX 13 augustus 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

augustus 13, 2020

Geen fijne tijd voor financials | 13 augustus 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
14 aug 10:40 Redactie

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 14 – Risk

13 aug 08:34 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: EU-taxonomie – Een gids voor duurzaam herstel

12 aug 10:42 Redactie

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 13 – Risk

11 aug 14:35 Marco Knulst

GOLDEN CROSS euro inflation linked bonds

11 aug 09:04 Van Eck

Goudprijs bepaald door financiële markten