Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Aandelen Coinbase +40% vanwege deal met BlackRock

Aandelen Coinbase +40% vanwege deal met BlackRock
4 aug 2022 om 17:25

Aandelen Coinbase noteerden vandaag na beursopening ruim 40% in het groen dankzij nieuws over een deal met de Amerikaanse vermogensbeheerder BlackRock. In een persbericht op de website laat Coinbase weten dat het door BlackRock is uitgekozen om haar cryptoplatform Coinbase Prime aan te bieden aan klanten van BlackRock via de zogeheten Aladdin software van de grootste vermogensbeheerder ter wereld.

Met Coinbase Prime kunnen institutionele partijen handelen in cryptocurrency. Het is een totaaloplossing voor institutionele beleggers; behalve handelen in cryptocurrency kunnen zij ook hun cryptovaluta bewaren, beheren en bijvoorbeeld data analyseren. Zie hieronder een kort filmpje om een beeld te krijgen van de software.

De deal met BlackRock kan worden aangemerkt als een serieuze mijlpaal voor Coinbase. Dat een grote, gerespecteerde vermogensbeheerder zoals BlackRock openstaat om de software van Coinbase aan te bieden aan haar klanten laat zien dat institutionele handel in cryptocurrency voet aan de grond krijgt.

Joseph Chalom van BlackRock laat weten dat steeds meer klanten geïnteresseerd zijn in cryptovaluta en dat de deal ervoor moet zorgen dat klanten van BlackRock met deze deal hun bitcoins kunnen beheren in de bestaande portfolios.

“Our institutional clients are increasingly interested in gaining exposure to digital asset markets and are focused on how to efficiently manage the operational lifecycle of these assets,”

“This connectivity with Aladdin will allow clients to manage their bitcoin exposures directly in their existing portfolio management and trading workflows for a whole portfolio view of risk across asset classes.”

Bron: blog.coinbase.com

Goed nieuws voor Coinbase dus. En dat was nodig ook. Het aandeel Coinbase noteerde begin dit jaar op circa $250 maar doet het dit jaar enorm slecht. Het aandeel zakte vorige maand naar een dieptepunt onder de $50.

De gehele cryptomarkt is sinds begin dit jaar gehalveerd. De totale marktkapitalisatie daalde van $2 biljoen naar $1 biljoen nadat de cryptomarkt eerder in 2021 enorm was toegenomen in omvang.

Coinbase zag daardoor het aantal actieve gebruikers en de handelsvolumes op haar platform stevig afnemen. In het recordkwartaal Q4 2021 had Coinbase 11,4 miljoen actieve gebruikers met een handelsvolume van bijna $550 miljard. In Q1 2022 waren dat 9,2 miljoen actieve gebruikers met een handelsvolume van $309 miljard.

De omzet daalde van $2,5 miljard in Q4 2021 naar $1,117 miljard in Q1 2022. In plaats van een winst van $840 miljoen draaide Coinbase daardoor een verlies van $430 miljoen.

Coinbase bleef tijdens 2021 inzetten op verdere expansie. De onderneming ging steeds meer mensen aannemen om de groei van het platform te kunnen bijbenen en gaf steeds meer uit aan marketing.

So far so good, maar door de hevige terugval in Q1 2022 zag Coinbase de handelsvolumes en daardoor de omzet stevig terugzakken. De kosten waren in de tussentijd wel substantieel toegenomen, en dan blijft er al gauw geen winst meer over.

De groeiplannen van Coinbase die eind 2022 werden gepubliceerd konden kort gezegd de prullenbak in. In juni liet Coinbase weten 18% van het personeelsbestand te gaan ontslaan omdat het kosten wil besparen. Opschalen gaat helaas makkelijker dan afschalen...

In de podcast van 2 weken geleden bespraken Nico Inberg en ik de situatie omtrent Coinbase. Je kunt dat terugkijken via onderstaande video (vanaf minuut 20:53):

Het aandeel werd hierdoor afgestraft en daalde van $250 naar onder de $50. Het sentiment op de cryptomarkt is inmiddels iets hersteld maar de handelsvolumes bij Coinbase liggen dit jaar vooralsnog substantieel lager dan een jaar eerder:

Bron: https://nomics.com/exchanges/gdax-coinbase-exchange

Deal met BlackRock welkome verrassing

De deal met BlackRock komt dus als geroepen voor Coinbase. Vanwege de aankondiging steeg het aandeel vlak na opening met ruim 40% - inmiddels noteert het 'slechts' circa 18% in het groen.

Die stijging is in mijn ogen gerechtvaardigd. Hoewel de (financiële) details van de deal niet bekend zijn geeft deze deal Coinbase in een klap toegang tot een enorme markt. BlackRock is de grootste vermogensbeheerder ter wereld. Dat zij de software van Coinbase gaan aanbieden is een serieuze mijlpaal voor de onderneming.

Er valt echter wel een (kleine) kanttekening te plaatsen bij dit goede nieuws.

De winstmarges op institutioneel handelsvolume liggen aanzienlijk lager dan bij retail volume. Hoewel de omvang van het handelsvolume bij institutionele klanten 2 a 3 keer zo hoog ligt als de volumes bij retail, ligt de winst circa 20 keer lager.

Coinbase verdiende in kwartaal $966 miljoen aan $74 miljard aan retailvolume, maar aan de $235 miljard aan institutioneel volume verdiende de onderneming iets meer dan $47 miljoen.

Om serieus te verdienen aan institutioneel handelsvolume zal de omvang daarvan dus enorm moeten toenemen. Nu is BlackRock uiteraard een geschikte partij - wellicht zelfs de meest geschikte partij - maar de vraag is hoeveel handelsvolume de institutionele klanten van BlackRock op termijn zullen gaan opbrengen.

Uiteraard zal ook BlackRock een graantje willen meepikken en het valt bijvoorbeeld niet uit te sluiten dat Coinbase een deel van de commissie zal moeten afstaan aan de vermogensbeheerder.

Anderzijds: het idee is uiteraard dat Coinbase behalve puur handel ook andere diensten kan gaan leveren zoals bijvoorbeeld derivaten, leningen en margehandel. Daar valt ook aan te verdienen.

Conclusie

Al met al een fantastische deal voor Coinbase. Hoeveel deze deal uiteindelijk kan gaan bijdragen aan de omzet bij Coinbase is op dit moment echter lastig in te schatten. Los daarvan legitimeert het Coinbase als partner en als bedrijf.

De 40% stijging die we nabeurs zagen is inmiddels teruggezakt tot een respectabele 18%. Op 9 augustus rapporteert Coinbase haar cijfers over het tweede kwartaal. Gelet op de grafiek hierboven zal dat geen sterk kwartaal zijn wat betreft handelsvolume.

Het zal daarom met name draaien om de omvang van het verlies, de voortgang van de kostenbesparingen en uiteraard de outlook. Ook de deal met BlackRock zal ongetwijfeld ter sprake komen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!