Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Redactie - maandag, 19 oktober 2020 10:33

9% op jaarbasis op dit aandeel!

Aandelenkoers op het moment van schrijven: €33,00

Het bedrijf

Het in 1963 opgerichte Nationale Nederlanden Group (NN), gevestigd in Den Haag, levert financiële diensten. Nationale Nederlanden biedt bancaire producten zoals hypotheken en spaarproducten. NN staat genoteerd aan de AEX met een beurswaarde van €10,6 miljard. Voordat de beurs in maart daalde vanwege corona noteerde NN €37. De laagste koers dat NN dit jaar noteerde was €19,10.

2020

Desondanks de corona dip noteert NN maar 7% lager sinds de start van het jaar en presteert daardoor beter dan de AEX. NN snijdt sinds 2016 stevig in de administratieve kosten en wist in de eerste helft van dit jaar de kosten verder te drukken. Sinds 2016 bespaarde NN al €381 miljoen door de administratieve kosten met 20% te korten.

In de halfjaar cijfers van augustus rapporteerde NN een stijging van 19% in nieuwe hypotheken maar de waarde van deze hypotheken waren veel lager. Dit in samenhang met de lagere rente reflecteert volgens NN de impact van het coronavirus. Het operationele resultaat verbeterde naar €926 miljoen ten opzichte van €914 miljoen in het eerste half jaar van 2019. NN schat dat de impact van corona op €30 miljoen.

Sterke Balans

Desondanks het lage renteklimaat en de onzekerheid rond het coronavirus bezit NN een sterke balans. Met een cash positie van €1,3 miljard, goed voor 12% van de waarde van het bedrijf, en een solvency II ratio van 221% staat NN sterk gepositioneerd. Daarnaast genereerde NN in het eerste half jaar een vrije kasstroom van €458 miljoen. Deze vrije kasstroom benut NN door aandelen terug te kopen. In februari maakte NN bekend €250 miljoen aan aandelen terug te kopen voor 2 maart 2021. Dusver moet NN nog €67 miljoen aan aandelen terugkopen.

Waarom nu NN?

Het juweel in de kroon van NN is het NL Life segment. NL Life levert 50% van de cash flow van NN over de laatste 5 jaar. NN Life bezit een zeer conservatieve portefeuille die stabiele cash flows blijft produceren. Met een mix van 43% aan staatsobligaties, 18% bedrijfsobligaties en 23% Nederlandse hypotheken bezit NN een conservatievere portefeuille dan haar concurrenten (Elliot Advisors slide 25-26). Vooral de Nederlandse hypotheken beiden een interessante waarde propositie vanwege de hogere spreads. Des te hoger de spread des te beter is het voor NN. De spreads van de hypotheken liggen op 1,94% vergeleken met bedrijfsobligaties die in juni 2020 1% noteerde. Historisch zijn de verliezen op deze hypotheken lager geweest dan bij bedrijfsobligaties. Een win-win dus!

Ik hoor u denken, “maar die lage rente dan?”. Vorig jaar liep de koers van NN vrijwel 1 op 1 met de lagere rentes (zie grafiek links hieronder). Vergeleken met haar concurrenten staat NN beter gepositioneerd. De impact van een daling van 0,5% in de rente is op de sector groter dan op NN. Ook profiteert NN meer bij een stijging van rente met 8% in vergelijken met de sector die 5% stijgt.

NN produceert dus een stabiele cash flow in verschillende marktomstandigheden door te investeren in stabiele assets als staatsobligaties en Nederlandse hypotheken met grotere marges. Relatief tot haar concurrenten staat NN beter gepositioneerd voor potentiële rente dalingen of stijgingen. U kunt aandelen kopen maar er zijn ook alternatieve invullingen.

Rendement Certificaat NN

Zoals benoemd kunnen rendement certificaten een interessant rendementspotentieel bieden en als alternatief voor een directe investering in de aandelen dienen.

Onderstaande rendement certificaat op NN biedt bijvoorbeeld 9% potentieel rendement op jaar basis. Een rendement certificaat werkt als volgt: onder voorwaarde dat de aandelenkoers gedurende de looptijd niet de ondergrens raakt, ontvang je na einddatum een vaste uitkering. Raakt de aandelenkoers wel de ondergrens? Dan ontvang u na einddatum een bedrag gelijk aan de slotkoers van de aandelen op einddatum. U loopt dus wel risico, want als een aandeel fors daalt, zal ook het bijbehorende rendement certificaat dalen.

BNP Paribas heeft op NN een rendement certificaat beschikbaar dat afloopt op 19 maart 2021. Dat is over 6 maanden. De ondergrens van het certificaat ligt op € 24,00. Een marge van 27% en een koersniveau dat zelfs tijdens de coronadip van afgelopen maart niet werd bereikt.

De prijs van dit rendement certificaat vergt wel een kleine extra investering vergeleken met de aandelenkoers: € 35,40. Onder voorwaarde dat het aandeel de komende 6 maanden ook boven de ondergrens van € 24,00 blijft, ontvangt u in maart een uitkering van €36,80. Dus €1,40 meer dan de investering nu. Dat betekent een rendement van ruim 9% op jaarbasis. In onze optiek een interessant potentieel rendement in 6 maanden. Daarbij biedt de marge van 27% een degelijke buffer.

Het rendement is wel gemaximeerd. Meer dan €36,80 krijgt de belegger niet irrelevant hoe hoog NN op 19 maart 2021 noteert. In ruil voor een positief resultaat bij een zijwaartse beweging of beperkte daling, geeft u dus naar boven toe rendementspotentieel op.

Mocht de koersreactie toch negatief zijn, dan is er voor de belegger in dit rendement certificaat niets aan de hand, zolang de aandelenkoers de komende 6 maanden maar boven de ondergrens van € 24,00 blijft. Daaronder loopt u hetzelfde risico als met de aandelen zelf. In het geval dat NN de ondergrens namelijk wel raakt, betekent dit dat u na de einddatum een bedrag ontvangt gelijk aan de slotkoers van OCI die dag. Wie reeds in aandelen NN belegt, een investering overweegt te doen, of gewoon op zoek is naar rendement met het hiervoor beschreven risico, kan dit certificaat van BNP Paribas overwegen.

Rendement Certificaat NN - NL0015462482 (bron: BNP Paribas)

Prijs op het moment van schrijven: €35,40

Einddatum: 19 maart 2021

Ondergrens: €24,00

Maximale uitbetaling: €36,80

Matthijs Kok en Albert Jellema zijn verbonden aan ProBeleggen.nl en DeAandeelHouder.nl en hebben prive of zakelijk geen positie in NN.

Bronnen: BNP Paribas Markets, Reuters Eikon, Elliott Advisors, Jaarverslag NN en Marketscreener.

De Aandeelhouder TV

december 3, 2020

AEX 3 dec 20 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

december 3, 2020

Nederlandse economie krimp met bijna 3 procent in vierde kwartaal

december 3, 2020

Euro zet opmars voort | 3 december 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

december 2, 2020

AEX 2 dec 20 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
03 dec 08:57 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – Legacy of the lockdowns

03 dec 08:16 Bas Heijink

AEX Test zone 610 – 613 wat nu?

02 dec 07:56 Redactie

Fugro: Dit is de claim waard

01 dec 16:54 Redactie

Nico Inberg bij DeAandeelhouder.nl

01 dec 15:11 Redactie

Webinar: Dé 10 kooptips voor beleggers in 2021

Het laatste beursnieuws