Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

8% in Galapagos in 3 maanden

8% in Galapagos in 3 maanden
25 sep 2020 om 13:53

Om u een beter beeld te geven van de dienstverlening van ProBeleggen bieden we u deze investment case gratis aan. Meer weten van ProBeleggen en kennismaken? Klik Hier en kijk 2 weken mee voor € 1.


Wij horen u al denken…Galapagos….zucht …dat doe ik niet meer… Galapagos kreeg vorige maand een flinke tegenslag te verwerken. De vergunningsaanvraag voor Filgotinib in de VS werd voor nu afgewezen als behandeling tegen reumatoïde artritis (RA). Het kandidaat medicijn kan in verschillende dosis gegeven worden, maar bij de zwaardere dosis van 200 milligram trok de Amerikaanse Food and Drug Adminstration (FDA) het veiligheidsprofiel in twijfel. De hoge dosering zou leiden tot een verminderde spermaproductie van mannen.

Galapagos moet nu extra onderzoeksresultaten opleveren. Een zogenaamd MANTA en MANTA-RAy studie. Het opleveren van de studie verwacht men voor de zomer 2021. Daarna gaat de FDA de resultaten bestuderen. Galapagos loopt dus in ieder geval 1 ½ jaar vertraging op. Concurrent Rinvoq van Abbvie krijgt hierdoor ruim de tijd om haar marktpositie te verstevigen en daarbij komt dat het octrooi van Galapagos al is gaan lopen en de onderneming minder tijd krijgt geld te verdienen met Filgotinib in RA.

Volgens Galapagos waren er geen aanwijzing dat dit effect echt zou optreden. Daarbij komt dat RA voornamelijk bij oudere mensen voorkomt en circa 75% van de gediagnostiseerde personen vrouw is. Dus niet precies de groep die last gaat ondervinden van verminderde spermaproductie…

Filgotonib test Galapagos ook uit tegen Colitis Ulcurosa (CU: ernstige darmziekte waaronder Crohn). De uitslagen van klinische testen in een fase 2B/3 pakten positief uit voor de 200 milligram dosering. Klik Hier voor de testresultaten. CU en CD komt ook tot uiting bij jongere mensen. In deze is er nu geen nieuws betreffende het veiligheidsprofiel, maar de uitslag in RA zet je wel aan het denken.

Tot zover het slechte nieuws. De volgende argumenten kunnen zeker tegenwicht bieden.

  1. Cash. In 2019 sloot Galapagos een deal met Gilead Sciences over het medicijn Filgotinib. Gilead betaalde initieel € 4,5 miljard voor de commerciële rechten van Filgotinib in de VS en kreeg ook nog opties op alle kandidaat medicijnen in de huidige pijplijn van Galapagos. Hiervoor moet Gilead aan Galapagos 20-24% van de omzet afstaan. De deal staat voor 10 jaar. Galapagos spekte haar oorlogskas door zogezegd haar omzet vooruit te halen. Momenteel staat er op de balans van Galapagos € 5,6 miljard aan cash (bron: Jaarverslag Galapagos) wat een waarde van ruim € 85,80 per aandeel In de eerste helft van het jaar bedroeg de cashburn €214,4 miljoen (€3,30 per aandeel). Trekken wij de streep door van de halfjaarcijfers en hanteren wij dezelfde cashburn in de tweede helft van het jaar, dan zou de cash positie van Galapagos circa. € 82,00 per aandeel bedragen aan het einde van 2020.
  2. Vandaag werd bekend dat Galapagos Filgotonib tegen RA wel op de Japanse markt mag verkopen. De Japanse Ministerie van Volksgezondheid, Werk en Welzijn gaf groen licht voor de 200mg en 100mg behandeling. Daarnaast verwacht Galapagos dat Europa dit kwartaal zal bekendmaken of ze goedkeuring verlenen voor de verkoop van Filotonib in RA. Het comité van de European Medicine’s Agency (EMA) gaf in juli een positief advies over Filgotinib wat nu voorgeleid zal worden aan de Europese Commissie voor goedkeuring voor marketingactiviteiten in Europa. Meestal volgt na het positieve advies van de EMA het groen licht om marketingactiviteiten te starten.
  3. Galapagos werkt ook aan andere medicijnen waarvan dit jaar resultaten komen. Ziektes zoals systematische sclerose, longfibrose en artrose. Zie hieronder een algeheel overzicht. Al deze kandidaat medicijnen analyseren en inschatten is onmogelijk. Het enige wat we kunnen zeggen is dat er een breed spectrum is naast Filgtonib. Filgotonib is natuurlijk wel de belangrijkste daar kunnen we niet omheen.

Samenvattend

Na de zware tegenslag betreffende Filgotonib stonde de aandelen op € 105. Aan het einde van dit jaar staat er per aandeel op de bank circa € 82 cash. Voor de gehele pijplijn betaalt de belegger dan € 23 per aandeel wat gelijk staat aan € 1,5 miljard. In februari (aandelen op € 250) betaalde de belegger nog 7x zoveel voor de pijplijn van Galapagos (per aandeel € 133). Enigszins kort door de bocht, maar je koopt nu € 82 cash + een optie van € 23 op de pijplijn. Met het positieve nieuws van Japan en de overtuiging van CEO van de Stolpe dat Filgotinib alsnog goedkeuring zal krijgen in de VS noteren de aandelen al 10% hoger dan de in augustus toen het bekend werd.

Wij zien hier een interessante kans ontstaan om middels een rendement certificaat een positie in te nemen. Blijft het aandeel tot eind december boven de € 77 dan maak je 8%. Gezien de netto kaspositie een (mogelijk) aantrekkelijke belegging.

Waarom dit certificaat?

ISIN: NL0014703084 Prijs certificaat: €165,00 Maximale Uitkering: €178,50 Ondergrens: €77,00
Peildatum: 18/12/2020 Prijs aandeel: €116,00 Potentieel Rendement: 8% Dekking: 34%

Klik hier voor de productpagina

Zoals eerder benoemd maakt de ondergrens van dit certificaat in samenhang met de waardering van Galapagos interessant. Vooral met de huidige cashburn en de voorspelde kaspositie aan het einde van de looptijd zien wij een sterke bodem onder de koers. Met de pijplijn meegerekend die ook nog een waarde toevoegt aan het bedrijf zien wij een aantrekkelijke rendement/risico verhouding met een mooi rendement over 3 maanden. Dit certificaat profiteert dan ook nog eens van de extra volatiliteit van het aandeel.

Met vriendelijke groeten,

Het ProBeleggen Team


Om u een beter beeld te geven van de dienstverlening van ProBeleggen bieden we u deze investment case gratis aan. Meer weten van ProBeleggen en kennismaken? Klik Hier en kijk 2 weken mee voor € 1.

De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Iedere belegging die u overweegt, dient u te toetsen aan uw persoonlijk beleggersprofiel of te bespreken met uw beleggingsadviseur. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Galapagos

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.