Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

4 olie aandelen om te kopen

4 olie aandelen om te kopen
11 okt 2021 om 15:21

Beleggen in bedrijven met een lage break-even olieprijs, gepositioneerd om sterke vrije kasstromen te leveren. Dit zijn vier aandelentips van Faisal Humayun, die verschenen in een recent artikel op InvestorPlace.com – hieronder lees je de vier aandelentips.


In de afgelopen anderhalf jaar is er een significante verandering opgetreden in het sentiment voor ruwe olie. De door pandemie veroorzaakte ineenstorting van de olieprijs zorgde ervoor dat futures op ruwe Brent-olie kort in negatief gebied werden verhandeld. Met expansief monetair beleid en economische opleving handelt West Texas Intermediate (WTI) nu in de buurt van het hoogste punt in zeven jaar. Er lijkt meer winst te zijn voor ruwe olie en deze factor maakt energieaandelen aantrekkelijk.

In juli 2021 voorspelde Goldman Sachs dat Brent in het derde kwartaal gemiddeld boven de $ 80 zal uitkomen. Bank of America had een meer bullish schatting voor ruwe olie van $ 100 in de zomer van 2022. Meer recentelijk meende BofA dat een koudere dan gebruikelijke winter de rally van Brent tot $ 100 per vat zou kunnen versnellen.

Naar alle waarschijnlijkheid lijkt het erop dat olie de komende kwartalen waarschijnlijk boven $80 per vat zal worden verhandeld, met WTI-futures die de week voor het eerst sinds november 2014 boven die psychologische drempel beginnen, meldde Bloomberg vanochtend. Verder kan olie, met economisch herstel, mogelijk op hogere niveaus standhouden.

Voor ruwe-oliemaatschappijen zou dit hogere operationele en vrije kasstromen impliceren. Hoewel energieaandelen al enige rally hebben doorgemaakt, lijkt er meer opwaarts potentieel te zijn. Laten we het hebben over vier energieaandelen die klaar zijn voor opwaartse en mogelijke dividendgroei in de komende kwartalen.

  • Chevron (NYSE:CVX)
  • Lundin Energy (OTCMKTS:LNDNF)
  • Exxon Mobil (NYSE:XOM)
  • Equinor (NYSE:EQNR)

Chevron (CVX)

Chevron is een van de topnamen om te overwegen in de lijst van energieaandelen. CVX-aandelen zijn de moeite waard voor inkomensbeleggers en bieden een dividendrendement van 5,14%. Met een hogere prijs van ruwe olie lijkt dividendgroei waarschijnlijk. Naast de wind in de rug van de olieprijs, zijn er drie belangrijke redenen om van Chevron te houden.

Het bedrijf heeft een sterk kredietprofiel met een nettoschuldratio van slechts 21,0%. Daarom is er voldoende financiële flexibiliteit om agressieve exploratie en productie na te streven om te profiteren van de hogere olieprijs. Chevron heeft ook een hoogwaardige activabasis met 84MMB0e aan 6P-middelen, d.w.z. reserves die bewezen, waarschijnlijk en mogelijk zijn. In de afgelopen vijf jaar bedroeg de reservevervangingsratio van het bedrijf gemiddeld 99%.

Een sterke reservepositie zorgt voor een duidelijk zicht op de cashflow op lange termijn. In het upstream-segment heeft Chevron ook lage break-even-activa. Het bedrijf rapporteerde een operationele cashflow van $ 7,0 miljard voor het tweede kwartaal van 2021. Als ruwe olie in de buurt van $ 80 per vat wordt verhandeld, kunnen de driemaandelijkse kasstromen bijna $ 10,0 miljard bedragen. Daarom is er voldoende ruimte voor dividendgroei en agressieve inkoop van eigen aandelen.

Bovendien kan het bedrijf blijven investeren in kernactiva en een hernieuwbare portefeuille opbouwen. Met een koers-winstverhouding (K/W) van 15,3x ziet het CVX-aandeel er aantrekkelijk uit. Het aandeel bevindt zich de afgelopen zes maanden in een consolidatiemodus. Een doorbraak aan de bovenkant lijkt aanstaande.

Lundin Energy (LNDNF)

Het LNDNF-aandeel handelt in de buurt van het hoogste punt in 52 weken. Er lijkt echter meer potentieel te zijn voor Lundin Energy, een onder-de-radarnaam onder de energieaandelen. Lundin Energy heeft activa met een focus op het Noorse continentale plat. Momenteel heeft het bedrijf meer dan een miljard vaten aan middelen en reserves. Voor 2021 verwacht Lundin Energy een productie van 180MBOepd tot 195MBOepd te leveren.

De productie zal naar verwachting toenemen tot 200 MBOepd in 2023. Belangrijk is dat, nu er nieuwe projecten in gebruik worden genomen, de productie de komende jaren waarschijnlijk meer dan 200 MBOepd zal ondersteunen. Lundin is ook aantrekkelijk vanwege zijn lage breakeven-activa. Voor het tweede kwartaal van 2021 rapporteerde het bedrijf een omzet van $ 1,3 miljard en een vrije kasstroom van $ 423 miljoen. De gemiddelde gerealiseerde olieprijs voor het kwartaal was $68 per vat.

Daarom, zelfs als de olieprijs rond de $75 per vat ligt, is Lundin Energy gepositioneerd om een ​​vrije kasstroom van meer dan $ 2,0 miljard te leveren. LNDNF-aandelen hebben momenteel een dividend op jaarbasis van $ 1,59, wat een gezond rendement van 4,38% betekent. Gezien het cashflowpotentieel is het aandeel een andere naam voor dividendgroei die het waard is om aan de portefeuille toe te voegen. Vanuit een balansperspectief rapporteerde Lundin een nettoschuld-tot-EBITDAX van 1,0 vanaf het tweede kwartaal van 2021. (Oliemaatschappijen gebruiken doorgaans een financiële maatstaf van winst vóór rente, belastingen, afschrijvingen (of uitputting), afschrijvingen en exploratiekosten.)

Bovendien heeft het bedrijf een totale liquiditeitsbuffer van $ 1,8 miljard. Met een sterke balans komt een investment grade credit rating niet als een verrassing. Lundin Energy heeft daarom de financiële flexibiliteit om agressieve, door exploratie gedreven groei na te streven.

Exxon Mobil (XOM)

XOM-aandelen zijn een andere aantrekkelijke naam onder energieaandelen, aangezien de trend van ruwe olie hoger is. Het upstream-segment van Exxon Mobil zal de komende kwartalen waarschijnlijk sterke kasstromen opleveren. Zelfs voor de komende jaren is het upstream-segment gepositioneerd om hiervan te profiteren. Tussen 2021 en 2025 hebben de upstream-investeringen van het bedrijf een gemiddelde kostprijs van $ 35 per vat. Als de olie de komende jaren rond de $ 80 per vat blijft, zullen de vrije kasstromen daarom waarschijnlijk robuust zijn.

Wat specifieke activa betreft, zullen de activa van Guyana en Perm waarschijnlijk cash cows blijven. Activa in Guyana worden geschat op middelen van 9Boeb. Evenzo heeft Permian 10Boeb aan middelen met 70% vloeistoffen. Exxon Mobil schat dat beide activa tegen 2025 een gecombineerde operationele cashflow van $ 7,5 miljard kunnen opleveren. De schatting is gebaseerd op $ 50 per vat Brent-prijs, gecorrigeerd voor inflatie vanaf 2021. Als het positieve momentum voor olie aanhoudt, zullen de operationele en vrije kasstromen kan eventueel hoger zijn.

XOM-aandelen zijn ook aantrekkelijk vanuit dividendperspectief. Momenteel heeft het aandeel een dividendrendement van 5,7%. Gezien de low-break-even activa en het FCF-potentieel, zijn dividenden duurzaam.

Equinor (EQNR)

HSBC meende onlangs dat Equinor waarschijnlijk de winnaar zal zijn van de stijgende Europese aardgasprijs. Tegelijkertijd is HSBC van mening dat “60% -80% van de omzet verband houdt met de olieprijzen.” Daarom, met een stijgende trend van Brent, zit het EQNR-aandeel ook in een opwaartse trend. Equinor heeft een aantal kwaliteitsactiva op het Noorse continentale plat. De regio heeft een laag geopolitiek risico en activa hebben een aantrekkelijke break-even.

Om de zaken in perspectief te plaatsen: ontdekte bronnen tussen 2019 en 2021 hebben een gemiddelde break-even van $ 30 per vat. Verder verwacht het bedrijf tot 2030 een gemiddelde jaarlijkse FCF van $ 4,5 miljard te leveren. Dit is met een aanname van $ 60 per vat olie. Als Brent stevig op het huidige niveau blijft, is de FCF-visibiliteit groter. Het is vermeldenswaard dat EQNR-aandelen momenteel een dividend op jaarbasis hebben van 72 cent per aandeel.  Gezien de zichtbaarheid van de cashflow lijkt dividendgroei waarschijnlijk. Daarom ziet het aandeel er aantrekkelijk uit met een toekomstige P/E van 9,5x.

Terugkomend op het bedrijf, zal Equinor de komende vijf jaar $ 23 miljard investeren in het segment van de hernieuwbare energie. Hogere olieprijzen zullen helpen bij een geleidelijke transformatie van de portefeuille voor het Noorse bedrijf. De upstream-activiteiten zullen het komende decennium echter de melkkoe blijven.

 


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.