Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US500
Bekijk realtime koersen

30% op jaarbasis met Just Eat Takeaway

30% op jaarbasis met Just Eat Takeaway
19 okt 2021 om 09:45

Just Eat Takeaway: Toekomstige potentie

Huidige Aandelenkoers: €70,91

Just Eat Takeaway begint zo langzamerhand een hoofdpijndossier te worden. Je zou denken dat JET enorm geprofiteerd heeft van de lockdowns en dat is ook zo, maar er zijn andere factoren die de koers steeds maar weer naar beneden trekken.

Just Eat Takeaway maakt het zichzelf juist lastig. Over bepaalde factoren hebben ze controle, over andere niet. Voor wie Just Eat Takeaway nog niet kent eerst een korte samenvatting.

Het bedrijf

Just Eat Takeaway beheert websites waar mensen eten van veel verschillende restaurants kunnen bestellen. De onderneming wil graag een zo breed mogelijk aanbod van restaurants. Door de sluiting van de horeca kwam dit in een stroomversnelling.

Restaurants zochten omzet en sloten zich massaal aan bij het platform van Just Eat Takeaway. Aan de andere kant zochten consumenten naar mogelijkheden om makkelijk thuis te eten en bestelden massaal eten bij Just Eat Takeaway.

Uiteindelijk resulteerde dit ook in klanten die vaker bestelden en gemiddeld méér geld besteedden per bestelling. De CEO van Just Eat Takeaway, Jitse Groen, noemt dit het platformeffect.

Terugblik naar juni

Afgelopen juni schreef ik over de deal met Grubhub en de netto shortpositie in het aandeel. De druk van de shorts hield de koers laag. Na aankondiging van de deal, werden de 10% shortposities teruggedraaid.

Een herhaling van zetten zoals wij bij de fusie van Takeaway en Just Eat gezien hadden. Hieronder kunt u de vergelijking zien van de shortposities voor en na de afronding van deal.

Short percentage Just Eat Takeaway

Bron: shortsell.nl

De afname van shortposities heeft echter niet het gewenste koerseffect gehad. De uiteindelijke overname van Grubhub werd niet met gejuich ontvangen. Hoger dan €83,56, een stijging van 12,5% vergeleken met de prijs tijdens de publicatie van mijn vorige stuk, noteerde Just Eat Takeaway niet. Dit ligt echter niet alleen aan de overname.

Jitse Groen

Wat Jitse Groen heeft bereikt met Just Eat Takeaway is indrukwekkend. Een marktleider in bijna elke markt waar het bedrijf actief is. Tot voor kort kon het zelfs beweren dat het een van enige winstgevende maaltijdplatformen was. Iets wat concurrenten Delivery Hero en Uber nog niet hebben weten te bewerkstelligen.

Net zoals Just Eat Takeaway gegroeid en veranderd is, is Groen dat ook. De doortastende CEO, met een scherp oog voor deals, laat zich nu afleiden door randzaken. Het afvuren van kleine naaldenprikken richting concurrenten schuwt Jitse niet.

Nadelige veranderingen in regelgeving voor koeriers van de concurrenten worden triomfantelijk op Twitter gedeeld door de CEO. Niet handig, zeker gezien de concurrent een zeer rijk moederbedrijf heeft, namelijk Prosus.

Die zou zonder blikken of blozen Just Eat Takeaway zo over zou kunnen nemen. Vanwege de verwatering van zijn aandelen door de overnames zou de CEO hier niets tegen in kunnen brengen.

Meer verwarrende communicatie

Dit werd aan een waslijst van andere communicatieve tekortkomingen toegevoegd. In het verleden had Groen meerdere keren aandeelhouders verzekerd dat hij niet de logistieke business in zou stappen met Just Eat Takeaway.

Enkele maanden later start hij toch het uitrollen van Scoober, de logistieke tak. Eerder dit jaar beweerde Groen dat JET geen boodschappen zou gaan bezorgen. Ook hiervan kwam hij terug. Het consistente veranderen van mening irriteert aandeelhouders en komt slecht over omdat je de CEO niet meer op zijn woord kan geloven.

De druppel die de emmer deed overlopen was de publicatie van de trading update voor het tweede kwartaal. Just Eat Takeaway maakte geen splitsing tussen de cijfers pre- en post-fusie waar dat wel gebruikelijk is. Probeerde Just Eat Takeaway iets te verbergen?

Geen goed geld naar kwaad geld

Voor het tweede kwartaal rapporteerde Just Eat Takeaway een groter verlies dan in het eerste kwartaal: €190 miljoen. Dit was lager dan de verwachting en het management benadrukte dat het verwacht dat het verlies later dat jaar weer zou afnemen.

Het verwachte verlies voor 2021 bedraagt tussen de €280 en €450 miljoen volgens analisten maar na de analistencall zou dit eerder tussen de €350 en €375 miljoen bedragen. De grootste oorzaak van de verliezen zijn de investeringen in het Verenigd Koninkrijk (€122 miljoen) en fee caps en rebates (€142 miljoen). Just Eat Takeaway behaalde hiermee succes door hun positie in het Verenigd Koninkrijk te versterken.

De pro forma omzetgroei bedroeg 41% vergeleken met een jaar eerder. Dit lag vrijwel in lijn met de verwachting. Verder maakte Just Eat Takeaway bekend dat het niet  de bedoeling was om de winsten uit volwassen markten als Nederland en Duitsland in Grubhub geïnvesteerd zouden worden.

Just Eat Takeaway presenteerde vorige week haar trading update inzake Q3 waar een beter beeld van de ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk en de VS zichtbaar werd. Vooral in de VS loopt het nog niet goed, waarschijnlijk de reden dat oprichter van Grubhub, Matt Maloney, eind november vertrekt.

Vooruitzichten beleggersdag

Al met al een aantal redenen dus waarom JET op dit moment veel lager gewaardeerd staat op de beurs dan concurrenten Deliveroo, Uber en vooral Doordash. Jitse Groen zal daarom op de beleggersdag deze week zijn aandeelhouders moeten overtuigen van de kansen bij Just Eat Takeaway.

Lukt dat, dan kan het lonen voor een belegger om nu alvast te investeren in de aandelen dan wel in een rendement certificaat. Dit rendement certificaat biedt 30% potentieel rendement op jaarbasis.

Rendement certificaat Just Eat Takeaway

Onderstaande rendement certificaat op Just Eat Takeaway kan bijvoorbeeld 30% potentieel rendement op jaarbasis opleveren voor de komende vijf maanden. Een rendement certificaat werkt als volgt: onder voorwaarde dat de aandelenkoers gedurende de looptijd niet de ondergrens raakt, ontvangt u na einddatum een vaste uitkering.

Raakt de aandelenkoers wel de ondergrens? Dan ontvangt u na einddatum een bedrag gelijk aan de slotkoers van de aandelen op die einddatum. Er is dus wel risico: daalt het aandeel fors, dan zal ook het bijbehorende rendement certificaat dalen.

BNP Paribas heeft op Just Eat Takeaway een rendement certificaat beschikbaar dat afloopt op 18 maart 2022. Dat is over 5 maanden. De ondergrens van het certificaat ligt op € 55,00. Een marge van 23%.

De prijs van dit rendement certificaat ligt wel hoger dan die van de koers van het aandeel met €76,40 tegenover €70,91 van het aandeel. Onder voorwaarde dat het aandeel de komende 5 maanden ook boven de ondergrens van € 55,00 blijft, ontvangt u in maart een uitkering van €86,00.

Dat is bijna €10,00 meer dan de investering nu. Dat betekent een rendement van 30% op jaarbasis. In onze optiek een interessant potentieel rendement in 5 maanden. Daarbij biedt de marge van 23% een degelijke buffer.

Het rendement is wel gemaximeerd. Meer dan €86,00 krijgt de belegger niet, ongeacht hoe hoog Just Eat Takeaway op 18 maart 2022 noteert. In ruil voor een positief resultaat bij een zijwaartse beweging of beperkte daling, geeft u dus naar boven toe rendementspotentieel op.

Mocht de koersreactie toch negatief zijn, dan is er voor de belegger in dit rendement certificaat niets aan de hand, zolang de aandelenkoers de komende 5 maanden maar boven de ondergrens van €55,00 blijft.

Daaronder loopt u hetzelfde risico als met de aandelen zelf. In het geval dat Just Eat Takeaway de ondergrens namelijk wel raakt, betekent dit dat u na de einddatum een bedrag ontvangt gelijk aan de slotkoers van Just Eat Takeaway die dag.

Wie reeds in aandelen Just Eat Takeaway belegt, een investering overweegt te doen, of gewoon op zoek is naar rendement met het hiervoor beschreven risico, kan dit certificaat van BNP Paribas overwegen.

  • Rendement Certificaat Just Eat Takeaway – NLBNPNL1D7H5 (bron: BNP Paribas)
  • Prijs op het moment van schrijven: €76,40
  • Einddatum: 18 maart 2022
  • Ondergrens: €55,00
  • Maximale uitbetaling: €86,00

Wilt u meer weten over dit product? Klik hier

Matthijs Kok is verbonden aan ProBeleggen.nl en DeAandeelHouder.nl en heeft zowel privé als zakelijk een long positie in Just Eat Takeaway.

Bronnen: BNP Paribas Markets, Reuters Eikon, shortsell.nl, kwartaal- en jaarverslagen Just Eat Takeaway en Marketscreener.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Just Eat Takeaway.com

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.