Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Matthijs Kok - vrijdag, 24 januari 2020 10:09

3 Nederlandse Beleggingstips voor 2020

Vuurwerk!
De kruitdampen boven Nederland zijn net opgetrokken, maar het vuurwerk heeft zich inmiddels verplaatst naar de beurs. Een eerste handelsdag met een positieve start gevolgd door een daling van dezelfde grootte op dag 2. Amerikaanse raketten op Iraanse doelen en dreigende vergeldingsacties zorgen voor fluctuatie.
Met de volatiliteit van de markt wordt timing zeer essentieel en als belegger zit je er geheid ook een keer naast. De beurs geeft en de beurs neemt. Een Rendement Certificaat kan juist in een beweeglijke markt extra interessant zijn. Met een Rendement Certificaat (RC) bent u als belegger minder afhankelijk van timing en met verhoogde volatiliteit nemen de mogelijke rendementen van de certificaten zelfs toe.
Met de komst van het nieuwe jaar begint de zoektocht naar nieuw vuurwerk voor de portefeuille. Daarom voor de verandering 3 actuele beleggingsideeën (!) i.p.v. 1 zodat u veel keuze heeft en hierin kunt verdiepen. Precies weten waarin je investeert is essentieel. Daarom volgt hierna eerst een korte uitleg over de werking van Rendement Certificaten.

Wat is een Rendement Certificaat?

Een RC kan een interessante alternatieve belegging zijn en is vaak het overwegen waard. Met een rendement certificaat kun je als belegger een goed rendement verdienen en je indekken tegen een (beperkte) daling van de aandelenkoers. Een rendement certificaat heeft een afloopdatum die valt op de 3de vrijdag van het einde van een kwartaal (maart, juni, september, december). Met een rendement certificaat mag de prijs van het onderliggende instrument gedurende de looptijd dalen tot de ondergrens. Dit is de rendementsgrens (rode lijn) en indien het instrument niet onder dit niveau zakt ontvang je een vaste uitkering. Deze  ‘bonus’ (groene lijn) ontvang je dus altijd, ongeacht waar de aandelenkoers staat. De enige voorwaarde is dat de aandelenkoers gedurende de looptijd boven de ondergrens blijft. Mocht dit onverhoopt wel gebeuren, dan ontvang je na de einddatum een bedrag gelijk aan de aandelenkoers op einddatum. Mocht de aandelenkoers hoger staan op einddatum, dan ontvang je de maximale uitbetaling. De winst is dus gemaximeerd.

De factoren die het potentiële rendement van een rendement certificaat beïnvloeden zijn de prijs van de onderliggende waarde (vanwege de afstand tot de rendementsgrens), de resterende looptijd, dividend en de volatiliteit van het aandeel. Een aandeel met een hogere volatiliteit zorgt er voor dat het potentiële rendement hoger komt te liggen. Een langere looptijd leidt eveneens tot hoger potentiële rendement.

Grafische toelichting werking Rendement Certificaten.
Bron: BNP Paribas

Beleggingsidee 1: De toekomst inrijden met TomTom
Aandelenkoers: €10,13

TomTom, voor velen bekend van de navigatiesystemen, verkoopt heden ten dage haar kaartdata aan autoproducenten. Met de opkomst van zelfrijdende auto’s wordt deze data steeds relevanter. Door samenwerkingen af te sluiten met onder meer Microsoft, Uber en Apple Maps zorgt TomTom ervoor dat het bedrijf onderdeel blijft van de toekomst. Hierdoor gebruik je waarschijnlijk de software van TomTom zonder zichtbaar hun navigatiesysteem te bezitten. TomTom verschoof van hardware producent naar software leverancier.
Vorig jaar berichtte TomTom dat het bedrijf geselecteerd was door verschillende top 10 autoproducenten om voor hun voertuigen de kaarten te leveren. Met een sterke dekking van de VS, Japan, Zuid-Korea en Europa heeft TomTom alle grote markten in handen en ligt op pole position voor de ontwikkeling en het testen van zelfrijdende auto’s.

BNP Paribas heeft op het aandeel TomTom een Rendement Certificaat beschikbaar dat afloopt op 18 september 2020. De ondergrens van het certificaat ligt op €7,00 (rode lijn), een marge van bijna 30%. Door deze marge heb je veel speling en ben je minder gevoelig voor kleine bewegingen in de koers. Zelfs als de koers daalt, zolang de rendementsgrens niet wordt bereikt, kan het rendement in september nog steeds gerealiseerd worden. De maximale uitbetaling (groene lijn) is €10,50. De prijs van dit RC ligt op €9,82. Onder voorwaarde dat TomTom boven €7 blijft handelen is dat goed voor een rendement van dik 6%. Voor het certificaat betaal je op dit moment zelfs minder dan voor het aandeel zelf en daarnaast heb je zicht op een aantrekkelijk rendement dat je ontvangt bij een stijgende, zijwaartse en zelfs (beperkt) dalende koers van het aandeel. Zakt de koers van TomTom onverhoopt toch door de ondergrens dan ontvang je uiteindelijk voor het RC een bedrag gelijk aan de slotkoers van TomTom op de peildatum. Je loopt dus met het RC wel aandelenrisico. De laatste keer dat het aandeel €7,00 noteerde was in oktober 2018 (dit was nadrukkelijk wel voor de verkoop van het onderdeel Telematics en de daaropvolgende ‘capital repayment’ waarbij aandelen werden samengevoegd en beleggers cash uitbetaald kregen). Blijft TomTom tot 18 september 2020 ook boven het niveau van €7 en daalt de aandelenkoers nooit meer dan 31% vanaf nu? Dan verdien je als belegger met dit certificaat dus de maximale uitkering van €10,50: ruim 6% in 8 maanden.

5-jaars koersverloop TomTom sinds 2015 inclusief onder- en bovengrens RC

TomTom rendement certificaat - NL0014058992 (Bron: BNP Paribas)
Prijs: €9,82
Einddatum: 18 september 2020
Ondergrens: €7,00
Maximale uitbetaling: €10,50

Beleggingsidee 2: ASML - Chipgigant gaat voor steeds kleinere chips

Aandelenkoers: €268,00

De superster van 2019 op het Damrak (+93%) en tevens het aandeel met de grootste weging in de AEX (17%) handelt op een waardering van ruim 30x de winst. Niemand neemt het je kwalijk als je twee keer nadenkt om het aandeel te kopen op dit niveau. Met alle hype rondom het aandeel, die alleen maar toeneemt door de koersstijging, bestaat de mogelijkheid dat je het aandeel voor een te hoge prijs koopt. Wil je toch beleggen in ASML, maar beschermd zijn tegen een beperkte daling? Dan is een rendement certificaat wellicht interessant.

ASML ontwikkelt machines waarmee chips worden geproduceerd. Alle grote chipfabrikanten zoals Samsung en Intel gebruiken de machines van ASML. Mede dankzij haar nieuwe EUV technologie is ASML wereldmarktleider. EUV staat voor Extreme Ultraviolet en maakt het mogelijk om miljarden miniscule transistoren op zogeheten ‘wafers’ (silicium platen) aan te brengen die uiteindelijk chips vormen. De precisie waarmee dit gaat betreft nanometers (1 miljardste meter). Dankzij deze technologie kunnen chips kleiner en krachtiger gemaakt worden wat voor telefoons en andere draagbare apparatuur noodzakelijk is. Analisten van oa Credit Suisse, ING en KBC verwachten daarom dat dit de groei harder zal aanjagen en de marge de komende jaren zal verbeteren en de koers tot ver boven €300 kan stijgen (bron: Reuters). ASML is de grootste en een van de enige bedrijven met deze technologie. Bovendien werkt ASML reeds aan de opvolger van EUV: High NA. Daarmee kunnen nog betere en kleinere chips worden geproduceerd.

BNP Paribas heeft ook op het aandeel ASML een rendement certificaat uitgegeven. De afloopdatum is 18 september 2020. Bij dit certificaat ligt de ondergrens op €200,00 (rode lijn), een marge van 25%. Dankzij deze marge sta je niet meteen buitenspel bij tegenvallende cijfers en kan het rendement in september nog steeds gerealiseerd worden. Zelfs als de koers daalt. De maximale uitbetaling (groene lijn) is €285,00. De prijs van het RC  ligt op €269,00. Onder voorwaarde dat ASML boven de €200,00 blijft handelen levert het certificaat een potentieel rendement van 5.0%. Ook bij dit RC betaal je minder dan voor de aandelen zelf. Daarnaast heb je zicht op een aantrekkelijk rendement dat je ontvangt bij een stijgende, zijwaartse en zelfs dalende koers van het aandeel (onder voorwaarde dat het aandeel nooit daalt tot €200,00 of lager). Zakt de koers van ASML onverhoopt toch door de ondergrens dan ontvang je uiteindelijk voor het RC een bedrag gelijk aan de slotkoers van ASML op de peildatum. Je loopt dus met het RC wel aandelenrisico. Blijft ASML tot 18 september 2020 ook boven het niveau van €200? Dan ontvang je de maximale uitkering van €285 en verdien je als belegger met dit certificaat dus ruim 5% in 8 maanden. Ook als later blijkt dat €268 een top in de koersgrafiek is.

1-jaars Koersverloop ASML inclusief onder- en bovengrens RC

ASML rendement certificaat - NL0014058893 (Bron: BNP Paribas)
Prijs: €269
Einddatum: 18 september 2020
Ondergrens: €200
Maximale uitbetaling: €285

Beleggingsidee 3: Wederopstanding van OCI?

Aandelenkoers: €17,00 

Ondanks de slechte koers prestatie van het afgelopen jaar biedt OCI potentieel. Het bedrijf produceert kunstmest en heeft geleden onder de dalende stikstof en methanol prijzen. Daarnaast hebben niet alle faciliteiten op 100% kunnen draaien. Sterker nog, ze draaiden op halve kracht, waardoor de capaciteit bij lange na niet werd benut. In 2020 gaat dit voor het eerst wel gebeuren. De slechtere resultaten van het afgelopen jaar kunnen ruim op verbeterd worden. Het genereren van ‘vrije kasstroom’ blijft belangrijk bij OCI gezien de huidige schuldpositie. De schuld ligt boven de $4 miljard en moet verminderd worden tot $2.7 miljard (Bron: OCI Investor Relations). Dalende prijzen, minder volume en de hoge schuldpositie hebben er voor gezorgd dat de koers in 6 maanden tijd is gedaald van €24 naar €17.

Door de negatieve koers prestatie lijkt OCI nu attractief gewaardeerd op 11x de winst. De ‘methanol activiteiten’ zijn goed voor 20% van de totale omzet. OCI heeft eerder al een bod ontvangen op de Methanol-tak, maar overweegt nu daadwerkelijk om haar methanol assets in de verkoop te doen (Deze beoogde resultaatverbetering en de verkoop van de methanol assets kan de schuldpositie doen dalen en een positieve impuls voor de koers kunnen leveren.

Ook op OCI heeft BNP Paribas een rendement certificaat uitgegeven. De afloopdatum is 18 september 2020. OCI is een bewegelijk aandeel en dat resulteert in een aantrekkelijk potentieel rendement.
Bij dit RC ligt de ondergrens op €14,00 (rode lijn), een marge van 17%. Dankzij deze marge heeft een beperkt koersdaling (bij tegenvallende cijfers) geen invloed op de mogelijke winst en kan het rendement in september nog steeds gerealiseerd worden. Zelfs als de koers daalt. De maximale uitbetaling (groene lijn) is €21,75. Met de huidige prijs van bijna €17,80 levert het certificaat een maximaal rendement van 21 procent: 2,5% per maand. Dankzij de hogere volatiliteit in dit aandeel ligt het potentiële rendement hoger in vergelijking tot ASML of TomTom. Je betaalt voor het RC een fractie meer dan voor de aandelen zelf, maar in ruil daarvoor heb je zicht op een aantrekkelijk rendement dat je ontvangt bij een stijgende, zijwaartse en zelfs dalende koers van het aandeel. De enige voorwaarde is dat het aandeel de komende 8 maanden nooit daalt tot €14,00 of lager. Daarbij is het goed om te weten dat sinds 2016 de aandelenkoers nooit onder €14 noteerde.
Blijft OCI tot 18 september 2020 ook boven het niveau van €14 en daalt de aandelenkoers nooit meer dan 17% vanaf nu? Dan ontvang  je als belegger de maximale uitkering van €21.75 en verdien je met dit certificaat dus 21% in 8 maanden.

 

5-jaars Koersverloop OCI inclusief onder- en bovengrens RC

OCI rendement certificaat - NL0014059032 (Bron: BNP Paribas)
Prijs: €17,80
Einddatum: 18 september 2020
Ondergrens: €14,00
Maximale uitbetaling: €21,75

3 belegging ideeën die aantonen hoe een rendement certificaat interessante investeringsmogelijkheden voor de belegger oplevert. Je bent beschermt tegen een beperkte koersdaling en  maakt in meerdere scenario’s  rendement doordat je winst maakt bij stijging, een zijwaartse beweging en zelfs een beperkte daling. Het rendement is wel gemaximeerd.
Wij hopen dat u wat geleerd heeft en in 2020 wellicht met een of meer van deze alternatieve beleggingen uw portefeuille kleur geeft. Wij wensen u een gelukkig nieuwjaar en veel rendabele investering, opdat ook 2020 een mooi beleggingsjaar wordt!

Jim Tehupuring en Matthijs Kok zijn verbonden aan ProBeleggen.nl en 1Vermogensbeheer.nl en hebben zowel zakelijk en/of prive positie in ASML, TomTom en OCI.
Bronnen: Reuters, DeAandeelHouder, BNP Paribas Markets, ProBeleggen, Marketscreener,
OCI Investor Relations,  ASML Investor Relations, TomTom Investor Relations

De Aandeelhouder TV

september 27, 2020

Winstneming op IT en terughoudendheid op de beurs gepast

september 25, 2020

AEX week 39 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 25, 2020

Beurs aan infuus VS | 25 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 24, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 20 – Kolonisten van Catan

Columns

Nieuw
25 sep 13:43 ProBeleggen

8% in Galapagos in 3 maanden

25 sep 08:08 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – Grote geldmarkten kunnen nog steeds aantrekkelijk zijn

24 sep 09:59 Bas Heijink

TA S&P500 en NASDAQ: Drietal versteilingen neerwaarts gebroken

24 sep 09:37 Bas Heijink

TA AEX: Neerwaartse versnelling

24 sep 08:31 Shaun Stevens

Angst voor de stad? Stedelijk leven en COVID-19

Het laatste beursnieuws